Què podem fer per incorporar més dones al sector TIC?

La tecnologia és cada cop més omnipresent a les nostres vides i a la nostra economia, i si hi havia cap dubte al respecte s’ha dissolt en aquest darrer any en que la pandèmia ha accelerat encara més la digitalització de la nostra societat. Això fa que el sector TIC sigui un dels més competitius al nostre país i arreu i que en les previsions de futur, les professions més demandades tinguin vessant tecnològica. Fa anys que es parla de l’escletxa de talent digital, les empreses ja comencen a notar reptes en la contractació i això només farà que incrementar. La Unió Europea compta ja amb una política específica de formació en capacitats digitals. Si volem abordar el repte del talent digital no podem deixar fora la meitat de la societat, ens cal poder comptar amb les dones. Així doncs, reduir l’escletxa de gènere al sector tecnològic és necessari i urgent.

Per començar és imprescindible per cobrir una demanda de perfils TIC que no para de créixer. Alhora no podem permetre que les dones perdin l’oportunitat d’ocupar els llocs de treball que preveiem que seran dels més competitius del mercat, ja que això incrementaria encara més la desigualtat i l’escletxa salarial. Per últim necessitem la diversitat: la tecnologia va molt lligada a la innovació i sense diversitat no es fa bona innovació. Calen accions a curt, mitjà i llarg termini. Des de motivar a les més petites per incrementar el nombre de noies que s’encaminen cap a carreres tecnològiques fins a ajudar a les joves que accedeixen al mercat laboral en la seva entrada al sector TIC.

Avui em centro en aquesta segona part, com podem contribuir a que més noies que estan actualment accedint al mercat laboral, s’encaminin cap a professions tecnològiques? En primer lloc, cal que fem aquest sector atractiu. Mostrem l’impacte que aquestes feines
tenen a la nostra societat, mostrem l’ampli ventall de posicions que existeix: des d’una analista de dades experta en intel·ligència artificial, a una consultora que ajuda a PIMEs a aplicar innovació tecnològica o una enginyera que programa robots per ajudar a persones amb discapacitat,... la diversitat de professions TIC existents avui en dia és tal que resulta difícil decidir quin àmbit vols escollir. Expliquem aquest impacte quan cerquem perfils, acostem-nos a les universitats per explicar i donar exemples de les múltiples sortides possibles, comuniquem sobre el que les dones TIC actuals fan per actuar de referents tangibles.

En segon lloc, els processos de selecció són un punt clau. Començant per la redacció de les ofertes, els estudis demostren que les dones acostumen a no presentar-se a una posició si no cobreixen la majoria dels requisits. Per tant, és important posar uns requisits realistes que s’ajustin al que realment considerarem imprescindible per la posició i en tot cas tenir un apartat de requisits desitjables on incorporar altres aspectes. Alhora, fer un esforç conscient per fer arribar l’oportunitat al màxim de perfils femenins possibles. Per a això, a banda de difondre per els canals habituals podem fer arribar l’oferta a xarxes o iniciatives. Per exemple Dones en Xarxa fan difusió d’ofertes i a l’associació Young ITGirls en fem difusió interna entre les associades. Un cop a les entrevistes, resulta cabdal tenir els biaixos de gènere en ment ja que, generalitzant, les dones tendim a ser modestes en la defensa de les nostres capacitats i assoliments. Si ho tenim en ment, podrem entreveure les capacitats reals dels candidats i candidates més enllà de la confiança amb la que es saben “vendre”.

Per últim, quan sigui possible, és interessant que hi hagi almenys una dona al costat avaluador de l’entrevista cosa que pot facilitar que les candidates es sentin més confortables i trenca amb la sensació de queentraran a treballar en un entorn únicament masculí.

I finalment, un cop som dins del sector, cuidem-nos per contribuir a poder créixer, prosperar i gaudir de les nostres feines i així esdevenim exemples i referents que atreguin a més joves a donar el pas. He viscut en primera persona la importància que pot tenir la mentoria, tant si és per part de mentores com de mentors, el suport de les xarxes i associacions, així com els esdeveniments on compartir les nostres experiències com a dones TIC. Juntes caminarem més lluny!

Aina Gomell, dc., 24/03/2021 - 00:16
Com a dina em sento insultada per el que dius a aquest post. Sisplau, fes una reflexió mes a fons abans de publicar... no parles per totes les dones, només parles per tu, i no aportés valor a l conflicte socials existent.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.