Els fons per a la recuperació

La crisi sanitària de la COVID-19 té, sens dubte, implicacions a la societat en forma de crisi econòmica i, de retruc, social. Per fer-hi front, ja fa setmanes que es parla dels plans de recuperació que s'han d'anar concretant els propers mesos per optar, pricipalment, als Fons Europeus de Reconstrucció. Les diferents administracions, espanyola i catalana, ja han començat a posar fil a l'agulla anunciant per exemple, quines inversions es preveuen per cada sector i en quins àmbits es vol i es pot fer més èmfasi.

L'executiu de Pedro Sánchez, per la seva banda, ha xifrat amb 72.000 milions d'euros els fons disponibles per l'estat fins el 2023, és a dir, en els propers tres anys. En el Pla presentat la setmana passada, Sánchez reconeix que l'Agenda del Canvi i l'Agenda 2030 són font d'inspiració i, per tant, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU marquen les línies a seguir. D'aquests diners, l'executiu espanyol pretén avançar-ne una gran part (27.000 MEUR) a través dels pressupostos generals, per començar a revertir la situació que ha deixat la pandèmia amb tancaments d'empreses, ERTOs i EROs i evitar que les conseqüències siguin més grans. Per això, ha dissenyat deu polítiques tractores que han de permetre transformar el teixit econòmic i social de l'Estat.

68 projectes a Catalunya

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, també ha volgut posar-se al costat del teixit empresarial català i, en una reunió aquest divendres, ha demanat a les organitzacions empresarials i col·legis professionals que identifiquin i impulsin projectes ''imbatibles'' des del punt de vista de la qualitat i del seu retorn a l'economia per poder optar als Fons Europeus. Tremosa diu tenir identificats ja 68 grans projectes relacionats amb la transició ecològica, la transformació digital, la mobilitat sostenible, la descarbonització, l'internet de les coses o els vehicles elèctrics, és a dir, sobre les prioritats de la Unió Europea.

Talent i coneixement

L'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya és una de les associacions professionals presents a la trobada amb Tremosa i han pogut donar la seva visió de la situació actual. El degà Josep Canós, posa sobre la taula la importància del ''talent'' al costat de les infraestructures, àmpliament reclamades també la setmana passada en un acte unitari d'empresaris i institucions amb el ministre Ábalos de convidat.

En aquest cas, Canós creu que cal aprofitar l'oportunitat dels fons estructurals de recuperació per fer efectiu un canvi des del punt de vista de la competitivitat de l'economia catalana. Des d'Enginyers Industrials de Catalunya es demana que per a aquesta oportunitat es tingui realment en compte l'impacte ''a curt termini'' però també la ''transformació estructural'' i assegurar-se que el país té ''el talent per competir a nivell local i global''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.