SOMCare, robòtica assistencial per al tercer sector

Que amb una esperança de vida cada vegada més alta el sistema no tindrà prou recursos per atendre a tothom sembla evident. Monitoritzar usuaris és una solució tecnològica molt costosa per donar resposta 24 hores al dia 365 dies a l’any. La robòtica assistencial pot ser una solució per derivar algunes de les tasques que requereix l’atenció a les persones, sobretot, per assumir les tasques més repetitives i de menys valor afegit. D’aquesta manera, les persones cuidadores poden assumir les funcions de més valor afegit.

Amb la màxima “la tecnologia al servei de les persones”, Jaume Saltó, fundador i CEO del Grup Saltó, va començar a treballar fa quatre anys en un projecte amb l’Ajuntament de Barcelona al voltant de l’atenció domiciliària i va comprovar que era un sector poc digitalitzat i que, en canvi, la tecnologia podia contribuir molt en augmentar la qualitat de vida de les persones que necessiten cures. Va ser així com van fer una cerca, d’àmbit mundial, per conèixer quins robots existien i quins es podien fer amb uns costos competitius. La Fundació Mobile World Capital Barcelona va llançar un dels seus reptes, per a projectes tecnològics d’ajuda a millorar la qualitat de vida, i s’hi van presentar. Van resultar el projecte guanyador i, a banda de la compensació econòmica que van dedicar al desenvolupament del producte, van poder fer un programa pilot amb deu usuaris de la ciutat de Barcelona al voltant dels 80 anys d’edat.

salto 2Així és com van donar forma a SOMCare, que es va endur el darrer Premi Nit de la Robòtica d’Enginyers Industrials de Catalunya. És una plataforma, el software, que gestiona robots i dispositius de diferents tipus. “El nostre core és la plataforma”, explica Saltó en una entrevista a Fulls d’Enginyeria, “perquè el hard evoluciona molt ràpid i nosaltres podem fer-ne la integració”. Per tant, es dediquen a treballar la interacció per veu amb les persones que serveix, per fer, per exemple, recordatoris de pastilles o preguntar com han passat la nit, entre altres funcions. També els permet interactuar amb serveis de la salut, serveis dels ajuntaments o pàgines informatives, sempre en pantalla però també amb veu.

La COVID-19 els va obligar a fer una aturada perquè no es podien fer proves però a finals del 2021 van reprendre el projecte i ja l’han ampliat a cent usuaris de l’Ajuntament de Barcelona i han superat la fase pilot per començar a comercialitzar SOMCare.

El projecte pilot, relata Saltó, els va servir per comprovar què no funcionava fora del laboratori. Per exemple, l’alçada del robot. Treballaven amb dispositius de 75 cm. d’alçada i els usuaris els van indicar que d’aquesta manera sempre havien de mirar a terra. En una segona generació de robots ho van millorar. I ara fins i tot tenen una tauleta de cara on s’hi poden instal·lar aplicacions i el mateix robot fa servir la càmera del dispositiu per altres funcions, com ara fer una vídeo consulta. Via Bluetooth s’hi ha incorporat nous dispositius per poder mesurar algunes constants vitals com són la temperatura el nivell de saturació en sang, el pols...

De l’àmbit social, doncs, han fet un pas cap a l’àmbit de la salut. De fet a la darrera edició del Mobile World Congress van presentar la incorporació d’un administrador de pastilles per ajudar les persones grans a gestionar la medicació. “La tendència és aquesta”, diu Saltó, “l’esperança de vida es més gran i el sistema no te prou capacitat econòmica per tenir personal cuidador per tothom”. Saltó defensa que les tasques repetitives les ha de poder assumir la tecnologia i, en canvi, deixar per les persones les de més valor afegit.

Reptes de futur

El Grup Saltó pensa en un model sostenible econòmicament parlant i no es tanquen portes a cap projecte. Recentment han llançat una nova línia per l’educació, un robot més petit perquè nens i nenes puguin aprendre a fer petites programacions amb un robot. A més, estan treballant un altre projecte per a fer tasques al camp. Conscients que entre els pagesos hi ha certa preocupació per la mà d’obra, estan buscant fabricants de robots que amb la seva plataforma puguin assumir determinades tasques. Estan immersos en un projecte de vehicle autònom amb càmeres i sensors que circula per les explotacions de fruita per tal de comprovar l’estat de maduració, el creixement de la vegetació o el nivell d’estrès hídric.

Confiança amb el sector

De  moment, Saltó, que va néixer el 1994 a la ciutat de Lleida, ja té delegacions arreu de la península i 320 treballadors. Recentment s’ha sumat al Barcelona Health Hub amb l’esperança que la unió de totes les empreses que treballen en aquest sector permeti que Catalunya sigui capdavantera en robòtica assistencial. Saltó hi confia perquè creu que les pimes actuals poden crear un “ecosistema” per buscar solucions. “Amb això podem ser capdavanters”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.