Empordà Circular: Reutilitzar per transformar la indústria del vi

A l'Empordà, reconegut per la seva tradició vinícola, dos joves enginyers han decidit desafiar el model actual de consum de vidre. Nicolas Masset, enginyer industrial, i Xavier Salort, enginyer forestal, són els impulsors d'Empordà Circular, un projecte pioner que ha apostat per la reutilització d'ampolles de vi i cava, oferint una alternativa més sostenible i local a la producció de vidre controlada per grans multinacionals.

Segons ha explicat Masset a una entrevista a Fulls d'Enginyeria, la idea va sorgir arran de les seves experiències professionals en el sector del vi i, concretament, en el món dels taps. "Tots els productors amb qui parlava es queixaven del mateix: problemes d'entrega, preus elevadíssims i una dependència total dels grans fabricants de vidre", ha assegurat. Això l'ha portat a reflexionar sobre la viabilitat d'un model alternatiu basat en la reutilització, una pràctica ja estesa en països com França, Alemanya o Bèlgica, però pràcticament inexistent a Catalunya.

Empordà Circular neix amb l'objectiu de donar una segona vida a les ampolles de vi i reduir la seva petjada ecològica. Després d'un any d'estudi de viabilitat, el projecte s'ha consolidat i està a punt de fer el salt definitiu amb la creació d'una societat limitada i la posada en marxa de la seva pròpia maquinària industrial.

El procés: de l'hostaleria als cellers

El funcionament és senzill, però amb una gran organització i selecció. El primer pas és la recollida d'ampolles en establiments d'hostaleria, ja que són els punts on es consumeix més vi de manera centralitzada. "Hem establert col·laboracions amb una quinzena de restaurants de l'Empordà per assegurar un subministrament constant d'ampolles", ha explicat Masset.

Un cop recollides, les ampolles passen per una fase de selecció rigorosa, el punt més crític del procés. "A cada celler li hem de garantir que les ampolles siguin exactament iguals a les originals per no generar problemes en les seves línies d'embotellat", ha comentat l'enginyer. Això implica classificar-les per models i assegurar que compleixen amb els estàndards tècnics necessaris.

El següent pas és la neteja i desinfecció industrial. La maquinària adquirida permet rentar i esterilitzar les ampolles a 90 graus, assegurant que quedin perfectament netes per a un nou ús. "El gran repte aquí és la retirada de les etiquetes, ja que cada celler utilitza un tipus de cola diferent. Algunes es desfan amb aigua, però altres són molt més resistents i complicades d'eliminar", ha afegit Masset.

Finalment, les ampolles es paletitzen i es tornen als cellers. Empordàlia, Mas Llunes i La Vinyeta ja han mostrat interès en el projecte. D'aquesta manera una ampolla que en el model tradicional acabaria trencada en un contenidor verd pot tornar a ser utilitzada sense necessitat de fondre el vidre, amb un estalvi energètic i ambiental significatiu.

Beneficis ambientals i econòmics

El projecte d'Empordà Circular no només ha buscat reduir els residus, sinó també oferir una alternativa més sostenible i menys dependent de l'energia fòssil. "Fabricar vidre nou implica temperatures altíssimes i un consum energètic brutal. Amb la reutilització, evitem aquest procés i reduïm la petjada de carboni de la indústria vinícola", ha apuntat Masset.

Un altre punt a favor és la consciència ecològica creixent dins el sector del vi, assegurant que "els cellers veuen els efectes del canvi climàtic directament: veremes cada cop més avançades, vins més dolços per l'excés de calor... Això fa que siguin més receptius a iniciatives sostenibles com la nostra".

Reptes i futur

Malgrat els beneficis evidents, Masset ha reconegut que el projecte encara s'enfronta a dificultats logístiques i culturals. "A diferència d'altres països, aquí estem molt acostumats a llençar el vidre al contenidor verd, sense pensar en la reutilització. A més, cada celler utilitza un model d'ampolla diferent, cosa que complica la recollida i classificació", ens ha explicat.

Un dels objectius d'Empordà Circular és demostrar que aquest sistema és econòmicament viable i que es pot replicar en altres regions. Masset ha apuntat que "ens agradaria veure iniciatives similars al Baix Empordà, al Penedès... Això podria canviar la manera com es gestiona el vidre a Catalunya".

Sobre els consells que donaria a altres joves amb idees innovadores, Masset no ha dubtat a respondre "que tinguin paciència i que creguin en el seu projecte. Crear una empresa aquí és un procés llarg i ple de traves burocràtiques, però si no ho proves, mai sabràs si funcionarà o no".

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.