Pol Salvadó: “El lideratge digital és la taula de surf per poder surfejar el tsunami de canvis en una organització”

Amb l’etiqueta #desvelandoelliderazgodigital, l’enginyer Pol Salvadó Cols (Barcelona, 1980) difon a través del seu perfil de LinkedIn continguts relacionats amb la figura, el líder digital, un nou rol que les organitzacions han d’incorporar si volen dur a bon terme una transformació digital. No és un concepte nou però si que creu que cal acabar de donar a conèixer i per això, des de la Comissió de Lideratge Empresarial d'Enginyers Industrials de Catalunya, de la qual forma part, Salvadó treballa per compartir coneixement i experiència en aquest àmbit. Al costat de la Comissió de Transformació Digital, el 31 de març vinent organitzen ‘Lideratge digital a les organitzacions’, una jornada precisament per posar sobre la taula els reptes, les oportunitats i el futur del lideratge. Salvadó, Facility Plant Director a Almirall on facilita i colidera l’evolució digital dels centres operacionals de la farmacèutica, hi participa també com a ponent. En aquesta entrevista, ens explica alguns dels conceptes que de ben segur apareixeran a la sessió.

 

La paraula lideratge ja no és nova. Tampoc ho és transformació digital. Però quan apareix el concepte de lideratge digital?

Quan evolucionar implica transformar-se digitalment i culturalment a la vegada, a parts iguals i amb alta intensitat, per poder esdevenir una indústria més resilient i més competitiva. És important el matís culturalment. Una societat o, en aquest cas, una organització no necessita una transformació cultural quan només pateix un canvi en un dels seus eixos. Però quan els canvis són simultanis en tots els seus eixos, llavors sí que és necessària una transformació cultural: canvien totes les maneres de fer per aconseguir els objectius del moment. Per tant, les persones també hem de canviar la nostra manera de fer en molts àmbits. Avui dia, les empreses, en aquest cas industrials, estan abocades a un entorn que provoca infinitat de canvis en totes les seves àrees: canvis en subministrament, producció, enginyeria, compres, investigació, etc. La gran majoria d'aquests canvis són facilitats per a solucions digitals. Gestionar aquest tsunami de canvis implica haver de surfejar-lo per no ser engolit, i el lideratge digital és la taula de surf per poder surfejar-lo.

L'entenem com la gestió dels equips a través de la tecnologia?

No del tot. La tecnologia és un mitjà, però no un fi. És cert que el lideratge és la gestió d'equips per a facilitar la consecució d'objectius i propòsits comuns, i que en l'entorn en què estem, que mencionàvem abans, la tecnologia pot ser un mitjà per ajudar a aquest lideratge. Però no és indispensable. Podríem dir que el lideratge digital és el lideratge d'equips en les organitzacions que estan evolucionant en un entorn que provoca infinitat de canvis simultanis en tots els seus processos, els quals estan condicionats per la tecnologia alhora que també la requereixen. L'enfocament clàssic de lideratge no és suficient per guiar la transformació digital. Es necessiten combinacions de competències tècniques, empresarials i orientades a les persones, depenent dels objectius i els impulsors de la transformació.

Tot bon líder pot ser bon líder digital? Què li cal per ser-ho també, en aquest terreny?

Des del meu punt de vista, tothom ho pot intentar. Com sempre dic, i permet-me l’expressió en castellà, "El líder digital no nace, se hace". Jo mateix fa cinc anys no era un líder digital, però ara ja me’n considero. Què em va caldre per ser-ho? Bàsicament, i és un punt important, cal conèixer i entendre les solucions digitals i la tecnologia que les suporta. No cal ser-ne expert, però sí coneixedor. Per altra banda, cal saber on poder aplicar aquestes solucions ara o en el futur i també ser conscient que estem en un entorn molt dinàmic i canviant. I la pregunta clau que potser es poden fer moltes persones seria: quin és el propòsit d'un líder digital i com és un líder digital? Doncs ho podem resumir de la següent manera: el líder digital és aquell líder capaç d'adaptar-se a aquest entorn dinàmic. Per això és vital entendre la diferència entre capacitat i habilitat per liderar amb èxit i adaptar-se ràpidament als canvis. Aquí és on rau la importància que tothom ho pot intentar, però potser no tothom ho pot aconseguir. Les capacitats són atributs més amplis i generals que ens venen de sèrie i que es desenvolupen amb el temps. Per tant, com que venen de sèrie, potser no tothom pot desenvolupar-les. Per al lideratge digital, la visió estratègica, l'adaptabilitat, la gestió del canvi i la innovació són claus. Aquestes capacitats permeten als líders anticipar tendències, ajustar-se a noves tecnologies i fomentar una cultura de creativitat. Amb les capacitats, un neix i les pot potenciar; adquirir-les o aprendre-les de zero és summament complicat. D'altra banda, les habilitats són competències més específiques i tècniques que es poden aprendre i perfeccionar. Per a la transformació digital, la comunicació efectiva, el pensament crític, la col·laboració i l'empatia són claus i essencials per transmetre idees, prendre decisions informades i treballar en equip.

Per a una adaptació ràpida en entorns dinàmics, és necessària una combinació d'ambdues. Les capacitats proporcionen la base per entendre i navegar en un panorama en constant canvi, mentre que les habilitats permeten executar estratègies i col·laborar eficaçment amb els equips.

Sense tecnologia, no hi ha lideratge digital, no? Però en cal molta? Quines eines requereix el lideratge digital?

