L’enginyer Mateo Valero, primer ‘Barceloní de l’Any’
El director del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, Mateo Valero ha estat nomenat 'Barceloní de l'Any', un guardó de nova creació que ha impulsat el Periódico per tal de distingir personalitats que han contribuït a impulsar o millorar el projecte de la ciutat. Valero ha rebut el reconeixement aquest dimecres en un acte al Palau Robert presidit per Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, i els màxims representants del grup Prensa Ibèrica editor de la capçalera.
Mateo Valero (Alfamén, 1952) és enginyer de Telecomunicacions i és també el primer catedràtic d'arquitectura computacional a la Facultat d'Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Era un Departament de nova creació i des d'aquí, va animar l'aleshores ministre Joan Majó, a invertir a la compra d'un computador que ha estat l'embrió del BSC, un equipament que actualment és un centre de referència europeu i atrau finançament i talent d'arreu. El jurat, format per set entitats ciutadanes (l'associació Barcelona Oberta, el Col·legi Oficial d'Arquitectes, l'associació de teatres de Catalunya Adetca, la Taula del Tercer Sector, el Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i els gremis de Restauració i d'Hotels.) ha distingit Valero per ser "el pare del BSC i de les diverses generacions de supercomputadors que s'han anat succeint fins a arribar al MareNostrum 5, inaugurat fa només nou mesos i cridat a fer créixer la capitalitat científica de Barcelona".
El director del BSC ja compta amb els tres reconeixements més importants a nivell mundial en el camp de la supercomputació: el premi Eckert-Mauchly, a Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computadors paral·lels, tots dos guardons atorgats per l'IEEE. A més, també ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de deu acadèmies científiques a més d'Honoris Causa en diverses universitats. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat a l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències. Per tot això, és considerat una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors en els darrers 25 anys a Europa.
Alfamén (Saragossa), el seu poble natal, el va fer fill predilecte i el 2005, el col·legi de la localitat va ser batejat amb el nom de CEIP Mateo Valero en honor seu.