La transformació del Grup de Treball de Facility Management en l’Associació Catalana de Facility Management Marketplace: Un cas d’èxit

Fa un any, el novembre de 2015, de la constitució de l’Associació Catalana de Facility Management (www.acfm.cat). El col·lectiu, sense afany de lucre, agrupa a persones físiques i jurídiques, així com altres entitats que, dins de les seves actuacions ofereixen, promocionen o desenvolupen qualsevol de les activitats relacionades amb el Facility Management dins i fora de Catalunya.
Els enginyers industrials hem estat una peça fonamental en la creació d’aquesta associació. Fem memòria. Tot va començar un 20 d’abril del 2012 quan una desena de professionals del sector ens vam reunir al Col·legi amb la voluntat de formar un grup de treball amb objectius comuns. Al cap d’uns mesos, el gener de 2013, el Col·legi va acceptar constituir-nos com a Grup de Treball de Facility Management adscrit a la Comissió d’Acció Professional.

El 2 de maig de 2013 va ser una altra data important. Aquell dia li vam presentar al llavors degà Joan Vallvé: els objectius del grup, les línies d’actuació, la programació d’activitats i el primer organigrama. En aquell moment, el grup estava format per unes 30 persones, la majoria enginyers de diferents especialitats, però també arquitectes tècnics i superiors.

El grup va començar a caminar i, al cap d’un mes, ja havia elaborat un pla estratègic per als següents anys en el qual es definia la missió, la visió, els valors, els objectius i les actuacions previstes. És significatiu ressaltar que la visió del grup llavors ja explicitava la idea de “constituir-se com a clúster sense ànim de lucre que agrupi a professionals, empreses i associacions que, dins de les seves actuacions, ofertin, promocionin o desenvolupin, des de Catalunya, qualsevol de les activitats relacionades amb el Facility Management”.

Des de juny de 2013, i durant dos anys, el grup es va reunir en quinze ocasions, va créixer fins als 70 membres i va organitzar i participar en diverses jornades internes o obertes al públic, tant al Col·legi com a d’altres indrets. Durant el primer trimestre de 2014, el grup es va donar a conèixer a tot el col·lectiu a través dels Fulls dels Enginyers.

Al juny i juliol de 2015, transcorreguts dos anys de funcionament, el grup va acordar sondejar la possibilitat de transformar-se en una associació com a pas previ necessari a la constitució d’un clúster. Van ser dos mesos de treball intens i de debat constructiu sobre les línies mestres de la futura estructura que, finalment, van portar a decidir, en una reunió històrica i extraordinària celebrada el 6 d’octubre de 2015, que el grup esdevindria una associació. Llavors, el grup ja estava format per gairebé una vuitantena de membres.

Finalment, el novembre de 2015, 22 socis fundadors van crear l’Associació Catalana de Facility Management (ACFM), van aprovar els primers estatuts i van constituir la primera Junta Directiva. Actualment, l’associació està formada per prop de 50 socis. Paral·lelament, durant els mesos següents, el grup va debatre en diverses reunions al voltant del seu nou rol i l’encaix amb l’ACFM, consensuat amb els òrgans de direcció del Col·legi d’Enginyers Industrials.

Avui dia, el Grup de Treball de Facility Management segueix existint amb un enfocament diferent, més concebut com un espai de trobada dels enginyers dedicat a la gestió del coneixement. L’objectiu és poder treballar temes d'interès proposats per l'ACFM o pel mateix grup en forma de tallers o taules rodones de format reduït i reflexionar sobre aspectes específics de l’enginyeria aplicada al FM. Està format per 86 socis. També està previst que determinats actes públics organitzats per l’ACFM com debats o jornades es facin al bressol del Col·legi, amb la marca del Grup de Treball com a col·laborador.

Com a president del Grup de Treball i, alhora, també president de l'Associació,  convido, en nom dels membres i associats de totes dues organitzacions, a professionals i empreses a participar en qualsevol dels dos espais depenent dels vostres interessos. La vostra col·laboració serà fonamental per aconseguir els objectius que ens hem marcat.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.