Un projecte de país

Aquesta tardor per a la UPC començarà el curs 2016-2017 també a la zona est de la ciutat de Barcelona. En la frontera entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) posa en marxa una nova escola d’enginyeria: l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (EEBE). Es tracta d’un projecte amb el qual la Universitat proposa una oferta acadèmic a l’entorn de l’enginyeria a l’altre extrem de la ciutat Barcelona i incorpora el municipi de Sant Adrià de Besòs com a territori d’implantació i influència universitària. 
L’EEBE és ja en el seu naixement una escola de gran potencial, que articula l’antiga Escola Industrial del carrer Urgell i diversos grups de l’ETS d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). Comença aquest setembre amb 3.500 estudiants i uns 400 professors i investigadors, i impartirà un ventall important de graus d’enginyeria, així com estudis de màster i de doctorat. Els tres edificis que s’han construït, i que són perfectament visibles des de la Ronda Litoral, acullen una trentena de grups de recerca i unitats transversals d’investigació en diferents àmbits de l’enginyeria biomèdica, l’electricitat, l’electrònica i l’automàtica industrial, l’energia, els materials, la mecànica i la química.
Tanmateix, el projecte de l’EEBE, aquest Campus Diagonal-Besòs, ha estat un projecte difícil i complex per a la Universitat, que es va encetar en moments de prosperitat i que es va portar a terme en temps de crisi econòmica molt profunda. Força vegades vam haver de repensar el que s’havia de fer i de renegociar,  un procés en el qual ha calgut aplicar molt de diàleg.
 
Essent ara una realitat, el nostre objectiu és fer d’aquest espai universitari un pol de docència i de recerca i, igualment, de transferència de coneixement, especialment cap a les empreses, cap un teixit productiu que precisa de la universitat per innovar, per esdevenir tecnològicament més competitiu, especialment quan es tracta de la petita i mitjana empresa.  
 
Construït amb les aportacions econòmiques dels FEDER procedents d’Europa, però també amb la concreció dels compromisos adquirits en el seu dia per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, pels ajuntaments de Sant Adrià i de Barcelona, el resultat final ha estat un projecte de país. Així ho va descriure el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont en el seu discurs d’investidura quan el va definir com una de les prioritats de l’ecosistema de la recerca i la innovació de Catalunya. 
Universitat pública especialitzada en l’enginyeria, l’arquitectura, les ciències i la tecnologia, la UPC és actualment una de les universitats que integren el top 100 d’Enginyeria del Rànquing de Xangai. N’estic convençut que l’EEBE contribuirà a millorar aquesta posició.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.