L’Institut Català d’Energia (ICAEN) rep el premi a millor promotor europeu de serveis energètics

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) va rebre el passat 9 de novembre el premi com a millor promotor europeu de serveis energètics en la cerimònia de l’European Energy Service Award 2015 (EESA). Aquests premis s’organitzen anualment dins el marc de la Comissió europea des del 2006, on es reconeix l’esforç i els èxits assolits per entitats, empreses o persones en la promoció dels serveis energètics dins la Unió Europea.

El guardó reconeix el model de serveis energètics que l’ICAEN ha creat progressivament a Catalunya des de l’any 2009, basat en la garantia dels estalvis energètics mitjançant els contractes de rendiment energètic, coneguts com EPC per les seves sigles en anglès (Energy Performance Contracting). En la fase inicial, es va  preparar un pla energètic per a tots els edificis públics catalans, aprovat l’agost del 2011, i posteriorment es va desenvolupar el model de licitació que requereix la contractació en EPC.

En aquest sentit, es va procedir a l’elaboració dels plecs tècnics i administratius i documents annexos necessaris per tal que es pugués dur a terme el procés de licitació dins del marc legal de la llei de contractació pública de l‘estat. Aquesta tasca va requerir la contractació d’experts tant des del punt de vista tècnic com des del punt de vista jurídic i legal.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"717","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

En l’aspecte tècnic, el punt clau va ser la integració de la metodologia de càlcul dels estalvis dins els plecs de licitació. Amb aquest objectiu, es va incloure en la documentació un model de pla de mesura i verificació basat en el protocol de mesura i verificació dels estalvis garantits. Aquesta és una eina bàsica per a qualsevol projecte EPC, ja que aquest es fonamenta en la garantia d‘un determinat estalvi energètic després de la implementació d‘unes propostes tecnològiques de millora de l’eficiència energètica.

En els àmbits jurídic i legal, es va optar per un model de contracte de naturalesa administrativa especial que recollís les diferents prestacions d’aquest tipus de contractació EPC. Es mantenia així la distinció de dos factors econòmics: el preu del servei i la bonificació o penalitat dels estalvis garantits.

L’atorgament del premi EESA a l’ICAEN no reconeix només la inciaitiva, sinó també els resultats obtinguts. Des de l‘any 2013, s’han implementat projectes de serveis energètics tant en edificis públics com en instal·lacions d’enllumenat públic,aconseguint uns estalvis mitjans d’un 20%, un estalvi d’energia elèctrica de 50,1 MWh/any, i un estalvi de gas natural de 5,7 MWh/any, que en conjunt han generat una reducció de les emissions de CO2 de 22.600 Tones/any a Catalunya.

L’EESA atorga premis als projectes més destacats dins l’àmbit dels serveis energètics des de fa 10 anys. L’entitat està formada per l’agència d’energia de Berlin (BEA) amb cooperació amb la Comissió Europea i patrocini del Banc Europeu d’Inversions (BEI), i està integrada en la iniciativa Europea de serveis energètics (EESI).

L’ICAEN forma part del projecte europeu EESI2020, iniciativa europea de serveis energètics per assolir l’objectiu d’estalvis previstos pel 2020 dins el marc europeu. L’objectiu de l’EESI2020 és aprofundir en el desenvolupament dels contractes de rendiment energètic. L’EPC es considera com un instrument òptim de mercat per estalviar energia, costos i emissions de CO2.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.