Vacway: la màquina que enfunda mòbils i que vol ajudar al covid-19

Joaquin Abellán és un enginyer industrial aficionat a navegar. Quan encara estudiava a l'ETSEIB (UPC) va adonar-se que no hi havia cap eina al mercat que li solucionés la necessitat de poder submergir el mòbil i continuar fent-lo servir. Un dia, a la xarcuteria envasaven pernil al buit, va descobrir el tipus de funda amb la funció que buscava. I ho va tirar endavant. El que aleshores, fa tres anys, va ser el seu projecte final de carrera ara és Vacway, una empresa en creixement que sap reinventar-se constantment: d'instal·lar màquines d'enfundar mòbils als parcs aquàtics han passat a ajudar els centres sanitaris per evitar la propagació de virus a través dels telèfons mòbils dels professionals.

Abellán buscava una manera fàcil, ràpida i econòmica de poder protegir el mòbil de l'aigua en diferents profunditats i garantir-ne la seva usabilitat. Amb una primera prova a la xarcuteria va comprovar que l'envasat al buit li obria un ventall d'oportunitats. Per això, va decidir convertir aquesta primera idea amb el seu projecte de final de carrera a partir del qual va definir com posar-ho en pràctica: a través de màquines d'autovending.

Amb el projecte aprovat, Abellán va buscar complicitats. S'hi va sumar un dels seus companys, Javier Montón, també enginyer industrial, i a través de l'Emprèn UPC van començar a fer el primer prototip i a buscar inversió per fer realitat la seva idea. La van trobar i amb els 150.000 euros inicials van fer, ells mateixos, les primeres nou màquines.

 

Imatge d'un grup de joves davant una màquina de Vacway en un parc aquàtic.

Bons inicis

Amb les nou màquines confeccionades, l'estiu del 2017 van començar a testejar diferents sectors: hotels, parcs aquàtics i platges. Van tenir la sort de poder entrar a Port Aventura i amb aquesta experiència, van decidir centrar-se en el món dels parcs aquàtics i la van encertar. Després d'una ampliació de capital, el 2018 que els va permetre professionalitzar les màquines, van començar a entrar mercats a diferents comunitats autònomes i ara ja es pot dir que són al 80% de parcs aquàtics de tot l'estat espanyol el 2019. Ara tenen presència a Itàlia, França i fins i tot  als Emirats Àrabs. El seu objectiu és poder arribar a desestacionalitzar els ingressos, actualment focalitzats únicament els mesos d'estiu.

Renovació constant

Amb 26 i 28 anys respectivament, Montón i Abellán, no s'han conformat amb anar implantant les seves màquines cada vegada a més espais, sinó que han buscat maneres de treure'n més rendiment, innovar i crear nous productes per a demandes i necessitats diferents. Per exemple, van comprovar que amb un promotor, les vendes de cada màquina es multiplicaven per vuit, o també, en una exploració sobre el terreny, van veure com molts dels usuaris acabaven comprant un collaret per penjar-se el mòbil i hi van apostar. N'han obtingut, de moment, una acceptació del 70%.

Però la seva capacitat d'inventiva no acaba aquí. Per poder estar presents en negocis més petits on la màquina original no fos rendible, van idear la Vacway Mini, una màquina assistida. I després de rebre peticions particulars de fundes, han dissenyat My Vacway, un aparell perquè cadascú es pugui fer la seva funda a casa a un preu més assequible. Val 200 euros i només has d'afegir-hi el material per a consumibles propi de Vacway. Com que no se'ls escapa cap detall, també van preveure que fer-se fundes a casa podia generar més residus (l'envasat no permet connexions físiques) i per evitar que es llencessin cada vegada que s'hagués de carregar el terminal, han instal·lat un carregador sense fils a la màquina. Esperen que aquest sigui el producte estrella de l'estiu.

A banda, han començat a llogar les màquines per esdeveniments socials i veuen que la seva experiència els pot començar a obrir portes, també, en el món de la consultoria. Els passos que han seguit, les dificultats que han superat o la infraestructura que tenen ja muntada pot servir perquè altres emprenedors o empreses que necessiten un replantejament se'n beneficiïn i ho estan començant a posar en marxa.

Fundes anticontagis

La crisi del coronavirus no els ha fet aturar la maquinària. Des de Vacway han volgut posar el seu granet de sorra a l'emergència i han donat un nou valor als seus productes, com a funda de mòbil per evitar contagis. Explica Montón que sanitaris del sector els explicaven que portaven el mòbil a la butxaca o com a molt el col·locaven dins de bosses de plàstic i per dotar de major seguretat a la seva pràctica, van decidir deixar algunes de les Vacway mini als hospitals, amb 250 fundes gratuïtes i la resta a preu de cost. Veuen que el seu sistema pot evitar contagis ja que l'smartphone és un ''vector passiu'' de contagis i és incongruent prendre determinades mesures però no fer res amb els telèfons mòbils. En poques setmanes han rebut més de 300 peticions d'infermers i metges interessats en aquesta màquina i la companyia ha decidit col·laborar de manera altruista amb tots els centres que han pogut. Tot i això, veuen que en Abellán però, reconeix que en aquest camp hi ha una ''línia de negoci'' per donar la solució adequada que necessita el sector sanitari i hi començaran a treballar.

Les claus del projecte

Tot i la bona entrada al mercat, Abellán és conscient que ''l'èxit encara no ha arribat'' perquè el negoci ''pot créixer molt més''. Els dos socis creuen que una de les claus ha estat que són els únics que ho ofereixen però que crear un producte nou també implica haver de crear la demanda. Ara bé, malgrat això, asseguren que ''pots tenir un producte bo i que la gent no el vulgui'', per la qual cosa defensen que el més important perquè funcioni la companyia aposta per un equip cohesionat i implicat: ''som capaços de fer moltes coses i el dia que no sigui això, serà una altra cosa'', conclou Abellán.

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.