La importància de l’emmagatzematge d’energia tèrmica

Quan es parla d’emmagatzematge d’energia, de seguida a tots ens ve al cap la imatge d’una pila elèctrica. Sí, encara que l’emmagatzematge d’electricitat en grans quantitats no és una realitat, encara és la forma d’emmagatzematge d’energia més extens (en els gadgets que usem cada dia, com mòbils). Avui també és una realitat l’emmagatzematge d’altres formes, com per exemple, en centrals hidroelèctriques de bombeig. Però per què no es parla de l’emmagatzematge d’energia tèrmica?

L’energia tèrmica és calor i fred, energia que utilitzem cada dia. Emmagatzemar calor és fàcil, per exemple, en tancs d’aigua. Emmagatzemar fred s’ha fet des de temps remots, per exemple en coves de gel. També és cert que vivim en una zona amb grans quantitats de disponibilitat de calor procedent del sol... tan irreal és pensar que utilitzar l’energia tèrmica del sol a les nostres contrades?

L’emmagatzematge d’energia tèrmica ha de contribuir de forma significativa a la transició energètica, però cal potenciar-la molt més, ja que és una tecnologia senzilla, econòmica i tecnològicament madura (no en tots els seus aspectes, però sí en d’altres).

Avui, l’emmagatzematge d’energia tèrmica s’utilitza en plantes termosolar de producció d’electricitat, amb grans tancs de sals de nitrat foses, amb calor sensible. Aquesta tecnologia es va començar a investigar a Estats Units als anys 70-80, però s’ha desenvolupat fins a la seva comercialització a Espanya, amb la participació d’empreses i institucions catalanes, com la Universitat de Lleida.

Una tecnologia menys madura, però que té aplicacions a la indústria i a l’edificació, és l’emmagatzematge per calor latent. Aquesta tecnologia és madura amb l’ús de gel per produir fred, en format de gel, quan l’electricitat és més barata per utilitzar-lo quan és necessari. Aquesta tecnologia s’utilitza a Catalunya a la indústria (encara que no és molt coneguda), en altres països s’utilitza per la climatització de grans edificis o en clústers d’edificis (hospitals, hotels, centres comercials, etc.). S’està desenvolupant per altres temperatures i altres aplicacions.

I la tecnologia on s’ha dipositat grans expectatives és la termoquímica, on s’utilitza la sorció o les reaccions químiques per emmagatzemar energia. La potencial gran densitat energètica d’aquesta tecnologia fa que pugui suposar un canvi positiu i substanciós en el sistema energètic.

Així doncs, l’aplicació de l’emmagatzematge de calor i fred no pot tenir una contribució important a l’ús de les energies renovables, sinó també en les altres dues parts de la piràmide energètica, l’eficiència energètica i la suficiència energètica. Així, amb l’ús de l’emmagatzematge de calor o fred podem aconseguir sistemes de climatització més eficients o sistemes productius a la indústria més eficients. Però també podem aconseguir que els nostres edificis baixin la seva demanda energètica. No oblidem que la millor forma d’energia renovable és la que no utilitzem!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.