II Nit de la Robòtica: Els experts en robòtica catalans pronostiquen que es podran controlar robots industrials amb ulleres intel·ligents

Controlar robots industrials amb ulleres intel·ligents en un futur proper. Aquest és el pronòstic dels experts en robòtica catalans enquestats durant la segona Nit de la Robòtica, acte dut a terme ahir en el Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelona). Aquesta trobada va ser organitzada pel Grup de Treball de Robòtica dels Enginyers Industrials de Catalunya, patrocinat per ABB, Kuka, Fanuc, Promaut, Stäubli, Universal Robots, Eurecat i va comptar amb la col·laboració d'ACC1Ó, de la Generalitat de Catalunya.
 
Pel director general del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) i presentador de l’acte, Pere Homs, “som a la Nit de la Robòtica per insistir en reclamar el reconeixement dels professionals d’un sector absolutament estratègic per a la nostra indústria pel seu impacte econòmic i social”. 
Homs també ha destacat que “el canvi en què estem immersos, alguns parlen de revolució, no l’estan produint les màquines. Són persones, enginyers i professionals com nosaltres, els que amb visió, coratge i talent estan transformant el món”.
 
Raúl Rojas, professor d’Intel·ligència Artificial a la Freie Universität (Berlín, Alemanya) va dictar una conferència sobre el vehicle autònom i les tecnologies que el fan possible. Rojas va argumentar que tecnologies disruptives com la robòtica, entre d'altres, ja han convertit els nostres cotxes “en robots i en xarxes” i ha pronosticat que “el trànsit esdevindrà una xarxa sense fils”. Per aquests motius «la indústria automotriu està transformat de manera radical la que hi havia fins ara». 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"979","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Raúl Rojas va exposar de manera exhaustiva el projecte que està desenvolupant la Freie Universität sobre el vehicle autònom, batejat Made in Germany. Algunes de les característiques tècniques que el fan únic al món són que està integrat per 33 sensors que emeten informació d'1 milió de punts per segon; compta amb 4 nivells de redundància incloses 9 càmeres de vídeo; 2 ordinadors de control; i utilitza mapes de 3 dimensions que encara no han estat comercialitzats. 
 
Tot seguit, Carles Soler, membre del Grup de Treball de Robòtica dels EIC, va fer un breu repàs als principals esdeveniments succeïts el darrer any en el sector de la robòtica. La robòtica industrial ha experimentat un creixement rècord del 12% l’any 2015 respecte l’any anterior, amb pràcticament 250.000 unitats venudes. El principal mercat segueix sent l’asiàtic, amb la Xina, Corea i el Japó com els tres principals països en instal·lació de nous robots. No obstant, la notícia de més impacte de l’any ha estat la venda de KUKA a Midea Group Co Ltd, el major fabricant xinès d’electrodomèstics, malgrat l’oposició del govern alemany.
Soler també va subratllar les aliances establertes entre diferents empreses en el marc de la indústria 4.0 com ara ABB amb Microsoft, KUKA amb Huawei i Fanuc amb Cisco. En aquest sentit, Soler va afirmar que els EIC volen «jugar un paper principal en la implantació en el país de la indústria 4.0 i presentarà novetats importants en el marc de la fira IoT Solutions World Congress a Barcelona». 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"977","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
En el decurs de l’acte es va lliurar el Premi Nit de la Robòtica a Laura Tremosa, enginyera industrial i pionera a Catalunya en l'edició de publicacions tècniques professionals del sector robòtic i industrial. Pel que fa al Premi Projecte de l’Any, en reconeixement d’una iniciativa o projecte innovador en qualsevol àmbit de la robòtica, va recaure en l’empresa especialitzada en robòtica de serveis PAL Robotics. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"980","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
La II Nit de la Robòtica va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que en la clausura de l’acte va expressar la necessitat de crear a Catalunya un ecosistema que permeti fer realitat la indústria 4.0 i ajudi sectors com el de la robòtica. En aquest sentit, s’està treballant en col·laboració amb els agents econòmics i sectorials implicats en un Pacte Nacional per a la Indústria i en el Clúster de Manufactura Avançada
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.