Novameat: tecnologia per produir bistecs vegetals
El mercat de les proteïnes alternatives va a l'alça. Ja sigui per cuidar el medi ambient, per procurar per la sostenibilitat o per qüestions de salut, cada vegada són més els que intenten ingerir menys proteïna animal al seu dia a dia. Conscients d'aquest canvi de tendència, els fundadors de l'start-up Novameat estan treballant en la tecnologia que permetrà donar una textura fibrosa, de múscul, a un producte fet amb base de proteïnes vegetals, i així, no renunciar a l'experiènica d'ingerir un tall de carn.
Per fer-ho possible, a Novameat s'han unit cinc joves procedents de diferents camps. El seu fundador, Giuseppe Scionti prové de l'enginyeria de materials, i ha sumat al seu equip Joan Solomando, enginyer agrònom expert en impressió en 3D d'aliments, Esther Plans, biotecnòloga, Miquel Turón, també del món dels materials i Àlex Campos, per al model de negoci. Cadascú des del seu àmbit és conscient que hi ha un ''nínxol de mercat'' per la necessitat de substituir els productes carnis per productes amb base vegetal. Conscients que la textura semblant a la carn picada, l'hamburguesa o les mandonguilles, ja està força estudiada, i fins i tot el pollastre, han centrat els esforços en investigar com crear una textura que recordi el vacum o el porc, fibrosa, que és ''més difícil d'aconseguir''.
La tecnologia que han patentat és la micro extrusió que permet, d'una manera molt similar a la impressió de teixits, utilitzar ingredients de base vegetal per imitar el múscul. D'alguna manera, explica Solomando, s'ha utilitzat una tecnologia amb aplicació biomèdica al camp alimentari. Ell mateix es dedicava a aquesta impressió, d'altres productes, i reconeix que ''sempre'' havia volgut imprimir carn. I és que a petita escala, utilitzen la impressió 3D però quan escalin la producció als nivells que volen aconseguir, no pretenen fer servir aquesta tecnologia.
A Nova Meat han començat la investigació per la textura perquè creuen que és l'aspecte més complicat d'aconseguir però també treballen en el gust i l'aspecte. Per fer-ho, aquest grup d'emprenedors ha contactat una selecció de restaurants de renom. Actualment treballen amb proteïnes vegetals habituals com són el pèsol o la proteïna d'arròs perquè per qüestions de sostenibilitat no volen utilitzar la soja. Però la investigació en restaurants els ha de permetre fer noves proves per l'aparença i el gust i, de fet, estan a punt de tancar un acord amb un restaurant de Barcelona per començar a servir plats amb aquest producte.
Opcions de creixement de futur
Segons Campos, que s'encarrega del model de negoci, Novameat és un projecte per impactar en la biodiversitat i creuen que tenen ''una oportunitat de mercat increïble pel futur''. Calculen, segons previsions d'alguns experts, que aquest mercat creixerà anualment més d'un 20% i per això, cal que els consumidors tinguin ''més alternatives i millors''. Novameat vol ser doncs, la ''plataforma tecnològica'' per aquestes solucions de futur, i convertir-se en ''el referent''.
Per tirar endavant el projecte, Novameat ha tingut el suport d'un inversor americà especialitzat en el sector de les proteïnes alternatives. De cara al futur, esperen poder tancar una nova ronda de finançament abans d'acabar l'any per invertir en equipaments i maquinària en una planta i començar a desenvolupar la tecnologia a gran escala. De moment, no compten amb ajuts públics però estan pendents dels fons Neotec que els hauria d'ajudar a créixer en restauració durant el 2021, sobretot a l'Estat. Més a llarg termini, no descarten entrar en contacte amb empreses de la indústria agroalimentària, però situen aquest horitzó com a mínim al 2022.