Sycai Medical: IA per diagnosticar el càncer

Els programes digitals en diagnòstics mèdics exerceixen un paper crucial en l'atenció mèdica contemporània per diverses raons de pes, com pot ser una millora en l'eficiència del servei, un accés més ràpid o la reducció considerable d'errors. En aquest context sorgeixen startups tecnològiques com Sycai Medical, fundada a Barcelona l'any 2020, que neix de la motivació d'assistir els radiòlegs per millorar la cura de la salut mitjançant visió artificial i big data. Sycai ofereix un dispositiu mèdic que funciona com un programari basat en IA.

"El dispositiu és un assistent que ajuda els radiòlegs a detectar lesions quístiques pancreàtiques, permetent un cribratge de població per identificar les persones que les tenen i que podrien tenir més probabilitats de desenvolupar càncer en el futur" ens ha explicat Clàudia Saiz Vila, project manager científica a Sycai medical.

Sycai desenvolupa algorismes basats en IA que ajuden els professionals mèdics en el diagnòstic de lesions abdominals i en la predicció de la seva evolució per incrementar la detecció primerenca de càncer i millorar la qualitat de vida de pacients amb malalties cròniques.

Durant la pandèmia de la COVID-19 l'equip va decidir aplicar la seva tecnologia per ajudar professionals mèdics a lluitar contra les conseqüències del Coronavirus, desenvolupant AI MedAssist. Treballar en aquest àmbit mèdic els va fer considerar la importància de com aquests productes poden donar suport a radiòlegs i gastroenteròlegs a transformar el seu dia a dia i el dels seus pacients.

Les lesions quístiques pancreàtiques poden evolucionar cap al càncer de pàncrees, la quarta causa de mort per càncer a Europa, amb un temps mitjà de supervivència des del diagnòstic inferior a 5 mesos i actualment sense un mètode eficaç ni un diagnòstic precoç. El diagnòstic del càncer de pàncrees generalment implica proves d'imatge com ara tomografies computaritzades (TC), ressonàncies magnètiques (RM) i ecografies, així com proves de laboratori per detectar marcadors tumorals. Sovint es confirma el diagnòstic mitjançant una biòpsia, que implica prendre una mostra de teixit del pàncrees per analitzar-lo.

El tractament de seguiment dels quists pancreàtics porta a proves d'imatge repetitives de per vida, a causa de la dificultat de predir quins seran malignes i quins es mantindran benignes.​ Saiz ha assegurat que el dispositiu és capaç de detectar "aquestes lesions i el software les classifica en les que tenen una probabilitat de fer-se malignes en un futur i convertir-se, per tant, en un tumor, en càncer, i les que quedaran benignes i no malignitzaran".

El que Sycai fa és analitzar totes les imatges de ressonància magnètica i tacs d'un hospital i ajudar el diagnòstic del càncer d'abdomen. Detecta totes les lesions precanceroses. Han començat pel pàncrees i ara es troben treballant en fetge i ronyó. El dispositiu està pensat per integrar-se als sistemes de l'hospital. Aquest lliura resultats abans fins i tot que els radiòlegs hagin mirat les proves i analitza tots els TACs abdominals realitzats. La majoria d'aquestes lesions es troben per accident durant la inspecció d'altres òrgans. 

"Ja hem fet validacions a centres mèdics" ha comunicat l'equip. Saiz ha continuat assegurant que "estem treballant en diversos hospitals d'Espanya, Alemanya i Estats Units i d'aquí molt poc ja podrem comercialitzar el primer producte per pàncrees". 

L'equip és dirigit per tres dels fundadors, la Sara Toledano, Javi García, CTO, i Júlia Rodríguez-Comas, CSO, i després la major part de l'equip ara mateix és de desenvolupament, amb enginyers informàtics. A part també disposen de la part més mèdica i de management. "La veritat és que l'empresa ha crescut molt en l'últim any i ja quasi hem triplicat l'equip, ara ja són bastants persones treballant en aquest projecte" ha sentenciat Saiz.


IA en assistència mèdica

Els programes basats en IA com el de Sycai permeten als metges accedir ràpidament a grans quantitats d'informació mèdica, la qual cosa l'ajuda a realitzar diagnòstics més precisos i eficients. A més, proporcionen als metges eines i recursos addicionals per ajudar en la presa de decisions clíniques. També poden oferir suggeriments sobre possibles diagnòstics basats en els símptomes presentats pel pacient, el que pot ajudar els metges a considerar una gamma més àmplia d'opcions. Els metges poden comparar els símptomes del pacient amb casos similars a la base de dades per confirmar o descartar certs diagnòstics.

Aquests programes no són només útils per a metges en exercici, sinó també per a estudiants de medicina i professionals en formació. Proporcionen oportunitats per a l'aprenentatge continu i l'actualització dels coneixements mèdics, el que contribueix al desenvolupament professional dels proveïdors d'atenció mèdica. En el context de la telemedicina i l'atenció mèdica remota, els programes digitals són especialment valuosos, ja que permet als metges avaluar i diagnosticar als pacients a distància, el que és especialment útil en àrees remotes o en situacions en què l'accés a l'atenció mèdica és limitada.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.