Dones per compartir enginyeria
Gemma Godia Alastuey, enginyera a PMP, i Anna Manich Raventós, directora de l’oficina d’ATEEL a Espanya són dues enginyeres industrials en ple creixement professional. Des dels seus àmbits, l’energia i l’automoció, poden ser exemple i referent per a altres professionals com elles que, en un món encara masculinitzat – el de l’enginyeria- busquen la seva oportunitat, el seu lloc i la seva inspiració.
Amb aquest objectiu i amb el nom d''Un toc d'enginyeria', el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya organitza la primera trobada d’enginyeres a Barcelona, dimarts vinent 5 de novembre. És una iniciativa que ja s’ha dut a terme, i amb èxit, a la Demarcació de Girona, Tarragona i Catalunya Central i que aquest dimarts es durà a terme a la capital catalana amb l’objectiu de fer créixer la xarxa de dones enginyeres i consolidar el ‘networking’ entre elles. Així ho explica Clàudia Carabellido, membre de la Comissió d’Equitat i membre de Junta a la Demarcació de Girona. “Ens convertim en la gent amb qui ens relacionem”, assenyala Carabellido que, per això, valora la trobada com un bon moment de fer intercanvi tant entre professionals en actiu com entre estudiants o acabades de titular a qui creu que conèixer experiències d’altres enginyeres els pot ajudar a resoldre dubtes en el desenvolupament d ela seva carrera professional i personal.
Entre la tècnica i l’experiència personal
Manich i Godia explicaran la seva experiència als seus sectors. La primera, en el sector de la seguretat i la segon, en la recerca i l’enginyeria. Les seves ponències han de servir per promoure la diversitat en l’enginyeria i donar visibitat a les enginyeres de territori. També ha de ser una bona manera d’intercanviar coneixements, combatre els estereotips de l’enginyeria o potenciar la comunicació entre enginyers. “Al final, podem aprendre molt de cada una de nosaltres”, recalca Carabellido.
L’exemple de territori
El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ja ha fet trobades d’enginyeres a les Demarcacions de Tarragona, Catalunya Central i Girona. En aquest cas, Carabellido, una de les impulsores, van servir precisament per crear “aliances professionals” o resoldre dubtes per a buscar empreses de pràctiques, entre altres. Així mateix, la xarxa s’ha fet més enllà de l’àmbit professional i ha creat “vincle” entre elles i amb el Col·legi. Una mostra, especifica Carabellido, és la base de dones enginyeres que s’han ofert per anar explicar La màgia de l’enginyeria, el conte STEAM editat pels 160 anys de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, a les escoles de les comarques gironines.
‘Un toc d’enginyeria’ és una trobada pensada per a dones enginyeres que ja formen part del col·lectiu però “tothom hi és benvingut”. Segons Clàudia Carabellido, a Girona es va centrar únicament en les dones perquè ja hi ha una relació especial pel fet que a la carrera són realment molt poques. “Pretenem crear una xarxa, lligams, per fomentar la comunitat, crear un espai on compartir experiències, parlar d’obstacles i oportunitats, per compartir idees i estratègies per promoure la diversitat en els seus entorns”, especifica l’enginyera.
L'èxit de la primera trobada ja ha donat els seus fruits i, el pròxim 15 de novembre, s'ha organitzat la segona edició d''Un toc amb enginyeres'. En aquesta ocasió, la construcció serà el centre de la trobada. Laura Brancós aportarà el seu coneixement en Lean Construction i la planificació col·laborativa en projectes de construcció mentre que Laura Roura reflexionarà sobre els reptes del sector de la construcció per integrar tecnologies més sostenibles i renovables