Iu Gallart: "A més de consumidor d'energia, el ciutadà serà productor"
Fa set anys que Barcelona Energia va començar a caminar com energètica pública. Des dels inicis, ha comptat amb el lideratge de l'enginyer industrial Iu Gallart. Primer n'era el responsable del projecte i ha acabat sent el director d'un equip de vint professionals que treballen per "democratitzar l'accés a l'energia". En aquesta entrevista, Gallart explica els reptes i les fites assolides durant els anys de vida de l'energètica pública, uns anys en els quals l'energia ha estat, precisament, al punt de mira per la crisi de preus. L'aposta per les renovables i la cerca d'eficiència ajuden a reduir la demanda i, alhora, rebaixar preus, un dels eixos d'actuació de l'energètica pública, a més de la democratització del sistema. Per aconseguir-ho fan molta divulgació que Iu Gallart considera clau pel canvi de model que ve. "A més de consumidor, el ciutadà serà productor", diu Gallart.
Quin balanç feu dels set anys al capdavant del projecte de Barcelona Energia?
És molt positiu perquè Barcelona Energia com a energètica 100% vam néixer per accelerar la transició energètica a l'àrea metropolitana i fer el canvi de model. Tenim quatre eixos clars que la ciutadania, les empreses i les administracions consumeixin menys i que siguin més eficients, consumeixin 100% energia renovable i puguin distribuir la que generin. I també consumeixin el que puguin generar, és a dir, generació distribuïda. El darrer eix és la democratització de l'energia, és a dir, la necessitat de fer pedagogia i transmetre els conceptes energètics perquè les entitats i la ciutadania puguin prendre decisions vers l'energia.
I avui en dia quines dades teniu?
Hem crescut des que vam néixer un 300%. Vam començar amb 3.000 punts de subministraments i ara actualment en gestionem més de 13.000. Si mirem en balanç d'energia, estem subministrant l’equivalent a l'energia de 120.000 famílies. Hem de tenir en compte que una empresa pública només pot donar servei a l'àrea geogràfica dels seus accionistes i en el nostre cas és l'àrea metropolitana. En quota de mercat, doncs, som gairebé la primera energètica independent després de les cinc més grans, que tenen el 80%. Hem tingut un creixement molt sostingut i amb molt bona fidelització.
Quin sostre us poseu?
Arribar al màxim d'ajuntaments i administracions públiques, ciutadania i empreses dins l'àrea metropolitana als 36 municipis. Volem arribar a tots els municipis perquè ens permetrà arribar a més empreses, ja que tenim un topall del 20% del volum de negoci al sector privat. Per tant, només podem créixer en empreses si creixem en l'àmbit públic.
I esteu creixent a la part privada?
Sí, encara aquest any estem al 16% de creixement.
Costa més atraure particulars?
Darrerament, creixem més en empresa que en àmbit domèstic, però el que tenim és un creixement sostingut. Tampoc fem grans accions de màrqueting i nosaltres volem ser sostenibles econòmicament.
Fins a quin punt podeu incidir per accelerar la transició energètica?
El mercat energètic espanyol és ibèric i nosaltres només actuem dins l'àrea metropolitana, però si fem que els clients siguin més eficients, fem baixar la demanda, i si promocionem la generació renovable i fem que sigui més econòmica que la tradicional, fem augmentar l'oferta. Per tant, el preu pot ser més barat.
I perquè els clients siguin més eficients?
M'agrada molt aquesta pregunta. Ho treballem amb molta pedagogia i molta comunicació per transmetre consells. Però a través de data science també hem generat un informe per a cada client de manera que t'identifica l'standby, quan pots consumir millor, o t'optimitza la potència automàticament. Gràcies a això, un usuari pot reduir la factura un 20%. A més, ens volem convertir en una energètica 360 graus i a més de tot això, enguany obrirem un servei d'instal·lació de bateries, de punts de recàrrega elèctrica, d'aerotèrmia i estem començant a treballar per fer certificats energètics a la ciutadania.
Barcelona Energia és pública, l'Energètica també és pública amb objectius semblants. Quin encaix teniu?
Ens complementem clarament perquè al final les dues entitats tenim el mateix objectiu, que és accelerar la transició energètica amb un model més sostenible. Hem tingut contactes institucionals i tècnics. Hem compartit coneixement i experiència i actualment també seguim en aquesta línia. Nosaltres tenim una àrea d'actuació a l'àrea metropolitana i L'Energètica és Catalunya i ara estan centrats en els edificis públics.

Sembla que es podrien convertir en distribuïdora, vosaltres també us ho plantegeu?
És un tema que s'ha estudiat, però no està sobre la taula.
Com garantiu que tota l'energia que comercialitzeu és renovable?
Està molt regulat en l'àmbit europeu. Comprem tanta energia renovable com podem, a la CNMC ens ho certifica i la subministrem als nostres clients.
No és competència vostra, però creus que tenim prou plaques solars a Barcelona?
Encara que n'hi hagués a tots els terrats no podríem arribar a tenir-ne per subministrar tothom, ja que tenim molts edificis verticals. L'àrea i l'Ajuntament de Barcelona assessoren i fan pedagogia perquè tothom qui pugui se n'instal·li. Nosaltres creiem que és la manera de generació elèctrica més econòmica i la millor pel sistema elèctric.
L'energia, pels preus, ha estat un tema recurrent els darrers anys. Ens falta formació a la ciutadania?
Hi ha molt recorregut. Des del conflicte d'Ucraïna i després amb el creixement exponencial de la fotovoltaica, els coneixements estan arribant. Però sí que creiem que amb la promoció d'altres energètiques públiques aquesta divulgació s'està accelerant. A més de consumidor, el ciutadà serà productor amb més coneixements que ara per consumir millor l'energia.
Com és la vostra clientela?
Les persones usuàries de Barcelona energia estan molt conscienciades i informades. De fet, tenim un consell amb una assemblea a l'any en què es plantegen dubtes i qüestions que els preocupen i comptem amb la seva participació per prendre decisions estratègiques. Això ens diferencia de la resta d'energètiques.
Ets un enginyer industrial dirigint una energètica, per què és important la teva formació en aquest càrrec?
Tenir una carrera tècnica, i sobretot també amb l'especialització d'energia, et dona un gran coneixement per dirigir l'energètica, sobretot de regulació, que és complexa. Però també és positiu en la part més operativa, la millora de processos, la gestió de projectes... Un enginyer té aquesta capacitat per saber gestionar tots aquests àmbits de l'empresa i fins i tot màrqueting i comunicació. Però el que més he valorat és la capacitat de treball. Començar un projecte com Barcelona Energia des de zero requereix unes eines que la carrera et dona.
Hi ha manca de vocacions tècniques, què els diries als joves?
He fet alguna xerrada a les universitats i els dic que aquest coneixement tècnic t'obre portes per poder estar en diferents àmbits i et fa gaudir molt en feines no monòtones. Penso que està creixent la necessitat d'enginyers perquè anem cap a una societat més tecnològica. La demanda serà cada vegada més gran.