La UPC accelera la transferència de coneixement amb un nou programa 360º

Amb el nom de Connèxia UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya impulsa aquest curs 2023-2024 un nou programa de transferència de coneixement que ha de donar serveis integrals i a les empreses i contribuir a una millor relació entre les diferents escoles i les empreses i el teixit socioeconòmic català. L'objectiu és posar en contacte tota la recerca i innovació que fan els investigadors de la UPC amb les empreses que tenen necessitats en aquest sentit per millorar els seus productes o processos. És un projecte d’anys de gestació que aglutina els diferents serveis que la universitat ofereix al sector privat, com pot ser la captació de talent o el plantejament de reptes de les empreses a estudiants, però des d’una òptica professionalitzada. El model ja l'han portat endavant altres universitats perquè tal com assegura el rector Daniel Crespo “la UPC no és la primera universitat que s’adona que el contacte amb el sector socioeconòmic s’ha anat professionalitzant”. De fet, Connèxia UPC s’inspira amb l’experiència que acumula des de fa deu anys a l’Institut Politécnico de Lisboa.

Així, les empreses que s’hi sumin gaudiran de l’acompanyament d’un gestor de comptes que canalitzarà les relacions dins de la universitat vehiculant les necessitats que aquestes empreses plantegin als departaments i òrgans pertinents per tal de resoldre les dificultats o les inquietuds de la companyia. Els gestors seran professionals amb coneixement sòlid de la universitat i les seves particularitats, escoles i campus, perquè pugui, precisament, saber a quin servei concret derivar l’empresa perquè pugui resoldre la seva necessitat. Crespo vol que les empreses pensin en la universitat quan tinguin un problema a resoldre i s’hi pugui posar en contacte.

La captació de talent, amb accés a la borsa de titulats i titulades altament qualificats en perfils diversos. El programa donarà suport als equips de recursos humans de les empreses i es proposen iniciatives d’interès per a l’estudiantat, de cara a detectar el millor talent i les millors idees. Els premis als millors treballs de fi de grau o de màster, les hackatons per resoldre reptes o els fòrums universitat-empreses són alguns exemples. Connèxia UPC també posarà a disposició de l’empresa altres eines i mecanismes per facilitar la innovació i promoure la competitivitat del teixit productiu i la col·laboració en programes conjunts d’emprenedories. Un altre aspecte que aporta el programa és l’acompanyament a les empreses per mostrar la universitat com a facilitadora i sòcia en projectes i consorcis que obtenen gran finançament. Això permet a les empreses participar en el desenvolupament de projectes d’R+D ambiciosos o participar en projectes pilot col·laboratius.

Vint empreses en cinc anys

Les dues primeres empreses que s’alien amb la UPC són Fractus i Schneider Electric que ja han començat a treballar i, per exemple, s’ha reat el Fractus-UPC Deep Tech Hub, un centre dedicat a la innovació en tecnologies disruptives. La universitat confia que en un termini d’uns cinc anys ja sigui una vintena les empreses que formaran part de Connèxia. Els gestors de coneixement s’incorporaran a l’equip en funció del creixement en empreses que d’entrada, es pretén que sigui mitjanes i grans empreses que puguin fer de “tractores” d’altres perfils empresarials.

Tal com expliquen els impulsors de la inivcativa  fa molts anys que es treballa en el projecte per posar en valor els 3.500 professors i investigadors de la UPC i els 210 grups de recerca. “Som molts i fem molta feina”, reconeix i explica que la feina que s’ha fet ara és “organitzar idees i serveis”. “Que es materialitzi és un senyal que totes les forces convergeixen cap allà”, ha afegit.

Projectes amb empreses

La UPC ha captat, el 2022, 120 MEUR per l’adjudicació de projectes d’R+D+I i ha ingressat 81 MEUR més, 20 dels quals corresponen a transferència de coneixement a les empreses. Té en marxa més de 1.900 convenis i projectes de recerca i l’any passat va registrar fins a tretze noves patents, ha impulsat la creació de 54 empreses, 41 de les quals són spin-off amb participació de la UPC.

“Com a país hem de decidir què volem ser de grans”, diu Crespo que destaca la capacitat de la UPC d’ajudar en innovació a les empreses. Alerta però, que “si volem que la societat apreciï el que fem, ho hem de fer amb l’eficiència de la privada”.                                                                                             

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.