Cap a la telemedicina d’avantguarda: monitorització contínua a domicili per pacients crònics complexos i pal·liatius
Autors: Judit Barnils Ribé(1), Alba Girò Subirats(1), Xavier Escayola Elias(1), Silvia Ricart Campos(2), Lucia Peñarrubia San Florencio(2), Sergi Navarro Vilarrubi(2)
- Servei de Bioenginyeria i Electromedicina de l’Hospital Sant Joan de Déu
- Servei de Pacient Pal·liatiu i Crònic Complex (C2P2) de l’Hospital Sant Joan de Déu
L’experiència en transformació digital de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu Barcelona es remunta al 2009 quan es va impulsar el projecte d’Hospital Líquid per facilitar l’atenció a distància. En ell, es va detectar la necessitat de permeabilitzar el model assistencial de Sant Joan de Déu més enllà de les parets de l'hospital, podent oferir informació inicialment i atendre a les famílies a distància, en una segona fase.
L'equip assistencial, que atén pacients crònics complexos i pal·liatius (equip C2P2), s'enfronta a les situacions més complexes i de més fragilitat tant per al pacient com per a la família, ja que treballa amb situacions de malaltia crònica greu i final de vida. Així doncs, aquest servei focalitza la seva activitat en el domicili del pacient, a través d’hospitalitzacions i visites domiciliàries, amb la premissa que aquest tipus de pacients rebran una millor qualitat assistencial i, per tant, una millor experiència, si es troben en un ecosistema familiar.
Fins ara, la telemedicina a domicili s'ha basat en un seguiment dels pacients mitjançant trucades i sistemes de monitorització discreta. Basat en l’experiència de l’equip de professionals de C2P2 i els indicadors que s’han anat recollint al llarg del temps, es va concloure que aquest tipus de pacient crònic complex /pal·liatiu requeria d'un seguiment més proper, a través de sistemes de videoconferència i monitorització contínua.
Malauradament, donat que aquest tipus de sistemes requereix garantir una infraestructura de connexió segura entre domicili i hospital així com la transmissió segura del gran trànsit de dades contínues en temps real, no ha estat àmpliament abordat pel mercat.
La necessitat identificada: un model híbrid que combini presència amb telemedicina
El model d’assistència híbrida en el que es combina l’assistència del professional al domicili amb la monitorització i control del pacient mitjançant sistemes de telemedicina, pot crear barreres de comunicació i seguiment clínic a causa de la distància física entre pacient – hospital. Aquest fet posa de manifest la necessitat de pensar en models d'atenció innovadors on tinguem solucions que ens permetin trobar un equilibri entre l'eficiència i excel·lència; la humanització en l'assistència domiciliària; l'optimització dels fluxos assistencials i els recursos de l'hospital.
Per tal de donar resposta a una necessitat no resolta actualment per la indústria, es va iniciar un projecte innovador que posés en marxa un sistema de monitorització continua embegut en un dispositiu portàtil de videoconferència en el domicili del pacient.
Concretament, el dispositiu ubicat al domicili té la capacitat de connectar-se i integrar-se amb els dispositius mèdics que es troben prenent les constants del pacient, per tal d’adquirir-les, processar-les i enviar-les a l’hospital, perquè, simultàniament i en temps real, el professional pugui revisar-les durant la consulta per videoconferència.
D’aquesta manera, les barreres entre el pacient i el professional desapareixen, donat que aquest últim, té la capacitat de contactar amb el pacient i la família, en qualsevol moment del dia i en qualsevol punt del domicili.

El dispositiu Teladoc-Anita: un primer pas per a una solució òptima
A través de la col·laboració entre Teladoc, Bettercare i l’hospital, així com la inestimable ajuda de la Fundació Anita, es va implementar una solució basada en un sistema portàtil de videoconferència amb capacitat de control de càmera en remot per part del professional assistencial, integrat amb un sistema d’adquisició continua de dades mèdiques amb la capacitat d’enviar-les en temps real.
Com es veu en les figures, per una banda, s’instal·la el kit de pacient al domicili, el qual es compon del dispositiu de videoconferència, els dispositius mèdics i el dispositiu vinculant que adquireix i envia tant les constants com la imatge de la videoconferència; i per altra banda, s’instal·larà un software en el perifèric que utilitzi el professional, sigui ordinador, tauleta o smartphone.

