Com invertir amb tanta volatilitat?

En aquests mesos de preus alts del gas i de l’electricitat sembla fàcil invertir en energia renovable. Obtenir preus elèctrics de 60 €/MWh amb parcs fotovoltaics o biometà a 80 €/MWh podrien semblar avui operacions amb rendibilitat assegurada.

Pel costat de l’electricitat, comencem a veure preus de l’electricitat en el mercat de 47 €/MWh i ja sabem que, quan la potència FV instal·lada a Espanya sigui de 25 GW,  si França deixa de ser deficitària, el preu del mercat ibèric tendirà a zero durant moltes hores a l’any. Agafar referència del preu a 180 €/MWh, el preu mig del mes d’octubre, és un error.

Pel costat del gas la cosa és igual. La volatilitat del mercat no deixa veure on pot estar el preu en els propers anys. Si a meitat de l’any 2019 el preu el gas TTF era de 10 €/MWh, què ens fa pensar que el preu d’ara de 46 es mantingui, quan aquest darrer any hem fet pics de 178 a desembre, de 225 a març i de 339 a l’agost?

Al mercat de CO2 la cosa és semblant. Hem passat d’un preu del carboni des de 32 €/tCO2 a gener de 2021 fins a un pic de 98 a l’agost 2022, i  ara hi ha un valor de 67, que sembla que ha de ser la nova base del mercat.

Per invertir en noves solucions energètiques, quins valors senyal agafem? El preu del gas ha entrat en màxima volatilitat a l’any 2022 a Europa per la guerra d’Ucraïna. L’anàlisi hauria de partir de la hipòtesi que el tancament de centrals de carbó va augmentar la demanda de gas que el sistema no és capaç de subministrar. Si és així, el preu començarà a baixar quan caigui la demanda de forma estable, quan les energies alternatives penetrin amb força. Si mirem el mercat d’Henry Hub, els preus del gas han anat des de 9 $/MWh al 2021, fins a 13,9 al primer trimestre de 2022, amb un pic de 33. Sembla que agafar un valor de 14 €/MWh del mercat americà, que a Europa acabaria sent de 30 €/MWh, podria ser un valor de referència per a les inversions alternatives al gas.

Amb aquest preu es poden justificar segons quines inversions? Per una caldera de vapor amb biomassa, amb un cost del combustible de 25 €/MWh la rendibilitat pot ser raonable. Però per altres solucions, com el biometà i el syngas, amb costos per sobre de 80 €/MWh, potser encara no és el moment de fer-les. Caldrà rendibilitzar-les a partir del preu del carboni, que ens porta a veure que, per fer la transició del gas a gran escala, el preu del CO2 ha d’arribar a tenir preus per sobre de 80 €/t CO2 per fer possible el canvi.   

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.