Robòtica col•laborativa: ajudant a transformar els processos de producció
La robòtica col·laborativa és una de les tecnologies emergents que està transformant els sistemes de producció, en el marc de la revolució de la Indústria 4.0. El concepte és molt senzill: a diferència de la robòtica industrial clàssica, que ofereix grans increments de productivitat aïllant físicament operaris i robots (dispositius que havien esdevingut perillosos pel fet de manegar grans pesos a grans velocitats), la robòtica col·laborativa proposa com treballar robots amb persones en un espai compartit sense que això els suposi un risc. Com assegurar aquest "no-risc" ve definit actualment en la normativa ISO/TS 15066.
La primera proposta de robot col·laboratiu va aparèixer l'any 2008. L'objectiu del fabricant, l'empresa danesa Universal Robots, no era tant poder estalviar-se les tanques de seguretat, sinó oferir una eina orientada a les petites i mitjanes empreses, que en general tenien dificultats per aprofitar els avantatges de l'automatització proposada pels robots tradicionals. Per això, van dissenyar un dispositiu que fos de molt fàcil ús i programació. Aquesta característica va ser la que va permetre una molt bona rebuda en el mercat.
Des de l'any 2015, un cop comprovat l'èxit del concepte (increments de vendes sostinguts del 100% anuals eren un bon indicador), els grans fabricants tradicionals han proposat els seus propis robots col·laboratius alhora que un innombrable conjunt de start-ups han anat apareixent amb nous productes. Superada l’etapa d’aparició constant de noves propostes, fins el punt d’arribar a parlar d'una certa "inflació" de robots col·laboratius, el sector està en un procés de consolidació. La quota de mercat continua creixent (el 2019 va estar al voltant del 7,5% del total de robots industrials venuts) i continuarà fent-ho, però només sobreviuran aquells fabricants que aportin valors diferencials.
Un moviment estratègic interessant dels fabricants tradicionals, a qui els costava competir contra els valors dels nous competidors, va ser començar a proposar cèl·lules col·laboratives amb robots tradicionals. I és que així com un robot col·laboratiu no assegura un espai de treball segur, es pot aconseguir un espai de treball col·laboratiu amb un robot que estrictament no ho és.
Més enllà dels braços, la robòtica col·laborativa està tenint un creixement espectacular en un segon àmbit: les plataformes mòbils. Els fabricants han entès que la simplicitat d'ús és un factor clau d'èxit, de manera que les noves propostes busquen que la tecnologia pugui ser integrada i gestionada amb els recursos habituals en les organitzacions.
Sens dubte es pot afirmar que la robòtica col·laborativa és un concepte que ha arribat per quedar-se, amb un impacte que serà profund en els processos de producció.