“Estem encantats amb la Larixhaus”

Després de més de quinze anys vivint de lloguer en diferents tipologies de cases, la Itziar Pagès i el Jordi Vinadé van tenir clar l’any passat que volien “una casa confortable, feta d’elements naturals i amb un cost energètic baix”. Des del 6 de desembre de l’any passat, ara sí, ja viuen a casa seva, la Larixhaus.

La Larixhaus deu el seu nom a la fusta de l’arbre caducifoli del gènere Larix que omple els boscos de les muntanyes centreeuropees i que és forta i duradora. Aquesta casa passiva ubicada a Collsuspina (Osona) és la primera prefabricada de tot l’Estat que utilitza la palla com a aïllant tèrmic en lloc de fer-ho amb cel·lulosa o llana.


“Estem encantats amb la Larixhaus perquè està funcionant segons el que teníem previst”.

 
Així explica Vinadé les sensacions dels primers mesos a la nova casa. Hi han anat a viure amb les seves filles, de 7 i 2 anys, i durant aquest hivern “la demanda de calefacció ha estat mínima”. El vespre que fem l’entrevista, el termòmetre exterior marca 4 graus, però a dins la temperatura és de 23 graus i “sense que s’hagi activat el termòstat en tot el dia”, recorda Vinadé.

Pagès i Vinadé han volgut defugir de la construcció tradicional i demostrar que són possibles altres mètodes constructius alternatius. El preu que n’han pagat és un 14% superior a una casa convencional, però la baixa demanda energètica fa que la recuperació de la inversió es faci en deu anys. El 45% del finançament per fer realitat la Larixhaus el van obtenir a Caixa d’Enginyers, de la qual fa anys que són clients.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"96","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
Larixhaus
 
 
La Larixhaus és una casa estanca amb un sistema de ventilació que recupera el 80% de l’escalfor que necessita l’habitatge. Orientada al sud, la casa disposa de finestres amb vidres de tres capes que asseguren escalfor de dia i de nit. Dos radiadors a la planta baixa i una estufa de llenya al pis de dalt, han tingut fins ara un paper molt secundari. “Hem passat l’hivern amb només dos troncs”, explica Vinadé. I l’aigua calenta la generen amb un aerotermos que aprofita l’energia de l’aire ambiental. El cost del consum elèctric anual per calefacció serà d’uns 400 euros l’any.
 
Pagès i Vinadé remarquen que “la figura indispensable i l’element de referència” del projecte ha estat el consultor energètic Oliver Style, el qual ha calculat tots els paràmetres de la Larixhaus per complir els requisits d’una casa passiva.

Els propietaris de la Larixhaus volen fer un monitoratge del funcionament real de la casa durant els pròxims dos anys. Els resultats –en un futur– i els detalls del dia a dia es poden conèixer al blog larixhaus.cat.

FILLA D’ENGINYERS

Itziar Pagès és filla dels enginyers M. Carmen Martínez Ubieto (1943-2012) i Antoni Pagès. Martínez va ser la segona dona que es va llicenciar en Enginyeria a l’Estat i ho va fer amb el setè millor expedient. Pagès va ser el primer de la seva promoció i va fer de professor de siderúrgia i metal·lúrgia a la UPC fins a mitjans dels 90. La filla ara és pedagoga consultora on-line i Vinadé assumeix la gestió i l’assistència a COS cooperativa de salut.

 
Text:  Carles Aluju
Foto: Isabel Marquès
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.