Exemples reals d’aplicació de tecnologies a la indústria 4.0

El Fòrum Indústria 4.0, organitzat pels Enginyers Industrials de Catalunya el passat mes de juny, va mostrar un ampli ventall d’exemples reals d’aplicació a les empreses de tecnologies 4.0. Les companyies que hi van intervenir van ser Loire Gestamp, PAL Robotics, Applus IDIADA, Desguaces La Cabaña i Accent Systems.
 
Loire Gestamp, que prefereix parlar d’indústria connectada, està monitoritzant 14 premses aplicant sensors, tècniques de BigData i algoritmes. L’adopció d’aquestes mesures els ha permès beneficiar-se d’un manteniment predictiu i proactiu, de comptar amb un sistema d’alertes i de control i d’una gran optimització de la línia de producció. 
L’objectiu final d’aquest plantejament ha estat crear models analítics avançats i buscar nous coneixements mitjançant l’ús d’una nova plataforma i una nova tecnologia.
El resultat obtingut per la companyia és la millora tant del disseny i de la construcció de futures premses com la captació d’indicadors industrials a totes les plantes. Tanmateix, Loire Gestamp ha pogut revisar els estàndards de qualitat implementats gràcies a la realització de comparatives entre les diferents premses.
Respecte el BigData, aquest projecte ha monitorat 2.000 variables de 50 línies d’estampació en calent (algunes a 10 Hz) i ha obtingut dades heterogènies (acceleracions, pressions, imatges termogràfiques). A partir de les dades obtingudes s’han aplicat tècniques i tecnologies de data mining (mineria de dades) i han fet possible el machine learning. 
L’objectiu específic del tractament del BigData és l’increment de l’OEE (Overall Equipment Effectiveness) basat en l’augment de la productivitat i de la disponibilitat de la línia, així com la millora del rati de qualitat.
A més, Loire Gestamp està desenvolupant altres iniciatives vinculades amb la indústria 4.0. La primera és la creació d’un projecte especific d’eficiència energètica conjuntament amb Siemens, que implica l’establiment d’un nou model de negoci. A més, hi estan treballant en un tercer projecte per crear una planta connectada, que és previst tenir enllestida a finals d'any.
L’empresa també ha signat un acord amb Microsoft per fer una prova pilot analítica utilitzant la plataforma Azure.
 
Un altre cas és el de la companyia Pal Robotics, exemple d’empresa fabricant de robòtica de serveis. Pal Robotics ha dissenyat models de robots relacionats amb la indústria 4.0 com PMB2 (Mobile Base); StockBot (Autonomus 3D Inventory System); i TIAGO (Take it And Go, un robot per la manipulació mòbil que utilitzen per dos projectes: SACRO i en el Factory in a Day). 
Per Pal Robotics els robots col·laboratius no són només un company de feina, sinó que interactuen amb els clients des de l’inici.
 
El Fòrum Indústria 4.0 també va mostrar l’experiència d’Applus IDIADA, un proveïdor d’enginyeria de desenvolupament de producte al servei de la indústria de l’automòbil. Les seves solucions estan pensades per aplicar-se en les principals funcionalitats del vehicle, és a dir, la seguretat passiva i l’activa, la línia motriu, la fiabilitat i el confort. En altres paraules, actua directament en la carrosseria, els tancaments, els acabats i el xassís. 
El que s’ha plantejat Applus IDIADA és quin impacte pot tenir la fabricació additiva en els seus serveis. D’entre totes les fases de desenvolupament d’un automòbil, la impressió 3D s’aplicaria en la fase d'assajos previs. Per tant, l’empresa el que pot fer és:
-models aerodinàmics més econòmics, més fàcils de transportar i configurables
-sistemes de combustible, com els tubs d'escapament, transparents i translúcids
-assajos de para-xocs per reduir l’impacte en els vianants  
-assaigs d'impacte en els panells de la porta de l’automòbil
Com a conclusió principal hi destaca que la fabricació additiva és una eina de desenvolupament a considerar, entre altres raons, perquè és assequible i ha de permetre a IDIADA  la realització de projectes més complexes.
Un cas prou interessant va ser el de l’empresa Desguaces La Cabaña, testimoni únic a Espanya i a Europa. Aquesta empresa de desballestament de vehicles està aplicant tecnologies pròpies de la indústria 4.0 en el seu magatzem de Vilanova del Vallés. L’any 2008 van assumir el repte d’automatitzar la intralogística de la seva activitat, atès que un cotxe té més de 3.000 peces i el volum de peces rebudes augmentava exponencialment. En una primera fase comptaven amb un petit robot per moure 2.000 contenidors de peces i, després, incorporaren un altre per moure’n 4.000.
Ara han implementat un magatzem robotitzat que, entre altes característiques, permet un emmagatzematge automàtic suportat per WAMAS; compta amb un elevador automatitzat amb canvi d’agulla; contenidors de diverses mesures; 6 passadissos amb emmagatzematge de doble fons; i més de 6.000 ubicacions.
Desguaces La Cabaña ha millorant l’eficiència de la seva operativitat logística interna.
 
El darrer exemple d’aplicació de tecnologies 4.0 el trobem a l’empresa Accent-Systems, fabricant de productes electrònics. En un inici va començar fabricant els components a la Xina, però atès que els costos de les màquines automàtiques ha baixat molt, i que l’automatització permet la independència de la ubicació dels processos productius, van crear la fàbrica a Castellar del Vallès.
L’optimització, l’automatització i l’especialització els va permetre poder subministrar a Volkswagen l’any passat 40.000 peces pels clauers dels vehicles, quan la comanda habitual era de 17.000. 
A més a més, Accent-Systems fabrica una placa electrònica per les caixes fortes. Amb la simple implementació de comunicació per bluetooth la poden gestionar amb una app via mòbil.
Per aquesta empresa, tot comença amb un bon disseny.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.