Upbizor: la solució integral per a emprenedors

El finançament és, probablement, el primer gran escull que es troben els emprenedors per poder tirar endavant els seus projectes. Conscient d'aquesta situació, l'enginyer industrial – i també emprenedor- Jordi Altimira, fa anys que es dedica a ajudar les empreses emergents i sobretot, s'ha fixat en un objectiu: que creixin amb la mínima dilució possible.

Altimira va començar a invertir amb aquest tipus d'empreses el 2012 però no va ser fins el 2017 que va fer néixer Upbizor, un projecte que ha anat evolucionant de mica en mica per convertir-se en una solució integral per a emprenedors. Altimira, que va acabar els estudis a París on va treballar en l'àmbit energètic, va començar l'aventura d'emprendre a Londres. Al Regne Unit es va iniciar en l'àmbit financer. Més endavant, ja altre cop a Catalunya i després de cursar un MBA a l'IESE, va començar a invertir en empreses emergents. L'experiència anglesa li va donar bagatge per poder encarar el suport que volia donar als qui s'embranquen en projectes propis. En aquest temps, ha invertit en 35 start-ups i en 5 ja ha pogut desinvertir.

En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, Altimira reconeix que s'han fixat en evitar la dilució dels projectes, una situació que es dona quan es fan ampliacions de capital que representa repartir participacions. Altimira explica que les empreses digitals, per exemple, a Europa, es venen per uns 30 o 40 MEUR i que la propietat s'hagi diluït és ''crític''. Altimira defensa que amb planificació i estratègia financera, es pot millorar. Per això, assessoren els nous empresaris i se'ls ajuda a buscar alternatives de finançament, tant públic com privat per protegir la propietat. Però Altimira no s'ha quedat només amb el suport al finançament sinó que han apostat per l'estratègia financera que permet precisament, buscar eines d'inversió privades i finançament públic.

Amb el seu bagatge, Altimira reconeix que disposa d'uns avantatges que quan comences no pots gaudir. I per això, el projecte ha anat virant cap a una solució als emprenedors en 360 graus. Així, han obert verticals amb assessorament legal, consultoria sobre protecció de dades, patents, tecnologia, és a dir, tot el que estarà associat a l'àmbit mercantil contractual. El seu nou objectiu és convertir Upbizor en una ''solució integral per a tot el que necessita l'empresa al dia d'avui'', diu Altimira. Actualment ja tenen un ecosistema de 500 companyies amb qui fan amb sinergies entre la part inversora, els serveis, etc. i per això, el seu fundador en fa una molt bona valoració. ''Estem contents de l'evolució del projecte i com ens està anant'', diu Altimira.

Diversitat de projectes

A Upbizor no tanquen les portes a cap tipus de projecte. Assessoren des del sector biotech, amb alt component d''+D, projectes de més capital risc amb tecnologia, fintech, comerç electrònic o marketplace, un espai, on la tecnologia no és tan profunda però que és un tipus de negoci creixent. També ajuden a projectes que no són ''tan agressius en creixement'' però que són negocis ''viables i invertibles''. Posa d'exemple algú que vol muntar un seguit de centres de ioga però que la seva captació de clients és eminentment digital. ''És una tipologia de projectes que no serà Facebook però que generarà negoci i donarà llocs de treball''.

Per tant, no volen només aconseguir finançament sinó que busquen transmetre tota l'experiència en l'àmbit de l'emprenedoria ''perquè som emprenedors''. I per això, Altimira intenta combinar tota la seva experiència: ''sabem què és emprendre, sabem què és invertir i sabem de finances''. Altimira defensa que amb la combinació d'aquestes tres elements es pot ''tangibilitzar'' amb un producte financer concret, un servei recorrent mensual d'estratègia financera, en un servei legal o amb la consultoria. ''Intentem aportar tot aquest valor'', diu Altimira.

L'efecte COVID-19

La digitalització que ha accelerat la COVID-19 ha permès que Upbizor continués creixent. Altimira reconeix que el 2020 ha estat molt intens a nivell de feina perquè molts projectes necessitaven finançament i ja venien d'una època de creixement. Tret de les primeres setmanes, el març de l'any passat, la resta de l'any ha estat ''de molta comunicació'', i Altimira preveu un 2021 ''molt interessant''. Creu que els fons que es rebran de l'estat s'han de canalitzar a les empreses en diferents línies i per això,s 'han fixat l'objectiu de ''reforçar, com a equip, l'ajut de captar el capital''. I ja treballen per començar a posar l'accent al finançament de projectes d'àrees de gènere, o mediambientals, per exemple. ''Crec que serà molt interessant formar-ne part i ajudar-los'', conclou Altimira.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.