Administració pública: les propostes

Un Govern de dimensions petites, fort però amb visió estratègica i amb una constel·lació d’agències professionalment molt competents. Aquesta és l’objectiu que proposen Enginyers Industrials de Catalunya amb el document 'Model d’Administració Pública: una proposta' que han elaborat des de la comissió d’Enginyers Industrials a l’Administració Pública. Es tracta d’un model que té de referència Suècia i que parteix de la base que al Govern s’hi concentra l’espai de la política i en les agències la gestió, com a “productores de serveis públics”. Pels enginyers, la relació entre Govern i Departaments o Agències ha de ser de ‘principal-agent’, i no pas com estan constituïdes avui dia. Per això, defensen que no es poden “barrejar” les funcions i que cada part s’ha de dotar d’òrgans amb persones que tinguin la formació i les habilitats necessàries per a l’exercici d’aquestes funcions. El document d’Enginyers Industrials de Catalunya també preveu la col·laboració públicoprivada però sempre extremant la cura de control de la privatització i el sistema d’avaluació.

Però, en concret, què recomanen els enginyers per tirar endavant aquesta reforma de l’administració pública?

  • En l’àmbit dels fluxos d’activitat de les organitzacions públiques:
    • Estendre l’avaluació de les polítiques públiques i la introducció de mesures que es desprenguin dels processos d’avaluació
  • En l’àmbit de la gestió dels empleats públics:
    • Millorar la planificació dels recursos humans tenint en compte la necessitat d’adaptar els recursos humans a les exigències de l’entorn. Trobar l’equilibri entre la necessària especialització dels llocs de treball i la també necessària versatilitat del lloc.
    • Instaurar processos de selecció fets per òrgans professionals de selecció que garanteixin la independència i tinguin la capacitat per a seleccionar atenent a les característiques dels perfils i als principis de mèrit i capacitat dels candidats.
    • Crear una Agència Catalana d’Ocupació Pública que doni resposta a les “patologies” que es detecten en els mètodes de selecció, amb:
      • Proves competencials en els mètodes de selecció, avui dia basats en proves memorístiques
      • Òrgans professionals experts en els processos de selecció
      • Mercat intern de treballadors públics que garanteixi la mobilitat dels professionals entre les diferents administracions
  • En l’àmbit de la direcció pública:
    • Establiment d’un estatut del directiu públic que protegeixi la direcció pública de la “colonització” pels partits polítics i de la burocràcia de la funció pública.
  • En l’àmbit del capital tecnològic:
    • Basar la transformació digital en tendències o palanques com ara la intel·ligència artificial, la identitat digital única del ciutadà, la computació en el núvol, les solucions del núvol, etc.

El document ‘Model d’Administració Pública: la proposta’ ha estat elaborat per la Comissió d’Enginyers a les Administracions Públiques d’Enginyers Industrials de Catalunya, Un dels seus autors, l’enginyer Narcís Mir, explica en aquest article les motivacions per elaborar-lo. El treball dona una visió sintètica del que s’entén per administració pública i, malgrat que es concentra amb l’administració de la Generalitat, presenta propostes que es poden aplicar també e les administracions locals sempre que es tingui en compte la seva dimensió. Amb aquestes recomanacions, Enginyers Industrials de Catalunya creu que l’administració pública es podria aproximar a “una situació òptima”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.