“És un reconeixement personal a una trajectòria que va començar a Bombers l'any 1983”

Té 63 anys i porta tota la vida professional dedicat a l'enginyeria de la seguretat. Ha treballat molts anys a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, ha estat subdirector general de Protecció Civil i director de l'Escola de Bombers i Seguretat Civil, dependent de la DGPEIS, del 2004 al 2007. Fa de la professionalitat la seva bandera. Porta 24 anys a la Junta del COEIC i és el president de la Comissió de Seguretat. Estem parlant d'en Jordi Sans i Pinyol, enginyer industrial que acaba de rebre la distinció de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya en reconeixement a persones i entitats per la seva trajectòria professional.

Què representa per a vostè tant des d'un punt de vista personal com professional haver rebut la distinció de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya?

És un reconeixement personal a una trajectòria que va començar a Bombers l'any 1983, però en el món de l'enginyeria l'any 1975. Estic especialment orgullós que abans de treballar en l'administració pública vaig treballar al món “real”. A més, també estic en l'àmbit universitari, atès que sóc professor associat al departament d'Enginyeria de la Construcció de la UPC. Per tant, dins d'aquest concepte de transversalitat de l'enginyeria. Em fa especial il·lusió aquesta medalla perquè no és un reconeixement típic d'antiguitat que donin a tothom. De fet, un dels mèrits pel qual em van otorgar aquesta medalla és la creació d'un Màster d'Incendis i Protecció Civil - Safety Engineering.

Com està funcionant aquest Màster?

De moment bé, encara que costa perquè no està subvencionat. Malgrat això, aquest any tenim una previsió de 52 alumnes. És un màster en català sobre els incendis i la protecció cicil, per tant el mercat és estret. El perfil dels estudiants són de carreres tecno-científiques, òbviament, enginyers industrials, però també física, química, geologia, enginyeria de camins, ambientalistes, etc. És un màster tecnològic, no és un MBA, no està orientat a la recerca, sinó que és un màster professionalitzador orientat a que la persona surti capacitada per treballar en molts temes de la enginyeria de la seguretat i habilitat fins a cinc habilitacions administratives.

Queda molt per fer en l'àmbit de la seguretat pública a Catalunya, per exemple, en l'àmbit formatiu?

És una pregunta més difícil de respondre del que sembla. Jo crec en les carreres generalistes, globals, transversals i integrals potents com, per exemple, la enginyeria industrial. Des d'aquestes formacions holístiques es pot accedir a través de màsters compactes a professions i a saber dissenyar solucions concretes. Així pots aplicar els teus estudis a camps diferents i canviar, fins i tot, de camp per aprofundir en allò que t'interessa. En la meva modesta opinió, el que no es pot, i sé que hi ha gent que no hi està d'acord, és a totes les carreres tecnològiques incorporar-hi totes les tècniques. També n'hi ha d'haver d'aplicades i la FP, òbviament.

Vostè porta una llarga trajectòria al COEIC i ha encapçalat diverses comissions

Vaig começar sent president de la Comissió d'Atribucions, des d'on denfensàvem les atribucions jurídiques dels enginyers industrials com a formació reglada que som. Després, president de la Comissió de Formació, on també vaig estar molts anys. Tot seguit es va crear la Comissió de Seguretat el 1982, que fa uns anys es va dividir en dues comissions. La de Gerència de Riscos, presidida per en Rafael Nadal, i la Seguretat, que jo presideixo.El nostre objectiu és donar visibilitat els enginyers industrials dins del món de la seguretat entesa com a safety, no com a security. És molt curiós que anant per tot arreu et trobes que els professionals del safey són enginyers industrials, però ningú no ho diu. De fet, jo, tampoc. Estem molt més presents del que ens pensem.

En els anys que porta a la Comissió de Seguretat dels EIC, ha detectat que hi ha més interés per especialitzar-se o dedicar-se professionalment en aquests temes?

Sí. La quota de mercat, per entendren's, ha pujat una mica. La seguretat, els plans d'autoprotecció, contra incendis, etc s'han sofisticat, tecnificat i complicat. I, en el terreny complicat, és on els enginyers ens hi podem moure. Per tant, hi ha més mercat perquè és més complexe.

Quina opinió té de la Guia per a la validació documental contra incendis recentment presentada pel CLUSIC (Clúster de Seguretat Contra Incendis de Catalunya)?

La guia està bé, és un document tècnic correcte dirigit als professionals. Per tant, qualsevol eina que els ajudi és benvinguda. De fet, la guia ajuda a sistematitzar les coses i a ordenar conceptes.

El CLUSIC és un clúster molt jove. Què creu que pot aportar al sector de la segueretat contra incendis a Catalunya?

Crec que és un gran invent. És una iniciativa de la societat civil que ha donat un bon resultat. És molt que ja siguin 23 empreses i entitats les que s'hi hagin adherit. De moment, el resultat òptim i penso que ho seguirà sent. A més, hem de destacar que l'abast del CLUSIC és mundial. Com a Bombers de Barcelona hi participem i ens interesssa que les empreses del sector siguin professionals i estiguin en primera línea.

Des d'un punt de vista tècnic podem afirmar que existeixen bons plans d'emergència a Catalunya?

Sens dubte. Són dels millors del món en quant a projecte, concepte i planificació. La implantació ja és més difícil. He viatjat molt per Europa i un dels punts forts que té Catalunya i Espanya és la planificació de l'emergència.

Vol afegir alguna cosa més?

Acabo d'arribar d'una reunió amb l'Ajuntament de Barcelona i us puc informar que l'Espai Bombers serà una realitat el proper mes de juny de 2016. Està licitat i pressupostat. En què consistirà l'Espai Bombers? L'ajuntament ha remodelat totalment un antic parc de bombers del carrer Lleida inaugurat per l'Exposició Universal de l'any 1929 a Barcelona. La idea és dedicar aquest conjunt a temes de prevenció d'incendis i serà el museu del cos de bombers de la ciutat. Estic molt content de ser el director d'Espai Bombers.

TEXT: ALBERT LÓPEZ

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.