La construcció dels cinc hospitals COVID, premiada al Construmat

La construcció dels cinc nous espais hospitalaris polivalents que el CatSalut va impulsar per afrontar la pandèmia de COVID-19 s’han endut el premi Top 3 de Construmat en la categoria Industrialització. Són cinc espais que es van ubicar a l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Parc Sanitari Pere Virgili, Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Moisés Broggi i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. La seva construcció va ser possible gràcies a una manera de treballar transformadora que va reduir els temps de treball, tant de la licitació com de l’execució. Tal com vam explicar en aquest reportatge i en aquest articleels diferents actors implicats van incorporar les tecnologies necessàries per poder-ho fer realitat, com ara l Lean Design, BIM, IPD (Integrated Project Delivery) i Lean Construction.

Una trentena d’empreses i UTEs van treballar, doncs, al servei del CatSalut, entre les quals hi havia enginyeries com Bis Estructures, Proisotec, Serra Capmany, Suris, ARG Engineering,ARCbcn Consultors Enginyers, SOGESA, Dominion, Ingenia Studio, Einesa i Cimelsa. A més, també es va comptar amb la participació de companyies del món de la consultoria Lean (Enaltis, Eficcax, Bimetric, Juan Felipe Pons) de l'arquitectura (PMMT, Sulkin Marchissio, Llongueras Clotet, Vitaller Arquitectes, Luis Moran arquitectes i Breezer Innovacion Arquitectura), de la consultoria (Font-Grau, Enne, G3) i de la construcció (Constructora d'Aro –Compacthabit, Calaf, Rossell-Giner, Copisa, Construcció i Control, Sorigué, Bosch-Pascual, Rubau, TRAM J.Hierro associats S.L.P.).

El premi l’ha recollit aquest dijous Martí Ballart, gerent d’inversions del CatSalut, i Marta Gardeñes, arquitecta tècnica també del CatSalut. Els l'ha lliurat Narcís Armengol, degà d'Enginyers Industrials de Catalunya, que també va premiar el projecte a la Diada 2021. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Ballart ha qualificat “d’espectacular” el que van poder fer en aquell moment. Per l’arquitecte, tres anys després, hi ha ganes de tornar “ a una certa normalitat” a la vegada que confia que el projecte pugui influir en “replantejar” alguns processos. “No ens podem permetre sempre calendaris convencionals ni tampoc anar tan ràpid; haurem de trobar un terme mig”, ha manifestat. Per Ballart, només que la construcció d’aquests annexos serveixi per aportar alguna solució, “ja haurà estat un bon aprenentatge”.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.