Venersol impulsa comunitats energètiques

Les comunitats energètiques, formades per associacions d'empreses o particulars, estan cada vegada més presents. L'objectiu principal és promoure l'ús d'energies renovables en associacions i empreses particulars, millorar l'eficiència, reduir les emissions de carboni i fomentar l'autosuficiència energètica en diferents entorns de la societat. A causa d'això, la demanda d'instal·lacions per avançar en la transició energètica és més gran i els serveis d'empreses com Venersol són més necessaris que mai. Aquesta startup formada a Granollers per enginyers està especialitzada en energies renovables, on destaca la fotovoltaica, a l'àmbit industrial, residencial i comercial.

"Implementem sistemes fotovoltaics, tèrmics i híbrids amb l'objectiu de reduir les emissions de CO₂ a l'atmosfera i els costos energètics" ha comentat a Fulls d'Enginyeria Oriol Ventura, CTO i fundador de Venersol i enginyer industrial per la UPC especialitzat en enginyeria renovable. Ventura ens ha donat les claus del projecte i ha explicat que l'empresa ja va iniciar dedicant-se a serveis d'enginyeria i instal·lacions fotovoltaiques, dins del sector de les renovables, i a temes d'eficiència energètica. "Fa just un any vam crear l'empresa Venersol Engineering S.L, empresa que s'ha certificat com a start-up ara fa un mes, i ens dediquem sobretot en la gestió i formació de comunitats energètiques en el sector d'energies renovables" ha informat Ventura.

Les comunitats energètiques són grups de persones i d'entitats que el que fan és compartir recursos i energia per poder tenir preus d'energia més econòmics, poder fer instal·lacions d'autoconsum on poden invertir diferents persones alhora i compartir l'energia a partir d'això. Venersol sorgeix com a resposta al desenvolupament i les necessitats d'aquestes comunitats i, actualment, es troben impulsant una plataforma per poder-les gestionar i fer de gestors d'autoconsum.

A Venersol es dissenyen instal·lacions, gestionen documents i dades tècniques i assesoren als clients. Actualment, treballen tant amb empreses del sector industrial com amb particulars, siguin comunitats de veïns o de propietaris. A més, també han col·laborat amb entitats públiques com ajuntaments i, fins i tot, amb la Generalitat.

"Els últims anys ens hem especialitzat en fotovoltaica perquè el sector ens ho ha demanat" ha afirmat Ventura. Així i tot, també són especialistes en altres tecnologies, com l'eòlica i la hidràulica, tot i que no han tingut l'oportunitat de fer més projectes amb aquestes. Ja han portat a terme diverses comunitats energètiques, on no només s'han encarregat de la instal·lació d'autoconsum i de la fotovoltaica, sinó també de la gestió que comporten tots els participants d'aquesta comunitat i el contacte amb entitats públiques i distribuïdores.

La planificació d'un projecte d'enginyeria, com és una comunitat energètica, requereix un enfocament estructurat per la complexitat tècnica, financera i normativa que implica. En projectes així, el primer que es fa és analitzar els recursos disponibles i determinar la viabilitat de cadascú segons el lloc d'interès. S'avalua la viabilitat tècnica del projecte, considerant aspectes com la tecnologia a utilitzar, la disponibilitat de recursos i les condicions climàtiques.

El disseny del sistema energètic implica la selecció de tecnologies per a la generació, emmagatzematge i distribució d'energia, com poden ser els panells solars, turbines eòliques, bateries i sistemes de gestió d'energia. A més, s'ha de planificar la infraestructura necessària, incloent-hi la instal·lació d'equips de generació i emmagatzematge, xarxes de distribució i sistemes de monitoratge.

També s'instal·len sistemes de monitoratge per seguir l'exercici del sistema energètic en temps real i es fan avaluacions periòdiques per mesurar el progrés cap als objectius establerts i fer ajustaments segons calgui. Dins del marc legal, l'empresa s'assegura que el projecte compleix les lleis i regulacions locals, regionals i nacionals i s'encarrega d'obtenir els permisos necessaris per a la construcció i operació del sistema energètic. Venersol gestiona aquests procediments any rere any.

La societat s'ha formalitzat recentment, però Ventura porta des de l'any 2020 treballant com a autònom. "Els primers anys sempre són difícils, sobretot en l'àmbit burocràtic per crear l'empresa i gestionar els impostos" ha assegurat el CTO. A més, respecte això, ha afegit que "quan no tens recursos, has de treballar en tots els projectes que es presentin i hem hagut de tirar endavant a poc a poc i anar fent una mica de tot".

De moment, han treballat només a Catalunya, però ara estan obrint mercat a la resta d'Espanya. Ja han aplicat a uns quants concursos fora de la regió tot i que, de moment, no coneixen el resultat. "A veur si ho podem assolir per poder actuar més enllà" ha comentat Ventura sobre el tema.

                                                                baner

Normativa per un futur renovable

La transició energètica continua i el futur de l'energia renovable és pròsper i així també ho creuen des de Venersol, des d'on han pogut comprovar els beneficis en l'àmbit de normativa. Així i tot, l'empresa té present que hi ha coses per millorar, sobretot aquí a Catalunya. Ventura no ha dubtat en afirmar que "som molt lents en la implantació de renovables i crec que s'ha de millorar en aquest sentit a escala regional, intentar fer un impuls a la normativa en els pròxims governs que hi hagin per tal d'assemblar-nos a altres comunitats autònomes que han anat més ràpidament, especialment a la implantació de renovables". D'altra banda, el CTO també ha assegurat que Catalunya disposa d'una normativa favorable respecte a les instal·lacions d'autoconsum i ha avançat molt en els darrers 4 anys, però defensa que s'ha d'acabar de donar impuls amb un altre sistema de subvencions.

A l'administració demanen una normativa que permeti fer instal·lacions més grans. Són conscients de la protecció dels espais naturals, però reclamen que el sector vol desenvolupar projectes complexos que es troben bloquejats per la normativa actual. També han proposat millorar l'eficiència d'aquesta normativa perquè són processos llargs que han de revisar diversos organismes. "S'hauria de gestionar millor perquè molts projectes es puguin tirar endavant" ha sentenciat Ventura.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.