Què pretén el Grup de Treball de les Smart Cities?

Les comissions de les TIC i de les Administracions Públiques del COEIC, junt amb el COETTC, van organitzar el desembre del 2015 una taula rodona, Com evolucionen les smart cities. Realitat o ciència-ficció?, per tal de reflexionar sobre les smart cities. Els objectius eren debatre sobre si:
-L’enginyeria permet a les nostres ciutats i al territori ser més habitables i funcionals gràcies a l’evolució dels sensors i a la connectivitat de les telecomunicacions.
-Es pot viure en una ciutat d’una manera més sostenible.
-Hi ha la possibilitat de pensar en una tecnologia integrada, amb una mobilitat eficient i intel·ligent, quan encara hi ha zones depauperades i barriades amb serveis públics mínims.
-Les iniciatives que s’estan prenent beneficiaran la ciutat de manera inclusiva o són realment només en benefici de les empreses.
 
En aquesta taula rodona van participar professionals del món universitari i empresarial i va fer-ne la cloenda el senyor Jordi Puigneró, en representació de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els degans del COEIC i del COETTC.
En acabar la sessió, uns quants assistents van manifestar el seu interès per continuar treballant en el tema i es va constituir el Grup de Treball de Smart Cities (GTSC): un grup transversal i integrat per professionals i membres de col·legis i associacions (COEIC, COETTC, entre d’altres). També s’hi van afegir membres d’altres col·lectius i professionals implicats en les smart cities, com sociòlegs, ambientòlegs, urbanistes, arquitectes, etc., que treballen tant en universitats i empreses com a l’Administració pública.
L’objectiu primordial és definir estratègies d’innovació a llarg termini que tinguin com a centre les persones mitjançant:
-El creixement intel·ligent del territori, fent-lo sostenible i inclusiu.
-L’associació de la indústria, la ciència, la universitat i les comunitats.
-La innovació social digital.
-La integració social en la prestació de serveis públics.
-La millora de les infraestructures i l’habitabilitat.
 
El grup ha començat a treballar i, per tal d’estructurar l’activitat, hem considerat quatre àrees per centrar-hi els nostres esforços:
-Governança: e-Administració, participació ciutadana, transparència, informació ciutadana versus open data, integració ciutadana…
-Economia:
Vessant empresarial: innovació/emprenedoria, partenariat publicoprivat, ocupabilitat/productivitat, e-commerce, nous models de negoci…
Vessant de rendibilitat dels projectes Smart City: payback dels projectes, anàlisi de l’impacte econòmic en la població, metodologia de selecció de projectes Smart City.
-Tecnologia: aportacions de les TIC, cloud computing, big data, xarxes socials, e-health, formació/e-learning…
-Medi urbà: mobilitat i seguretat viària, infraestructures, protecció mediambiental, eficiència energètica, cicle de l’aigua, gestió de l’enllumenat…
La pretensió del nostre grup de treball és aconseguir, en base al debat, la reflexió i l’opinió de les diferents disciplines presents, establir criteris i fer propostes d’actuació que potenciïn el benestar de les persones i la cohesió social en les actuacions a l’entorn de les smart cities.
 
Autors: Jordi Bastida (COEIC) i Jon Giró (COETTC), coordinadors dels Grup de Treball d'Smart Cities 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.