Mi Primer Robot: aprendre tecnologia d’una manera divertida

El pes de la tecnologia a l’educació obligatòria ha estat en qüestió aquest curs. Mentre, però la demanda de treballadors amb coneixements tècnics i informàtics com d’enginyers no para de créixer. Per aportar el seu granet de sorra a evitar el desequilibri entre l’ensenyament i el món professional, Rafael Cortés ha desenvolupat Mi Primer Robot, una plataforma de robòtica, electrònica i programació per a nens i joves. És, doncs, una escola en línia que neix amb l'objectiu de divertir i entretenir als seus alumnes com un videojoc. Així, els estudiants poden programar el seu robot amb llums LED, pantalles i sensors de distància i llum. A més, la plataforma està preparada perquè els nens puguin jugar i aprendre sense la necessitat de supervisió d’un adult, ja que els seus continguts estan adaptats.

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, el seu fundador i CEO explica la importància que els nens s’introdueixen al món tecnològic a una edat primerenca, ja que l’electrònica “la trobes a tot arreu” en un món cada vegada més connectat. Cortés ho té clar, “necessitem fer un món millor, i la tecnologia i els enginyers són el mitjà per aconseguir-ho”.

Cortés és enginyer electrònic industrial especialitzat en firmware i software i ell mateix ha dissenyat el robot que s’utilitza a la plataforma, el Rocket Robot. A més de Cortés, el projecte està format per dues altres persones: Per Jaume Quintana, CMO i expert en màrqueting digital i e-commerce, i per Erik Velasco, CTO i enginyer informàtic amb experiència a Microsoft.

Quan Cortés treballava com a investigador d’un projecte a escala mundial de producció de microcontroladors i microprocessadors a la facultat de física, òptica i electrònica de la Universitat de Barcelona, es va adonar de la poca demanda en els graus d’enginyeria. El poc interès en aquestes carreres té el seu origen en la “poca o nul·la presència” de l’enginyeria, la robòtica, l’electrònica i la programació en les assignatures curriculars de les escoles, afirma Cortés. Així doncs, com que Cortés sempre havia estat interessat a fer la seva pròpia empresa va decidir crear Mi Primer Robot per ensenyar tecnologia d’una forma “fàcil i divertida”.

Els continguts de Mi Primer Robot

El curs en línia consta de sis projectes i està dissenyat perquè tingui una durada de sis mesos. Després, es té previst un segon nivell més avançat. Tal com comenta Cortés, Mi Primer Robot serà una “educació continuada”, no solament un curs per iniciar-se. Per això, els programes posteriors seran més especialitzats i personalitzats en la temàtica que prefereixi l’estudiant com per exemple biònica o energies renovables.

El contingut està dirigit per a alumnes de 10 a 16 anys, però Cortés reconeix que també s’han apuntat seixanta alumnes de Galícia que tenen entre 8 i 10 anys. Avui dia, hi ha dues opcions de compra disponibles: una subscripció mensual de 9,99 € amb accés a tots els continguts, material i suport acadèmic, i una subscripció anual per 299 € que a més inclou el Rocket Robot.

Actualment, també s’ofereix una versió completament gratuïta amb accés al primer dels sis projectes. En aquest sentit, l’equip de Mi Primer Robot pot obtenir el feedback de professors i alumnes sobre quines coses els agraden i quines d’altres millorarien o canviarien. A més, s’ha ofert la plataforma a escoles per si els hi interessa integrar el projecte com una assignatura més.

Perspectives de futur

El projecte està tot just sortint ara al mercat i encara no és prou conegut. Però l'equip que lidera Cortés ja es prepara per guanyar difusió i suport. A més, es planteja un apropament a la Generalitat i amb diferents institucions públiques, privades i concertades perquè Mi Primer Robot sigui accessible a totes les escoles.

L’accessibilitat és una de les qüestions que més preocupen a Cortés i per això està estudiant la possibilitat d’abaratir els costos gràcies a les rondes d’inversió. Avui dia, hi ha altres escoles de tecnologia, però són cursos molt cars, especifica el CEO de Mi Primer Robot.

Així doncs, Cortés i el seu equip s’han proposat “arribar a més d’un milió d’alumnes” a Espanya, ja que volen ser una “eina útil” en l’educació tecnològica del futur. De la mateixa manera, esperen que Mi Primer Robot es consolidi com una empresa a escala mundial en el sector de formació i ser “reconeguts com el Platzi de nens i joves”.

El projecte, amb contingut en català i castellà, espera aprofitar l’idioma present arreu del món per expandir-se a tots els llocs hispanoparlants en el futur. Així mateix, Mi Primer Robot pretén superar la barrera de la llengua, ja que com recorda Cortés, molts dels continguts existents estan en anglès.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.