Tendències per a fer de la construcció un sector més circular
El sector de la construcció travessa una profunda transformació cap a la sostenibilitat. En el context d'un interès creixent per l'economia circular, els professionals del sector estan adoptant noves maneres de pensar i actuar que busquen maximitzar la reutilització de materials i minimitzar els impactes negatius sobre el medi ambient. En aquest sentit, el IV Fòrum de la Construcció Circular, un esdeveniment organitzat per la Càtedra UPC-Grupo Construcía, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i empreses com Holcim, ha reunit a Barcelona a experts de diverses disciplines, amb l'objectiu d'abordar les tendències clau que estan modelant el futur del sector.
El fòrum ha exposat les principals tendències d'un sector en auge i un dels temes ha estat la idea de considerar els edificis no només com a estructures físiques, sinó com a bancs de materials. En lloc de veure els materials de construcció com a recursos d'un sol ús al final del cicle de vida de l'edifici, la proposta és concebre'ls com a actius que poden ser reutilitzats i reciclats de manera eficient. En declaracions per a Fulls d'Enginyeria, Núria Forcada, directora de la Cátedra UPC-Grupo Construcía, ha destacat que s'ha d'avançar en "la gestió activa del carboni, plantejar la circularitat des de l'extracció de materials fins a la seva reutilització, una vegada acaba el cicle de vida".
Aquest enfocament ha implicat un canvi radical en com es dissenyen i es construeixen els edificis. Els arquitectes i constructors han de pensar en els materials de manera estratègica, seleccionant aquells que siguin fàcilment recuperables i menys perjudicials per al medi ambient. L'objectiu és crear infraestructures que no només siguin eficients en l'ús de recursos durant la seva vida útil, sinó que també es puguin desmuntar i reutilitzar sense generar residus massius.
A més, ha destacat el tema de l'electrificació i el vincle amb l'urbanisme. A les grans ciutats, la transició cap a la circularitat no només afecta els edificis, sinó també la manera com es conceben els espais urbans. L'ús d'energies renovables i l'adaptació d'infraestructures per fomentar l‟eficiència energètica seran essencials en aquest canvi. La idea és crear entorns urbans que siguin més sostenibles, on la regeneració dels recursos i la integració de la natura siguin la norma.
La salut humana és un altre aspecte crucial que cal tenir en compte en construcció circular. Els edificis no només han de ser sostenibles per al medi ambient, sinó també per a les persones que hi habiten. Forcada, respecte d'això, ha esmentat que "s'han de plantejar els nous productes de la construcció i el nou procés constructiu per tenir en compte la salut de les persones" destacant la importància de desenvolupar materials que prioritzin el benestar dels ocupants, evitant materials tòxics i millorant la qualitat de l'aire interior. D'aquesta manera, la construcció circular també té un component social fonamental, ja que cerca crear espais més saludables i còmodes per als usuaris.
Un altre aspecte clau també ha estat la necessitat de conscienciació, tant a nivell social com empresarial. Francisco Lendinez, CTO i Board Member a Grup Construcía, ha subratllat que el sector de la construcció té un poder significatiu per construir i destruir, i que ara és el moment de fer servir aquest poder per regenerar i recuperar el que s'ha destruït. A través de fòrums com aquest, els professionals del sector busquen sensibilitzar la societat sobre les conseqüències a llarg termini de les decisions que prenen avui dia. És essencial començar a pensar en el futur a llarg termini, més enllà dels beneficis immediats, per assegurar un impacte positiu a les generacions futures.
Col·laboració multidisciplinar
El fòrum d'enguany ha marcat una diferència important respecte a edicions anteriors, principalment amb la col·laboració amb institucions com la Diputació, que juga un paper crucial a la legislació i a la creació de normatives per a la construcció sostenible. Aquest apropament amb les entitats que tenen la capacitat de canviar les normatives representa un pas cap a la creació de polítiques més eficaces i adaptades a les necessitats actuals del sector.
A més, l'esdeveniment ha comptat amb la participació d'universitats i d'institucions de recerca, que aporten innovació i noves idees. "La universitat vol dir innovació i una joventut que aporta noves idees i il·lusions, i després tenim la indústria, que ha de posar el dia a dia i ha de conviure entre les dues coses" ha assegurat Lendinez. Aquesta col·laboració entre acadèmia, indústria i organismes públics és essencial per donar forma a un futur més circular i sostenible al sector.
Aquest quart fòrum també s'ha distingit pel seu abast internacional on s'han presentat ponents destacats a nivell europeu, el que ha reflectit el creixent interès per la construcció circular globalment. La possibilitat d'ampliar la participació i atreure experts de fora ha demostrat que la sostenibilitat en la construcció és un desafiament i una oportunitat que no només afecta Espanya, sinó que té repercussions a tot el món. "Cal accelerar i hem de liderar com a sector la següent revolució industrial que tenim a les portes, la revolució circular" ha exposat Arturo Fernández, Co-CEO i fundador de Grup Construcía, destacant la responsabilitat en obtenir un resultat a conseqüència del nostre impacte, una col·laboració basada en el benefici per a totes les parts i l'enfortiment de la innovació sobretot en processos i nous materials.