Enginyers i arquitectes demanen aprofitar les inversions per impulsar l’enginyeria i l’arquitectura catalanes

Una quinzena de col·legis i associacions de l'àmbit de l’enginyeria i l’arquitectura han fet públic aquest dijous un document on mostren la seva preocupació per una eventual entrada de la Generalitat de Catalunya al capital d’Ingeniería y Economía del Transporte (INECO), l’empresa pública depenent del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible del govern espanyol. Consideren “un error” la decisió i alerten que si s’arriba a concretar, comportarà conseqüències “molt negatives per a l’enginyeria i l’arquitectura catalanes”.

INECO pot rebre adjudicacions directes de les administracions públiques sense competir en un mercat obert i transparent, com sí passa amb les licitacions públiques dirigides al sector privat. Per això, els col·legis consideren que aquesta participació econòmica del govern català genera “competència deslleial" i insisteixen que no seria “acceptable” que recursos de la Generalitat, provinents de l’esforç fiscal de ciutadans i empreses, acabin “enfortint la competència pública directa respecte a les enginyeres i despatxos d’arquitectura”.

Enginyers i arquitectes creuen que el pla d’inversions de 18.500 milions d’euros anunciat recentment el president Illa és “una oportunitat per reforçar directament el teixit empresarial de les enginyeries i els despatxos d’arquitectura a Catalunya”. Recalquen que les inversions públiques són, també, una oportunitat per actuar “com a palanca tractora” per transformar aquest teixit econòmic i ajudar-lo a guanyar dimensió i competitivitat.

En el document, enginyers i arquitectes recorden que el seu és un “sector clau i estratègic pel present i futur del país” i, per tal d'evitar dilatacions, consideren “imprescindible i inajornable” la simplificació i agilització dels tràmits públics en el marc de la reforma de la Llei de Contractes del Sector Públic. Demanen, també, transparència a l'executiu al voltant de tota aquesta operació. 

“És el moment d’aprofitar l’ambició inversora anunciada per impulsar alhora i de manera decidida i estratègia l’enginyeria i l’arquitectura catalanes”, manifesten els col·legis professionals. Per això, demanen a l’executiu de Salvador Illa que reconsiderin la decisió i apostin per reconèixer l’excel·lència del sector “ajudant-lo a adquirir més dimensió, competitivitat i projecció internacional”. Pels col·legis és la via “realment efectiva” per assolir l’objectiu de lideratge econòmic i social de Catalunya, i s’obren a treballar en aquesta línia amb el Govern.

impuls

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.