La logística que fa possible Sant Jordi
Aquest dimecres, Sant Jordi, llibres i roses inundaran els carrers de Catalunya. Si s’igualen les xifres de l’any passat, es poden arribar a vendre dos milions de llibres i set milions de roses, un 30% del que es ven al llarg de tot l’any. Com és possible que tot aquest volum de llibres i roses arribi a les parades a temps perquè el 23 d’abril estiguin disponibles des de primera hora? La resposta és clara: amb planificació, informació i organització, és a dir, logística.
Les novetats editorials, la primera quimera
Sant Jordi és, per la major part d’editorials, el moment indicat per publicar novetats. D’aquesta manera, i amb la promoció dels títols unes setmanes abans, el sector s’assegura les vendes sempre que es treballi amb antelació. El grup editorial Penguin Random House té entre 80 i 100 novetats cada setmana. Normalment, tres mesos abans es comunica als comercials tots els títols disponibles a partir del març i, així, ells fan les comandes que necessiten. Els llibres que surten per Sant Jordi arriben a les llibreries a principis d’abril i, amb aquest calendari, es treballa amb quinze dies d’antelació, habitualment. Ho explica Martí Torra, director de Logística de Penguin Random House, que gestiona el 25% del mercat editorial.
Per Sant Jordi, el volum de llibres que es distribueixen es multiplica per dos
Per fer possible els lliuraments, es treballa, primer amb les comandes més llunyanes com poden ser Galícia, Canàries o Andalusia. Després es gestionen les plataformes com poden ser Fnac o El Corte Inglés, ja que ells també tenen la seva pròpia distribució i, per tant, necessiten més temps per poder-les fer. Per acabar, es treballa amb les llibreries d’arreu de Catalunya i de Barcelona. “Des que enviem, els llibres triguen entre 24 i 48 hores a arribar a destinació, però tots arriben dos dies abans que es posin a la venda”, explica Torra.
Per Sant Jordi, el volum a distribuir es multiplica per dos. “D’un llibre que es publica al maig, les llibreries ens en demanen deu exemplars: d’un que es publica a l’abril, 20”, exemplifica Torra. Però aquí, les petites llibreries també troben inconvenients: com que no tenen capacitat per emmagatzemar la gran quantitat de novetats que arriben abans de Sant Jordi fan una comanda convencional i una d’addicional perquè l’editorial els l’entregui uns dies abans de la diada. Enguany, però, aquest fet és un inconvenient: Sant Jordi cau just després de Setmana Santa i, per tant, les distribuïdores editorials tenen menys temps de reacció. L’inconvenient, però, s’ha solucionat amb previsió: totes les entregues s’han fet abans dels dies festius.
Què passa amb els llibres de fons?
Els llibres que tenen més d’un any al mercat s’anomenen, en argot editorial, llibres de fons. També se n’encarreguen, durant aquests dies, perquè les llibreries també se’n proveeixen. Només des de Penguin Random House, aquestes setmanes prèvies a Sant Jordi en distribueixen 20.000 més cada setmana. D’aquest tipus de llibres, que poden ser de gènere, llengua o estil molt diferent, no se’n fa tant seguiment perquè cada llibreria fa peticions diferents. Tot es lliura, però, a la vegada amb els mateixos transports que surten cada dia.
7 milions de roses en un sol dia
Per quantitat, les roses que es regalen a Catalunya el dia de Sant Jordi, no poden produir-se al país. Colòmbia és el país proveïdor més gran, amb un 63% del total, seguit de l’Equador, amb un 20% i Holanda, amb un 15%. Perquè aquesta rosa produïda a milers de quilòmetres arribi en l’estat òptim el 23 d’abril, al darrere hi ha tecnologia i logística que s’activa tan bon punt es talla la flor. En aquell precís instant, i quan encara no s’ha obert, es conserva amb aigua i a cinc graus. Arriba a l’aeroport poques hores després i el mateix dia surt cap a destinació. Normalment, en vols directes, tot i que per arribar a Barcelona pot haver de fer escala. Tres dies més tard, com a màxim, la flor ja és a Mercabarna en les condicions de temperatura i humitat necessàries perquè no floreixi abans d’hora.
A Mercabarna, el 15 d’abril, ja tenien emmagatzemades les 2.300.000 roses que es posaran a la venda el dimecres 23 d’abril
Ens ho explica Pablo Vilanova, director general de Mercabarna, l’endemà de l’arribada al recinte de totes les flors que es vendran demà. És a dir, el dimarts 15 d’abril, ja tenien emmagatzemades les 2.300.000 roses que es posaran a la venda el dimecres 23 d’abril. “Mercabarna actua de mercat i de hub logístic amb un producte fresc i delicat”, explica Vilanova, que recalca que cal treballar amb “rigorositat, control i planificació” perquè les roses arribin obertes i fresques el dia indicat. A les instal·lacions de Mercabarna, les roses hi passen tres o quatre dies amb una temperatura d’entre tres i sis graus perquè, ara sí, es comencin a obrir.
Amb la recollida comença l’”atomització” de les roses cap als milers de punts de venda que s’estableixen per aquell dia. Només a Barcelona hi ha més de 4.000 punts de venda. Villanova, enginyer industrial i membre de la Comissió de Logística d’Enginyers Industrials de Catalunya, ho anomena “logística capil·lar”. Per fer-ho possible, passen per Mercabarna més de 2.000 vehicles en només quatre dies.

I és possible, per...
A banda de la robòtica que s’incorpora al magatzem per gestionar grans comandes i els permet ser flexibles, la peça clau per poder lliurar tots els llibres necessaris abans de Sant Jordi, és segons Torra, la informació. Tenir-ne al màxim per poder planificar, ja que aquesta temporada s’incrementa entre un 50 i un 70% els volums de les comandes. “Com més informació tens, més fàcil és poder respondre correctament al client”, assenyala Torra. Per exemple, a les llibreries, els resulta interessant saber les agendes dels autors que aniran a signar, perquè acabaran venent més exemplars d’aquests títols. A la distribuïdora els va bé saber-ho perquè saben que hauran d’incrementar els estocs en aquests títols, independentment d’on sigui la signatura i, així, anar previnguts.
A més a més, a Penguin Random House estan, tot just, començant a treballar amb intel·ligència artificial predictiva en logística, però Torra adverteix que serveix per tenir “millors estimacions” que els ajuda a prendre certes decisions, però que no té en compte altres factors del sector editorial com, per exemple, la promoció. “Si un autor o autora va a un programa de televisió, fa un ‘boom’ de vendes aquella setmana; això la IA no ho sap”, recalca.
Pel que fa a les roses, per Vilanova, Mercabarna i Mercabarna Flor són garantia d’èxit. “Fa funció de mercat en una bona ubicació propera a l’aeroport i a les autopistes i, alhora, fa de hub amb una concentració gran de volums i permetent-ne l’atomització”, conclou el director general.