Cooperació per a impulsar la recollida selectiva

Després de tres estius aportant el seu granet de sorra en projectes educatius a República Dominicana amb l’ONG Sonríe y Crece,  Marc Vila i Carlota Comellas, enginyers per l'ETSEIB, i Marta Samitier, mestra de Primària, van veure que no en tenien prou i van estar buscant una manera de col·laborar amb el benestar d’aquestes persones a partir d’un projecte de més llarga durada que els permetés generar més impacte. El camp de la sostenibilitat i el reciclatge estava per explorar en una zona on la recollida selectiva no està gens arrelada ni professionalitzada, principalment per la manca de recursos. Conscients d’aquesta situació, Vila, Comellas i Samitier van començar a treballar en aquest àmbit.

Després de més de dos anys de feina, el resultat és Recicla+, un projecte de recollida selectiva de residus municipals amb un model innovador que implanta el porta a porta a través de bicicletes elèctriques i que ja han provat des del mes de febrer en dues comunitats dominicanes.

reciclaVila, Comellas i Samitier en són els seus ideòlegs i l’han estat treballant, a Sabana Yegua, a 11 quilòmetres d’Azua, i a Proyecto 4 amb l’objectiu de poder expandir-lo per altres comunitats. Tot i que van començar de manera individual, han vehiculat la seva acció a través de Nous Camins, una ONG que es dedica principalment als projectes a Àfrica i Llatinoamerica.

Amb Recicla+, aquests tres joves catalans han fet arribar, de moment, la recollida selectiva del plàstic –han començat per aquest residus - a 15.000 persones en uns barris que han passat de no separar cap residu – es feia de manera voluntària- a recollir 2 tones de plàstic cada mes. Per implantar el projecte han comptat amb personal de la comunitat que ha pogut participar en la construcció de les papereres i també en els remolcs de les bicicletes que s’encarreguen d’aquesta recollida i que han fet els ferrers locals. De moment, donen feina a unes vuit persones dels dos pobles.

Vila ha explicat a Fulls d’Enginyeria que l’acceptació, de moment, és “molt bona”. Els tres voluntaris han tirat endavant el projecte gràcies als ajuts que van poder aconseguir d’Alstom Foundation, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, a banda de microdonacions de particulars i, per quan s’acabi la subvenció, ja estan buscant el finançament dels municipis implicats perquè assumeixin el projecte com a propi i puguin continuar endavant amb la professionalització d’aquest servei.

Vila creu que part de l’èxit rau precisament en aconseguir que els usuaris se sentin també “integrats”, ja que han actuat en barris amb un alt índex d’immigració haitiana. I per aconseguir-ho, han fet moltes campanyes de comunicació i sensibilització a una població que no tenia la recollida selectiva gens integrada en el seu dia a dia. Per això, la vessant pedagògica de Samitier, diu Vila, els ha “anat molt bé”. Explica, per exemple que, un cop fabricades les papereres, s’explica als usuaris el seu funcionament i, quan comproven que l’utilitzarien correctament se’ls ofereix recalcant que és un recurs que costa diners de fer i que, per tant, se n’ha de fer un bon ús. Segons Vila, ho veuen com “un premi” i per això acaba resultant.

Projectes de futur

Amb Recicla+ Vila, Comellas i Samitier tancaran una etapa el la primavera de l'any vinent i per això treballen per assegurar la continuïtat del projecte més enllà de la seva tasca de cooperació. Però les idees no s'aturen i, de fet, ja estan pensant com “fer una volta” a Recicla+ i ampliar la recollida selectiva del plàstic a la transformació en matèria primera per a la fabricació d’objectes o mobles, ja que com a matèria primera es paga molt poc. L’enginyer explica que ja hi ha una empresa a la capital que se n’encarrega però la idea seria donar valor al plàstic a la mateixa zona on és recollit. De moment, ja estan fent contactes per aconseguir el finançament necessari perquè això pugui ser una realitat, tot i que és encara embrionari.       

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.