La monitorització del pacient consisteix en un pulsioxímetre d'ona contínua i un tensiòmetre de mesura discreta. Per tal que les dades del pacient es transmetin en temps real des del domicili del pacient fins a l'hospital, és clau no només la capacitat d’adquisició i processament, sinó també la implantació d’una xarxa en la que es garanteixi la seguretat i l’accessibilitat de les dades a l’hospital.
En el disseny del kit de pacient s’ha minimitzat la complexitat de la seva instal·lació en la seva mínima expressió, fins a ser un dispositiu “plug and play”. D’aquesta manera i amb una bona formació prèvia, s’aconsegueix una major adherència a la nova tecnologia per part tant del professional com de la família.
Figura 2. Kit de domicili del sistema de telemedicina i monitorització
Donades les característiques del projecte, la novetat que suposava i la manca de solucions de mercat, es va dissenyar una solució home-made integrant tots els dispositius necessaris en una caixa compacta, dissenyada i obtinguda amb impressió 3D. Els elements integrats en la caixa són un switch, un router/Firewall, un mini PC amb el sistema operatiu i software necessari per a l’adquisició i enviament de les dades i els conversors necessaris per connectar-hi els dispositius mèdics.

El kit del pacient inclou un router amb les capacitats d’un Firewall, per respondre així a la necessitat d’establir una comunicació segura i fiable entre el domicili i l’hospital. Així doncs, aquest està prèviament configurat des de l'hospital per generar una VPN segura entre el domicili i l'hospital, poder enviar les dades clíniques a través d'un canal segur.
En resum, la informació adquirida pels dispositius mèdics serà enviada al mini PC a través de medis físics (cables i/o conversors). En aquest hi ha instal·lat el software que s’encarregarà d'agregar i gestionar les dades obtingudes dels dispositius mèdics, empaquetar-les i enviar-les en un llenguatge que el servidor de l'hospital pugui entendre. El mini PC també estarà connectat a la xarxa generada pel router i enviarà la informació a través de la VPN configurada cap al servidor dedicat en l'hospital. Tanmateix, el router generarà una xarxa de wifi a la qual es podrà connectar el sistema de videoconferència.
Així doncs, amb aquest sistema, d'una banda, es podrà visualitzar la monitorització del pacient en temps real simultàniament a la realització de la vídeotrucada en una mateixa plataforma. De l’altra, també hi ha la possibilitat d'accedir via URL web a la plataforma de monitorització, sense necessitat de realitzar una videoconferència.

Un camí cap al futur de la telemedicina
Actualment, s'està implementant aquesta solució a l'atenció domiciliària amb l'objectiu final d'emmagatzemar les dades obtingudes dels pacients de manera estructurada perquè puguin ser treballades i processades a través de motors d'algorítmia i intel·ligència artificial amb l'objectiu d'aportar valor a la unitat mitjançant la predicció en el deteriorament del pacient crònic complex o pal·liatiu, de manera que ens puguem anticipar a efectes indesitjables o situacions crítiques.

Fins al moment vuit pacients ja s'han beneficiat d'aquesta solució amb un total de 570 minuts de videotrucada efectiva. S'ha trobat una major utilitat per als pacients que suposen una càrrega assistencial major sobretot en moments de final de vida i subagudització. A més, considerant que molts pacients de C2P2 requereixen cures complexes, si aquestes es volen centrar en domicili, és essencial la capacitació dels cuidadors. És per això que l'ús d'aquesta solució està sent un element de suport en la formació i apoderament dels cuidadors principals ja que millora l'experiència de la família i evitar desplaçaments.
La telemedicina i la telemonitorització de pacient formen part de la transformació digital que està impulsant el concepte de la sanitat cap a un altre paradigma. No hi ha dubte que la solució implementada és l'antecambra de projectes amb major abast i globalitat, integrables en el sistema sanitari que permetran generar ponts de coneixement i col·laboració entre centres i institucions sanitàries. A més, es convertiran en un mitjà d'optimització de circuits assistencials i l'augment de l'eficiència dels hospitals, sense disminuir l'excel·lència en la qualitat de l'assistència i millorant l'experiència del pacient.