Més oferta, més noies i més vida universitària: reptes pel nou mandat a la UPC

2.200 nois i noies no van poder entrar a la Universitat Politècnica de Catalunya el curs passat tot i posar algun dels graus que ofereix en primera opció a la preinscripció universitària. En total, aquesta primera preferència la van escollir 7.348 estudiants i 5.110 van ocupar les places disponibles a les escoles politècniques. Aquesta dada es dona perquè l’increment de demanda per entrar a la UPC ha augmentat un 31% els darrers quatre anys i l’oferta, en canvi, només un 4%. Per això, des de la universitat líder en enginyeria i arquitectura es veuria amb bons ulls augmentar les places. “És una demanda social, el país ho necessita”; assegura el rector Daniel Crespo. Crespo recorda que el 97% dels titulats a la UPC troben feina sis mesos després d’haver acabat els estudis i que, els qui no en troben és perquè majoritàriament han decidit estudiar un màster.

De moment, amb la vista posada al curs 2026-2027, l’augment de places serà causada per la posada en marxa del grau de Medicina a Terrassa, amb capacitat per a 50 futurs metges. Roger Paredes, investigador d’IrsiCaixa, tirarà endavant el pla d’estudis que hauria de poder passar l’acreditació el curs vinent i poder-se presentar al Saló de l’Ensenyament del 2026. L’actual rector creu que “al país li convindria” que la UPC pogués oferir més places i s’ha mostrat obert a acordar amb el Govern quina hauria de ser l’aposta i en quins graus o especialitats caldria fer créixer.

Aquesta és una de les qüestions que podrà entomar el proper rector de la UPC. Crespo acaba el mandat aquest mateix dimarts davant la convocatòria d’eleccions feta aquest dimarts, que se celebraran entre el 13 i el 16 de maig.

Un dels altres reptes que ben segur també preocuparà i ocuparà el futur rector és que l’augment de places ocupades per noies, a la UPC. En aquest sentit, Crespo destaca que els darrers quatre anys, la presència de noies a les aules d’enginyeria i arquitectura ha crescut sis punts. Les noies han passat de ser el 25% de les matriculades a la UPC a ser el 31,9%. Pel rector, les accions que es fan als instituts i a la Primària per promocionar les vocacions STEAM, amb programes com l’AquíSTEAM, en són un dels motius, però també considera que “la tecnologia ha guanyat prestigi”. Convèncer més noies o fer-los veure que poden plantejar-se fer una carrera tècnica passa, segons Crespo, per explicar la utilitat d’aquesta tecnologia, un sentit que busquen molt les estudiants quan escullen la seva trajectòria.

De la formació permanent a una FP singular

Potenciar l’oferta en formació permanent també ha format part de l’agenda de l’equip de Crespo, a través de cursos més que postgraus, però una de les novetats que ha tirat endavant amb el mandat de l’actual rector és el Campus FPCat-UPC de la Mobilitat Sostenible a Martorell, que vol donar resposta a les necessitats del sector automobilístic, en talent. A més de tirar endavant l’oferta de formació ocupacional, que depèn del Departament d’Empresa, el campus ofereix un itinerari formatiu que permet que els alumnes de certificats professionals puguin obtenir un títol de tècnic o tècnic superior d’FP, que depèn del Departament d’Educació. És una modalitat pionera a Catalunya que s’oferirà a partir del curs vinent i que dona opció d’estudiar a través de mòduls professionals i, per tant, que els alumnes puguin capitalitzar la formació obtenint el títol amb més flexibilitat i permeabilitat.

Balanç de mandat

 La campanya electoral per les votacions serà entre el 28 d’abril i el 9 de maig, però aquest dimarts ja s’entra en període electoral. Per això, Crespo ha aprofitat per fer un balanç de mandat del qual destaca la liquidació del deute històric de la universitat, de 23 MEUR en tres anys, i la recuperació del pla d’inversions universitàries que permetrà intervenir en edificis i fer el nou edifici de l’ETSEIB; entre altres. Crespo també destaca el compliment dels compromisos en matèria de personal. En els quatre anys al capdavant de la UPC, la plantilla de personal docent i investigador ha crescut en 290 places i la perspectiva és que continuï creixent, més lleugerament, els pròxims anys. Aquest mateix compromís també s’ha complert en el personal d’administració i serveis, el PDGAS, que ha recuperat les xifres del 2012 i, per tant, ha revertit les retallades.

crespo

 

A banda de tot aquest esforç de gerència, Crespo destaca dos altres projectes d’aquests quatre anys. D’una banda, el Connèxia, que ha nascut perquè el teixit empresarial conegués tots els recursos disponibles a la universitat en recerca, transferència de coneixement o recerca de talent. En només un any treballen amb quatre empreses i ja en tenen dues més en cartera. “Jo vaig dir que si ho fèiem bé, ens copiarien i així ha estat”, ha fet broma Crespo, referint-se a altres programes semblants d’altres institucions com el BSC. De l’altra, el casal d’estudiantat al Campus Nord que es quedarà, de moment, sense inauguració, però que posa a disposició dels estudiants zones anteriorment ocupava un restaurant amb l’objectiu de recuperar la vida universitària que arrossega la tendència de la COVID. Crespo explica que han volgut posar-ho fàcil per aconseguir omplir els campus. “Hem d’aconseguir que vinguin més a la universitat”, afegeix.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.