Els primers salaris dels joves enginyers

Parlant de joves enginyers i la seva primera ocupació, és una obvietat que mai són contractats per la seva experiència sinó per allò que han estudiat, però àdhuc sent això cert, és encara més cert que les empreses busquen el talent mitjançant l'anàlisi de les competències i habilitats personals. Per reforçar aquest argument, no ja solament quan parlem de primeres ocupacions, sinó en general, cal pensar l'absurd que seria un anunci demanant experiència per ocupar un lloc com a desenvolupador d'un projecte "Body Parts Maker". D'aquesta manera, les competències passen a ser un factor fonamental per trobar ocupacions d'interès i fer recruitment.

Ens informa Isabel González, Directora Regional d'ADECCO, que en aquesta línia no ens ha d'estranyar que les activitats extraescolars dels nostres fills vagin prenent molta importància en la seva formació. Disciplines com la música, l'art, els idiomes o altres complementaran la formació, ja que la tendència és que les escoles fomentin el desenvolupament de les intel·ligències múltiples, fet que permetrà el millor desenvolupament competencial dels nostres futurs talents i una millor capacitació.

I és que l'evolució tecnològica va a tal velocitat que de poc serveix ser expert en res. Busquem actitud, habilitats, competències. Fins i tot en l'àmbit universitari s'és conscient que en algunes disciplines la realitat supera la formació vigent i és necessari continuar formant-se al llarg de la vida.

Respecte de les competències, no oblidem que el món professional es mou en el mateix sentit amb agències de Certificació com AQPE (Agency for Qualification of Professional Engineers), que seguint les directrius del Engineering Council i el seu mateix model de certificació, cridat a regular la professió en un món en què els títols passen a ser necessaris però no suficients si no van acompanyats de competències professionals com la capacitat de gestió, de lideratge o comunicació. Tot això sense comptar l'enorme confusió creada a partir de Bolonya, convivint al nostre país més de 700 títols oficials que contenen la paraula Enginyer en la seva descripció.

Quant als nivells salarials dels joves enginyers, sense que la situació sigui extremadament positiva, no són tan dolents com crèiem i al marge d'alguns contractes gens saludables que paguen únicament quatre hores per una jornada de vuit, considerant formació l'altra meitat, la realitat no és tan especulativa situant-se els primers salaris mitjans, com ens diu HAYS, al voltant dels 22.000 € bruts anuals.

Quant als salaris d'enginyers amb experiència inferior a 4 anys, però superant ja els nivells bàsics de primera ocupació, Enrique Torres de MERCER ens diu que per a un enginyer de producte o de procés el salari mitjà a Espanya se situa en els 34.800 €, en 34.600 € a Itàlia, 42.800 € a França i prop dels 60.000 € a Alemanya.

Òbviament cal considerar el cost de la vida en cadascun d'aquests països per comparar amb solvència la capacitat adquisitiva, però, tot i això, és evident que la consideració salarial a Espanya per als professionals de l'Enginyeria està encara lluny de la de molts dels nostres veïns.

La bona notícia també és que hi ha molt poca desocupació en el nostre col·lectiu, cada vegada més demandat i implicat en projectes multidisciplinaris en què la formació inicial és important però els coneixements, habilitats i millora de competències són essencials.

AUTOR: Subcomissió de Recursos Humans de la Comissió de Gestió Empresarial del COEIC/AEIC

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.