Cap a l’autosuficiència energètica. L’exemple de BSM

Barcelona de Serveis Municipals (BSM) fa anys que consumeix energia elèctrica amb certificat d'origen renovable, però aquests darrers anys està avançant per poder generar amb recursos propis part de l'electricitat que s'utilitza als seus espais i equipaments (Port Olímpic, Anella Olímpica, Zoo de Barcelona, Tibidabo, Parc del Fòrum, Cementiris de Barcelona...). Per fer-ho possible, l'empresa pública multiplicarà per vuit la capacitat de generació elèctrica actual i arribarà als 2 MWp instal·lats de potència fotovoltaica, cosa que permetrà cobrir al voltant d'un 15% del consum elèctric anual de BSM.

Així ho ha explicat en declaracions a Fulls d'Enginyeria l'enginyer industrial i director corporatiu d’ESG i Sistema de Gestió Integrada del grup BSM, David Serrano, que recalca que “l'impacte que generarà aquest projecte no serà quantitativament tan elevat com el que pot fer una gran indústria" i que, “malgrat la baixada del preu de l'energia elèctrica en les hores solars, vol ser un exemple per a altres empreses i, sobretot, per la ciutadania”. "Ho fem amb una mirada de compromís social i ciutadana, per ser tractors de la transformació i transició ecològica", diu Serrano.              

subscriu-te

 

Per a Serrano, un atribut important de la companyia és ser a la ciutat de Barcelona i esdevenir un aparador per a tota la ciutadania electrificant totes les teulades de BSM susceptibles de convertir-se en instal·lacions fotovoltaiques. La zona del Parc del Fòrum i el Zoo de Barcelona han estat pioners a BSM amb petites intervencions, però  a partir d'aquest estiu es comencen a posar en marxa noves instal·lacions força més grosses. En total, es posaran en marxa 4.200 plaques solars –9.700 metres quadrats–destinades a l'autoconsum que comptaran amb un pressupost de 4 milions d'euros.

El Port Olímpic, la instal·lació més gran

La instal·lació fotovoltaica de majors dimensions es troba al Port Olímpic. En concret, a la coberta del Balcó Gastronòmic, actualment, en fase final de construcció. Són uns panells solars de 3.560 m² amb capacitat per generar més de 825.000 kWh anuals. Serà la instal·lació d'autoconsum compartit més gran de la ciutat. L'energia proporcionada per aquesta instal·lació permetrà cobrir d’inici bona part del consum elèctric del propi port i, un cop tramitada la modalitat d’autoconsum compartit, també la d'altres espais de BSM propers, com ara el Zoo de Barcelona i fins a 7 aparcaments de la Xarxa d’Aparcaments BSM.

L’energia generada al Port Olímpic també alimentarà els dos carregadors per a embarcacions elèctriques que s’ubicaran al port i que començaran a funcionar a finals de l'estiu. Serrano destaca que “aquests carregadors ultraràpids s'han instal·lat per ser coherents amb l'estratègia i ser tractors de la transició ecològica de la nàutica popular”. "El Port Olímpic és un aparador, que es posin aquí és un missatge potent pels qui ho veuran", diu Serrano.

La instal·lació fotovoltaica del Port Olímpic, a més, aportarà ombra al conjunt del Balcó Gastronòmic. Per aconseguir-ho, s’han combinat plaques convencionals d’alta eficiència amb d’altres translúcides. Les pèrgoles, a més, formaran part del nou perfil urbà de la ciutat i seran "una carta de presentació", afegeix l'enginyer. Serrano també assenyala que al Port no només es treballa aquesta vertical sinó que es treballa la sostenibilitat també amb la climatització, l'aigua, els residus, la biodiversitat i altres àmbits.

L'Anella Olímpica s'estrena aquest estiu

L'Anella Olímpica tindrà també un paper rellevant en aquest pla d'autosuficiència energètica i descarbonització. Amb 2.877 m² de plaques solars i una potència d'aproximadament 400 kW, generarà 791.060 kWh anuals per cobrir part de la seva demanda elèctrica. La instal·lació més gran de l'Anella Olímpica, de 2.316 m², ja s'ha instal·lat al Palau Sant Jordi i estarà operativa aquest mateix agost. L'altre, de més de 500 m², se situarà a l'Estadi Olímpic, properament.

anella olímpica

 

Una altra instal·lació fotovoltaica s’ubicarà al Tibidabo, sobre una marquesina que cobrirà un dels aparcaments del parc. Formada per 800 mòduls fotovoltaics amb més de 1.500 m2, aportarà una potència total instal·lada de 336 kWp. Aquesta està prevista per al 2025.

Els altres espais de BSM on també es generarà energia elèctrica d'origen renovable seran el Zoo de Barcelona, l’Estació d’autobusos Barcelona Nord, el Parc del Fòrum i els Cementiris de Barcelona. En tots els casos, es prioritzarà l’electrificació de les cobertes.

Un altre aspecte que destaca Serrano són les possibilitats de l'autoconsum compartit, que facilita que equipaments amb més demanda energètica, però sense capacitat de generació també es puguin abastir d'aquesta energia d’origen renovable. Això, segons diu, és especialment important en el cas de la Xarxa d’Aparcaments BSM que veurà incrementada la seva necessitat energètica amb l’expansió d’Endolla Barcelona, la xarxa d’electromobilitat de la ciutat que ja compta amb 1.000 punts instal·lats repartits entre els aparcaments de BSM i el carrer, i es prepara per créixer fins els 3.000 punts.

Referent en gestió pública

Serrano subratlla que BSM, sent una empresa pública que es finança amb la seva pròpia activitat, “vol convertir-se en tot un paradigma d'excel·lència en la gestió pública que opera amb criteris d'eficiència econòmica, però amb la mirada posada en el propòsit". I posa Endolla Barcelona com un exemple de projecte concebut des de la gestió pública per promoure un canvi en matèria de mobilitat que no s’hauria tirat endavant des de l’interès estrictament econòmic. En aquest mateix sentit, defensa que “les instal·lacions fotovoltaiques previstes als seus equipaments són també motiu d’inspiració i un missatge de lideratge del camí a seguir per afrontar els reptes col·lectius que compartim en matèria climàtica, de creixement econòmic i de sostenibilitat dels nostres recursos".       

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.