Comença el viatge de 'La màgia de l’enginyeria'

Conèixer i identificar àmbits on els enginyers i enginyeres exerceixen la seva professió per fer-la atractiva a nens i nenes que ja comencen a pensar què volen ser de grans. Aquest és un dels objectius pel qual Enginyers Industrials de Catalunya, en el marc del 160è aniversari de l’Associació, ha editat La màgia de l’enginyeria, un àlbum il·lustrat per a promocionar l’enginyeria i les vocacions STEAM a les aules i famílies  catalanes.

El conte explica la història d’en Roc i la Clara, dos germans curiosos i inquiets que un dia, tornant de l’escola, el nou inquilí del seu edifici els repta a endevinar a què es dedica i on treballa. Les ganes d’esbrinar-ho els activa tots els sentits per descobrir una professió ‘màgica i fascinant’ i comprovar que, en moltes de les situacions de la vida quotidiana, l’enginyeria hi és ben present.

La narració està escrit per Elisenda Rosanas Sanfeliu, periodista i coordinadora de continguts de Fulls d’Enginyeria, la revista digital d’Enginyers Industrials de Catalunya, i està il·lustrat per Laia Carrera Crespo, autora ja d’una quinzena de llibres. Amb l’àlbum ‘Quan arriba la por’ (Onada Edicions, 2019) va guanyar el ‘Premi internacional d’àlbum il·lustrat Ciutat de Benicarló’.

La màgia de l’enginyeria és el primer conte que publica Rosanas que reconeix haver estat tot un repte. “Escriure sobre la realitat, com fem els periodistes, és molt més fàcil que imaginar una història plena de missatge i fer-la atractiva per a nens i nenes”, afirma l’autora. Amb una periodística al sector de l’educació i després de tres anys elaborant contingut tècnics per a enginyers i enginyeres, La màgia de l’enginyeria li ha permès poder combinar tots aquests àmbits en un sol projecte. “Sembla increïble però el 2023 encara hi ha moltes noies que entren a Enginyeria sense tenir referents femenins al sector o d’altres que ho fan malgrat que el professorat a Secundària les desanimi”, explica Rosanas, que elabora una secció a Fulls d’Enginyeria on, entre altres, es promou la diversitat i la promoció de les vocacions STEAM.

Per la seva banda, Carrera, amb una àmplia experiència en el món de la il·lustració, es va entusiasmar amb el projecte en veure’l “molt necessari” per apropar la realitat a les criatures d’una manera que els permeti decidir “el seu futur professional amb molt més coneixement i llibertat”. Per la il·lustradora, amb experiència professional al sector de l’educació, cal que aquesta informació arribi sobretot a les nenes “per ampliar la seva presència en aquest camp”. Després de mesos de feina, Carrera reconeix que la vessant més pedagògica i divulgativa del projecte la va motivar. “El món de l’enginyeria mai no m’havia resultat atractiu i ara sé que era per desconeixement ja que abraça infinitat d’àrees i misteris”, reconeix la il·lustradora.

la magia de lenginyeria

Referents de carn i ossos

La màgia de l’enginyera inclou uns destacats per ampliar el contingut sobre els àmbits de treball com són l’aigua, la mobilitat, la salut, l’energia, les telecomunicacions, la química i l’oci. A més, també s’incorpora la presentació de set enginyers i enginyeres que treballen en els àmbits suggerits al relat per posar cara a aquestes feines. Són professionals que exerceixen actualment i que un dia es van plantejar ser enginyers o enginyeres. Saber com eren, què els va fer apostar per l’enginyeria, què fan actualment i com ho viuen són algunes de les preguntes que responen al final del llibre. És una manera de crear nous referents “de carn i ossos” per als nens i nenes que llegiran el conte. Així ho veu Laura Ivern, sotsdirectora d’Enginyers Industrials de Catalunya, i ànima del projecte que explica que s’han triat aquests referents per diferenciar-se dels llibres que posen de referència personatges històrics “molt allunyats” del públic infantil actual.

160è aniversari

La màgia de l’enginyeria forma part del programa d’actes de celebració dels 160 anys de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. El conte es regalarà a totes les escoles de Catalunya i també a les biblioteques públiques per tal d’arribar a tots els nens i nenes del país; i també es podrà comprar a una dotzena de botigues Abacus i a través de la botiga online.

El projecte però, va més enllà d’aquestes 32 pàgines dobles ja que La màgia de l’enginyeria té també una versió web on famílies, escoles, biblioteques i col·lectiu d’enginyers i enginyeres tenen nous continguts per aprendre i crear comunitat. Serà un espai d’aprenentatge dinàmic que anirà incorporant nous elements amb l’objectiu, sempre, de divulgar i promocionar la contribució de l’enginyeria a la societat.

9 de novembre, presentació oficial

La màgia de l’enginyeria es presentarà el 9 de novembre a la seu d’Enginyers Industrials de Catalunya. L’acte comptarà amb la intervenció de Maria Salamero, presidenta de l’Associació, Marta Labata, directora general de Barcelona Serveis Municipals (B:SM), patrocinadors del conte, les autores Elisenda Rosanas i Laia Carrera, i Alícia Soria, directora editorial d’Abacus, col·laboradors en el projecte. Tancarà l’acte la consellera d’Educació, Anna Simó i Castelló.

Conduïda pel periodista Francesc Soler, la presentació de La màgia de l’enginyeria també comptarà amb una taula rodona amb la participació d’alguns dels referents que apareixen al conte com ara Laura Carnicero, vicepresidenta executiva de Persones i Organització de SEAT S.A o Sergio Lara, director d’operacions de Technip Energies.

A més del patrocini de B:SM, La màgia de l’enginyera ha comptat també amb el suport del Departament d’Educació i la Diputació de Barcelona.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.