Hi pot haver lideratge digital sense tecnologia. De fet, el lideratge digital comença sense tecnologia. Sovint, la transformació digital i el lideratge digital s'associen amb la tecnologia, la cultura corporativa, la societat, la creativitat i la gestió del canvi. Moltes organitzacions se centren massa en la tecnologia, i és precisament per això que molts processos de transformació digital fracassen. Les eines digitals no es poden simplement comprar i adjuntar a una organització igual que les tecnologies digitals no es poden ignorar en la transformació digital, ja que juguen un dels rols principals. Una empresa ha d'aprendre sobre noves tecnologies, així com desenvolupar noves capacitats que li permetin re-posicionar-se estratègicament, perquè les noves tecnologies poden causar disrupcions que poden amenaçar el negoci d'una empresa en particular. I aquests punts són els que ha de tenir present el líder digital.

I quines tecnologies cal usar? Depèn de les solucions digitals que necessitis. I quines solucions digitals necessites? Depèn de les necessitats reals que tinguis. Aquí hi ha l’inici de tot: ser conscient de les teves necessitats reals, quins són els punts que has de millorar, i en aquest exercici de consciència la tecnologia no hi pinta res, però el lideratge digital hi pinta molt, per tant això no va de tecnologia, això va de persones i els seus processos.

Aquesta figura és imprescindible?

Imprescindibles, en plural, ja que és un estil de lideratge i, si volem evolucionar i transformar-nos digital i culturalment, aquest estil és imprescindible. Tothom ha d’esdevenir líder digital? No, i no és necessari, però sí que és important que aquest estil de lideratge esdevingui bastant comú a l’organització. Igual que en aquestes situacions és molt necessari el lideratge emprenedor, que bàsicament és per on es comença. Es comença emprenent de manera espontània en certs racons de l’empresa, per després donar-li marc i estratègia, on llavors sí, l’estil passa a ser digital.

Què aporta el líder digital? La seva tasca es nota de cara endins o de cara enfora?

La seva tasca es nota de cara enfora i de cara endins, al cap i a la fi és una facilitació de l'evolució. El lideratge digital és essencial per gestionar la transformació digital i cultural. Sense lideratge digital, la transformació pot ocórrer espontàniament i amb un alt preu, però per assolir els objectius i establir una organització digital de manera sana i sostenible, és necessari tenir una estratègia clara i compartida, monitoritzar i gestionar el procés i saber liderar en aquest paradigma, i aquestes tasques són part de la feina del líder digital.

Em podries posar un exemple d’una decisió o mesura que sigui pròpia de lideratge digital? Implantar alguna IA?

Més que exemples et puc assenyalar tres punts claus bàsics, que cal factilitar, respectar i atendre'ls sempre, d'un lideratge digital per a poder integrar qualsevol solució digital basada en IA que cobreixi necessitats reals de l’empresa, com moltes altres solucions.

1. Un líder digital ha de poder respondre a la pregunta 'quan m'he de transformar digitalment?' Transformar-se digitalment no és un projecte puntual, sinó un procés que es manifesta de diferents maneres i amb diferents intensitats i amb molts canvis: el líder digital ha de saber prioritzar-los i sobretot anticipar-los.

2. Un líder digital és conscient que transformar-se digitalment no va només de tecnologia i que pren una forma diferent a cada organització. A més, no hi ha un manual de transformació.

3. Un líder digital és conscient que la transformació digital no és sostenible mantenint la espontaneïtat; és necessària una estratègia i un marc de referència amb la capa directiva involucrada. Cal, doncs, que sigui supervisada i gestionada de manera professional amb camins ben definits per la direcció. L’enfocament estratègic de la transformació és vital. Si es manté de manera espontània acabarà sent un fracàs.

Per què és important per a les organitzacions assumir aquesta transformació? Tota empresa ha de tenir un líder digital?

És el primer pas per poder situar-se en el punt de sortida per decidir què vols ser de gran i quins passos has de fer en funció d’allà d’on parteixes. En definitiva, assumir aquestes transformacions és facilitar l’evolució. Les empreses han de tenir més d’un líder amb aquest estil de lideratge, no només un. I recordem de nou que aquests líders potser ja els tenim a les empreses, però cal identificar-los, cuidar-los i facilitar-los que puguin exercir aquest lideratge pel bé de l’empresa.

Què comporta no tenir-lo, el líder digital, en termes de negoci?

No poder evolucionar amb la rapidesa, cost i qualitat necessàries. Per tant, vol dir perdre oportunitats de millora de la competitivitat i la resiliència, i acostar-se a la desaparició. És la crua realitat en la majoria de les empreses.

Els líders digitals estan sols en la transformació digital i cultural de les empreses?

No, de cap de les maneres; ni estan sols ni poden estar-ho. Hem mencionat que el líder digital es crea, no neix, per tant les organitzacions han d’acompanyar en aquest procés de creació.Les organitzacions no han de centrar-se inicialment en un conjunt holístic de capacitats requerides, sinó en el desenvolupament de capacitats bàsiques que es convertiran en el punt de partida per a la transformació digital i després conduiran al desenvolupament de totes les capacitats digitals necessàries. Per a aquest desenvolupament de capacitats bàsiques, una empresa ha de promoure i implementar una cultura digital àgil, desenvolupar habilitats de lideratge digital, construir talent digital i definir i implementar una estratègia empresarial digital transformadora. La clau de la transformació està en desenvolupar capacitats bàsiques i adaptar l'estratègia empresarial a la realitat digital. Cal estratègia i l’organització i les capes directives hi tenen tot a dir.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.