Virmedex: entrenaments mèdics a través dels jocs

La simulació és una tècnica molt freqüent en sectors com l’aviació o les emergències, on fa temps que s’utilitza per entrenar situacions complicades o poc habituals. El sector mèdic ha anat més lent però ja comença a fer-s’hi un lloc. L’Hospital Vall d’Hebron, per exemple, ha posat en marxa el Centre de de Simulació Clínica avançada tal com explicàvem en aquest reportatge i és una mostra de l’interès creixent dels professionals sanitaris en poder practicar les seves habilitats en situacions no reals, amb robots, maniquins o simuladors. La simulació per software és una d’aquestes branques que, malgrat haver quedat una mica enrere, pot resultar molt avantatjosa ja que permet entrenar en línia, de manera simultània i de forma molt més econòmica.

Així ho explica l’enginyera industrial Dani Tost, cofundadora de l’spin-off Virmedex, vinculada al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB), en una entrevista a Fulls d’Enginyeria on defensa la idoneïtat d’aquests programes informàtics perquè tant professors com estudiants puguin tenir aquesta preparació. Tost i el seu equip han constituït Virmedex a empresa la tardor passada com una plataforma que permet fer prototipatge de jocs, és a dir, a partir dels elements d’alguns d’aquestes jocs, es poden crear nous softwares en funció de les necessitats del mercat.

Des de Virmedex fa temps que treballen maneres de fer aquesta simulació i van crear virCPB, un joc seriós en 3D per a practicar amb CPB, un bypass cardiopulmonar, l’aparell que substitueix durant una estona el sistema del cor i els pulmons, oxigenant la sang i mantenint el cos viu sense que el cor funcioni en les cirurgies de cor.  A Fulls d’Enginyeria el vam explicar en aquest reportatge. Precisament el mes passat el virCPB va poder-se llançar al mercat i, segons expliquen des de Virmedex, la rebuda internacional ha estat “molt positiva”. Actualment, a més a més, l’equip ja està treballant amb el virECMO, un segon simulador, en aquest cas, d’un ECMO. Però l’objectiu de la companyia és poder fer ‘nous jocs a demanda’ en funció de les necessitats que puguin tenir els diferents equips. De moment, però, ofereixen aquest software per costumitzar el producte i adaptar el contingut o l’aspecte dels jocs a les entitats que els vulguin o necessitin.

Necessari per a la formació

La simulació i aquest tipus de jocs seriosos, explica Tost, té un impacte gran en la formació dels professionals. Per una banda perquè permet fer entrenament als qui s’estan formant o els qui ja exerceixen sense recórrer a l’entrenament clínic, que és molt car. A més a més, la simulació permet posar estudiants i professionals davant de situacions de risc que es donen poques vegades. D’altra banda, es pot entrenar des d’arreu, amb connexió a internet, i repetir tantes vegades com sigui necessari.

Però això no és tot, ja que un dels avantatges d’aquest producte és que permet fer seguiment dels alumnes i tenir retorn tant per l’estudiant com pel formador. Així, l’aplicació permet analitzar les rúbriques, veure les millores i detectar les errades. “Aprens si saps què has fet malament”, diu Tost, “tenir aquest retorn té valor, és una veritable manera d’aprendre”. Pels professors també és interessant, creu Tost, perquè permet veure els seus resultats, comparar alumnes i fer el ‘brífing’ posterior, una discussió “tan important com la simulació en sí”, diu Tost.

El funcionament més habitual és que els estudiants primer practiquin amb el joc i després agafin el maniquí. “Si haver entrenat no és un prerequisit, quan l’estudiant agafa el maniquí no ho aprofita i econòmicament no és sostenible”, alerta Tost. “La simulació per software ha vingut per quedar-se al món clínic i serà una etapa més de les moltes que són necessàries”, sentencia Tost.

Vocació internacional

Virmedex Virtual Experiencies ha nascut amb vocació internacional. Per aquest 2023 confien en tancar una ronda d’inversió i treure el primer prototip del virECMO. Són quatre persones treballant però de seguida que puguin començaran a créixer. Tost està convençuda que les universitats catalanes formen “molt bons professionals” i per tant, buscaran entre els graduats catalans. “Fem molt bons enginyers i enginyeres”, diu Tost.

Tecnologia del sector mèdic

Tost explica que des del punt de vista professional, l’enginyer biomèdic pot entendre tant el problema físic, la part de software i tots els procediments que comporta un problema mèdic. “La formació en Enginyeria Industrial ens posa en una situació privilegiada”, diu. És un àmbit, a més a més, on hi ha una proporció de dones més gran que en l’enginyeria en general. Per la seva experiència, Tost creu que s’està anant cap un model nou “on les dones s’atreveixen a emprendre i crear diferents models d’empresa”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.