Nous projectes per respondre al creixement de l'autoconsum fotovoltaic

La coberta dels edificis amb plaques solars per a l'autoconsum és cada vegada més freqüent. Molts particulars, sobretot amb cases unifarmiliars, aposten per fer aquesta inversió i així, generar energia verda i estalviar amb la factura de la llum. Les darreres dades recollides per l'Institut Català de l'Energia així ho demostren: al setembre d'aquest any, a Catalunya ja hi havia 6.377 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic en servei, amb una potència total instal·lada de 68,57MW. El 2013, per exemple, el nombre d'instal·lacions era pràcticament insignificant.

I és que des de fa un any –arran de l'aprovació del decret 16/2019- s'ha registrat un increment significatiu d'aquest tipus d'instal·lacions. El 2018, per exemple, només hi havia poc més de 500 instal·lacions al país. Des del 2019, cada trimestre es posen en marxa més instal·lacions que en el trimestre anterior.

Sense anar més lluny, el tercer trimestre del 2020 s'han engegat 1.599 noves instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic, i–per la potència mitjana instal·lada- es tracta d'autoconsum domèstic. Les dades de l'Observatori de l'Autoconsum reflecteixen que el 74,5% de les instal·lacions d'aquest tipus tenen una potència igual o inferior a 5kW, mentre que només el 6,5% correspon a grans instal·lacions per sobre de 25 kW. En canvi, el 60% de la potència instal·lada correspon a instal·lacions de més de 25kW, associades al sector industrial o de serveis. Aquest auge, i les necessitats d'adaptar-se la demanda, han fet créixer la competència del sector, que busca noves solucions per adaptar-se a la situació.

És el cas d'Enerparking, una companyia de capital espanyol i holandès, que està iniciant els primers contactes a Catalunya per a la coberta amb plaques solars de grans superfícies com poden ser els aparcaments d'empreses, centres comercials o hospitals però també espais d'ajuntaments reservats, per exemple, per a fires. La companyia ha innovat cap a un nou model de negoci que pugui captar l'interès de les companyies conscienciades amb la transició energètica.

En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, Jordi Verderol, representant d'Enerparking a Catalunya, ha explicat que el projecte inclou algunes especificitats que el fan singular. Així, per exemple, la coberta dels aparcaments no es fa a l'alçada habitual de 2,2 metres, sinó que arriba a un mínim de 4,5 metres per no limitar l'ús que es fai de la superfície i, per exemple, serveixi per aparcar furgonetes o camions. Les plaques, a més, són prou translúcides per evitar la il·luminació artificial durant el dia, i segueixen servint per poder fer ombra. Per a l'ús de l'energia, Enerparking proposa també instal·lar carregadors de vehicles elèctrics.

enerparking

Una instal·lació d'aquestes característiques, de 5.500 metres quadrats podria costar al voltant d'entre els 800.000 euros i l'1.100.000 euros, depenent del cas. Per aconseguir que les empreses apostin per aquestes instal·lacions, Enerparking planteja la possibilitat que la companyia assumeixi la inversió i aprofiti l'energia elèctrica generada. Es calcula, aproximadament, que una planta de 5.500 metres quadrats pot generar 1.240 MWh/any i per tant, suposaria un import d'entre 110.000 i 115.000 euros. ''En vuit o nou anys es té amortitzat'', conclou Verderol. Però Enerparking també proposa assumir la inversió sempre i quan l'empresa es comprometi a comprar l'electricitat generada a llarg termini per la coberta solar, a un fons d'inversió amb qui s'acorda, i que s'ofereix ja amb un descompte per reduir en un 12% la factura de la llum fins al moment.

Nous projectes fotovoltaics

Buscar noves fórmules per aprofitar l'energia de la llum s'ha convertit en gairebé una obligació i s'estan centrant molts esforços en les cobertes d'edificis i instal·lacions. El Departament de Territori i Sostenibilitat acaba de presentar el projecte de coberta dels tallers de TMB de la Zona Franca on, en una superfície de 600 metres de llarg per 32 d'ample, es preveu instal·lar 4.850 plaques solars que generaran 2.743.000 kwh/any. Així, es reduirà l'emissió de CO2 en 661 tones. Es calcula que aquests panells es posaran en funcionament durant el 2022, amb un pressupost previst de 2,5 MEUR.

Aquest projecte és la segona fase de la coberta de quatre estacions de l'L10 que ja ha començat i que preveu, amb 100 panells fotovoltaics de silici monocristal·lí, generar uns 50.000kWh d'energia. A l'estació de Zona Franca ja hi ha 110 plaques distribuïdes en 463 metres quadrats de coberta, generant 41,466 kWh.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.