Eurecat, solucions de salut connectades al MWC

Entre els expositors situats aquesta setmana al Mobile World Congress trobem el centre tecnològic Eurecat, que presenta diversos projectes d'innovació en assistència sanitària a través de l'ús de dades i IA aplicada. Eurecat ocupa un estand al Congress Square de la Generalitat de Catalunya. Una d'aquestes innovacions és un robot humanoide d'assistència socialment intel·ligent, l'ARI, que ha aconseguit cridar l'atenció dels assistents.

L'ARI té l'objectiu d'ajudar a les persones grans per mitigar la solitud a casa i ofereix una àmplia gamma de gestos i comportaments expressius multimodals. És una plataforma robòtica d'alt rendiment desenvolupada amb l'empresa Pal Robotics. Francesc Massana, responsable de desenvolupament de negoci a Eurecat, afirma que "no és un robot assistencial, en el sentit de ser un majordom, sinó d'acompanyament, sobretot per la gent gran que viu sola". 

Les seves característiques fan que sigui ideal per la interacció social, la percepció, la cognició i la navegació, ja que s'adapta en funció del perfil i tipus de conversa que detecta. Disposa d'una pantalla tàctil, control de la mirada, amb ulls LCD (liquid-crystal display), i gestualitat versàtil, amb els quals es pot accelerar la interacció home-màquina. El disseny de Pal Robotics vol que ARI sigui expressiva, útil i entretinguda per aconseguir l'acceptació i la simpatia de l'usuari.

Aquest robot treballa en el marc del projecte NHoA (Never Home Alone) enfocat en ajudar a la gent gran a mantenir una bona salut física i mental. Funciona a través de sistemes robòtics connectats que animen als ancians a interactuar amb la comunitat per prevenir la solitud i l'aïllament. També ofereix vigilància remota de la salut i l'estimulació cognitiva i física per mantenir i millorar hàbits saludables. 

IA aplicada en assistència sanitària

Un altre dels projectes és SigueMed, que consisteix un nou prototip de blíster intel·ligent desenvolupat amb l'empresa inFÁRMAte que permet registrar si es produeix la ingesta de pastilles. El sistema està dissenyat perquè, en cas d'incompliment de la pauta, enviï alertes per contribuir a incrementar l'adherència al tractament dels pacients crònics polimedicats. Aquest projecte compta amb circuits electrònics impresos amb connectivitat Bluetooth i tintes funcionals ha estat desenvolupat en el marc del hub europeu d'acceleració tecnològica SmartEEs.

"La incorporació d'electrònica en el blíster a través de circuits electrònics impresos a la làmina de segellat i de connexió Bluetooth fa possible que la solució de salut digital avisi el pacient per recordar el temps d'ingesta de pastilles, registri el moment en què es produeix i generi i enviï alertes a les persones assignades com a contactes" afirma Cristina Casellas, promotora tecnològica de la unitat d'impressió funcional i dispositius integrats d'Eurecat.

A més, s'ha presentat una solució per al diagnòstic i el tractament de la síndrome d'apnea obstructiva del son, l'aparell iDAM Sleep Sapphire, desenvolupat amb l'empresa gironina Giromed Institute. iDAM monitora i recull dades del pacient, la freqüència cardíaca, el nivell de saturació d'oxigen i la posició i moviments dels pacients mentre dormen, mitjançant biosensors, amb les quals es pot avaluar l'evolució de la síndrome. L'aparell genera alertes, tant per al pacient com per al doctor. Xavier Catasús, cap de desenvolupament de negoci a Eurecat, declara que "el repte més gran és la miniaturització del component electrònic perquè sigui el menys molest possible pel pacient".

Eurecat també ha desenvolupat una aplicació d'intel·ligència artificial per fomentar hàbits de vida saludable personalitzada anomenada BECOME (BEhaviour Change recOMender systEm). Aquest sistema de recomanació modular s'ha creat per fer front a la personalització, l'adaptació i el lliurament de continguts per resoldre problemàtiques de l'àmbit sanitari La intenció és connectar el pacient amb el professional, el que la diferencia d'altres apps. Aquesta interacció amb el professional s'ha de cuidar, però "no ha de ser invasiva, ha de mantenir l'equilibri" afirma Massana. La plataforma d'atenció xCARE funciona a través de la IA d'Eurecat i permet el desenvolupament de sistemes sanitaris avançats adaptats al cas de cada pacient.

Finalment, han portat a terme AICCELERATE, un projecte per desenvolupar hospitals intel·ligents. Consisteix en una eina basada en IA que oferirà prediccions d'una àmplia varietat de funcions sanitàries, com diagnòstics, tractaments, pacients i optimització del flux de treball, que augmentarà l'efectivitat de les dinàmiques hospitalàries. Els processos i operacions podran ser visualitzats a través de Digital Twins i models impulsats per IA millorar la presa de decisions i, per tant, la qualitat de l'assistència sanitària.

 

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.