La meitat de les pimes catalanes, en risc pel preu de l’energia segons Pimec

La meitat de les pimes catalanes estan en risc d’entrar en pèrdues pel preu de l’energia, segons l’enquesta ‘L’impacte de la crisi energètica a les pimes’ feta per Pimec. Per una quarta part de les empreses enquestades, el pes de la despesa en energia s’ha triplicat des de 2021 i ja suposa el 15% dels ingressos, mentre que l’enquesta feta el febrer, abans de l’inici de la guerra d’Ucraïna, era només del 5,8%. Des d’aleshores, les empreses que han vist compromesa la seva activitat han passat del 16% al 25%, cosa que, segons la patronal, podria posar en risc 480.000 llocs de treball si no s’adopten mesures per fer-hi front. I és que més de la meitat de les companyies repercuteixen aquest preu de l’energia en els seus productes i, per tant, a l’IPC.

Per aquest motiu, Pimec demana la intervenció del mercat energètic per aconseguir controla la inflació. Així ho ha expressat el president de la patronal, Antoni Cañete, que creu que s’ha de posar sobre la taula aquesta informació “per poder prendre decisions”. Pimec calcula que les conseqüències de la inflació en destrucció del teixit productiu es podria començar a notar el primer trimestre del 2023 i per això, el president de la comissió d’Energia de Pimec, l’enginyer industrial Joan Vila, augura que “l’emergència climàtica es traslladarà a la urgència econòmica”.

De fet, Pimec alerta que això es pot donar amb la recuperació dels enviaments per mar – que la pandèmia va limitar- ja que el transport global es normalitzarà i pot fer caure els preus a nivells anteriors a la primavera de 2021. Vila però, augura que si els preus de l’energia a Europa continuen en la dinàmica actual, les empreses manufactureres europees no podran competir amb els productes fabricats en altres regions del món. “Això pot ser catastròfic”, ha advertit l’enginyer.

Impuls a la transició energètica

L’enquesta de Pimec també recull que només el 50,9% de les empreses disposen d’un assessor energètic però que en canvi, un 80% ha dut a terme accions per millorar l’eficiència i reduir el consum d’energia. La més majoritària és l’ús d’il·luminació LED però també la inversió en instal·lacions productives per a millorar l’eficiència o la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum. Aquesta és, de fet, la mesura és la que preveuen dur a terme el 51,9% de les companyies del 62% que volen fer accions de futur en aquesta direcció. Per Cañete, de la mateixa manera que la COVID-19 va accelerar la transformació digital del teixit empresarial, la situació de crisi energètica ha de propiciar la transició energètica per la qual les pimes ja tenen “sensibilitat”. “O ens empobrim i posem el risc l’estat del benestar, o fem els deures”, ha sentenciat Vila reclamant els 10.000 MWh en renovables pel 2030. Pimec reclama que la transició energètica tingui pes en el repartiment de fons Next Generation.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.