Incubadores per a la Indústria 4.0
La indústria 4.0 descriu la integració de tecnologies avançades en els processos industrials per millorar l'eficiència, la productivitat i la flexibilitat a la manufactura. Aquesta es basa en la interconnexió de sistemes ciberfísics, Internet de les coses (IoT), computació al núvol, intel·ligència artificial, big data, entre altres tecnologies, per crear entorns de producció més intel·ligents i automatitzats. En aquest context, les incubadores són entorns d’innovació dotats dels serveis més avançats per donar suport als processos de creació i creixement d’empreses, startups i entitats socioeconòmiques, com han pogut comprovar els assistents a la visita organitzada per la Comissió d'Indústria 4.0 d'Enginyers Industrials de Catalunya als espais de les iniciatives Logistics 4.0 Incubator i el 3D Incubator del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).
En el marc general de l'economia 4.0, la impressió 3D busca redefinir els sistemes de producció, augmentant la personalització del producte, reduint les existències, la petjada de residus i l'impacte ambiental i, en conseqüència, augmentant la competitivitat dels sistemes de producció locals. La 3D Incubator Barcelona és la primera incubadora d'impressió 3D d'alta tecnologia d'Europa d'iniciatives amb potencial que utilitzen la fabricació additiva.
El seu objectiu és impulsar el creixement d'aquests projectes creant un espai únic per a la incubació de startups, pimes i microempreses relacionades amb aquestes tecnologies de l'economia 4.0. "Fins a desembre de l'any passat ens havíem proposat incubar 100 empreses, startups o pimes, i hem aconseguit incubar 115" ha assegurat Luz López, coordinadora administrativa i gestora de proyectes a 3D Incubator Barcelona. La incubadora afavoreix l'enlairament empresarial d'iniciatives incubades mitjançant el subministrament de serveis de producció 3D, consultoria empresarial, certificació de peces i activitats de màrqueting.
Per assolir aquest objectiu, la Incubadora 3D disposa de 10 equips d'última generació d'impressió 3D, equips de postprocessament per a la neteja, impressió, polit i control de qualitat, programari de disseny i personal experimentat a disposició de les empreses incubades, així com espais d'incubació per a activitats de networking i formació. Segons els responsables, aquests recursos són "únics per fer créixer un projecte innovador des de les seves primeres etapes".
La incubadora ocupa 1.000 metres quadrats a l'edifici que també acull la seu corporativa del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), al polígon de la Zona Franca. Aquesta és la primera incubadora enfocada exclusivament i específicament a la impressió 3D no només a Catalunya, sinó també a Espanya i Europa.
L'àrea d'incubació inclou àrees de coworking, oficines, àrees de disseny, producció i postprocés, àrees de formació i sales de reunions. Per a això, la incubadora 3D està equipada amb 4 impressores 3D industrials d'última generació, 4 miniimpressores, àrees de postprocès, equips de metrologia i control de qualitat i programari de disseny. Aquesta és una iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat i compta amb el suport econòmic del fons FEDER a través de la Fundació INCYDE. Tenint en compte la transversalitat de la tecnologia, els projectes incubats provenen d'una àmplia gamma de sectors, béns de consum, béns de producció, sector sanitari, projectes de mobilitat, consultoria, tecnologies de la informació, química i logística.
La inversió ha estat de tres milions d'euros, dels quals 1,5 milions han estat aportats pel fons FEDER i el 1,5 milions restants pels socis del projecte. Disposa de maquinària específica per a la producció de plàstics i resines, amb la impressió 3D de diferents tecnologies. S'espera que en el futur, la gamma de materials per a la impressió i les tecnologies s'ampliïn.
Els costos de la incubadora depenen del tipus d'incubació que s'esculli, ja sigui amb oficina privada, en coworking o virtual. Els projectes poden triar entre diferents opcions la que millor s'adapti a les seves necessitats i a les seves possibilitats. López ha explicat que "la majoria de les empreses incubades han optat pel model virtual". I, d'altra banda, el cost ve determinat pels serveis consumits amb un avantatge important: aquests serveis són finançats al 50% amb l'ajut concedit per la Fundació INCYDE. Per tant, el cost de quedar-se a la incubadora és extremadament assequible. Les empreses poden romandre a la incubadora durant un període mínim de 6 mesos i un màxim de 12 mesos, encara que en cas d'acord ambdós períodes poden ser prorrogats.
Logistics 4.0
En el mateix edifici trobem la Logistics 4.0 Incubator, que també ha format part de la visita. Aquest és un altre dels projectes liderat pel CZFB que va començar amb el suport de la Fundació INCYDE i del fons FEDER, però "aquest any continuen sols captant empreses de tot el món" segons Helena Gutiérrez, Office Manager a Logistics 4.0 Incubator. El seu objectiu és seleccionar les startups més atractives del món de la logística que vulguin desenvolupar el seu propi model de negoci dins un ecosistema únic. En aquests moments s'encarreguen de 29 projectes.
Aquest espai disposa d'una superfície total de 900 m². L'àrea d'incubació inclou zones de coworking, oficines, àrees de capacitació i sales de reunions, entre d'altres. La Incubadora també proporciona a les empreses incubades una àmplia gamma de serveis, com espais d'incubació, serveis tecnològics, ensinistrament, tutoria i gestió de xarxes. L'objectiu d'aquestes infraestructures és la dinamització per a la transformació de les pimes cap a la Indústria 4.0.
En aquest espai les empreses compten amb mentoria sobre el seu model de negoci, la seva activitat tècnic/empresarial, accés a fonts de finançament, accés a activitats de networking i participació en esdeveniments nacionals i internacionals, entre d'altres. "Treballem amb empreses del sector logístic amb un alt component tecnològic com IA, IoT, 3D, drons ... que fan servir per desenvolupar els seus projectes" ha afirmat Gutiérrez.