Eficiència energètica i mediambiental per a casetes de 5G

Amb el repte de millorar el sistema de climatització de les casetes de 5G que necessiten les companyies de telecomunicacions per donar servei, l’enginyeria lleidatana Solenver ha dissenyat, construït i provat un nou sistema que millora l’eficiència energètica d’aquestes instal·lacions per aconseguir que siguin el més autosuficients possibles. Així ho ha explicat l’enginyer industrial Eduard Oró en una entrevista a Fulls d’Enginyeria, on ha recalcat que, en una primera fase del projecte es van estudiar amb deteniment els requeriments del 5G, les potències que necessita per funcionar, les temperatures que exigeix el sistema i els materials que s’han d’utilitzar per aconseguir aquests objectius. També es va tenir en compte instal·lar un sistema d’energia renovable a la instal·lació. La segona fase va consistir en construir físicament aquestes casetes amb un sistema elèctric, de clima, de monitorització i fotovoltaic concret. Les casetes fabricades es van traslladar de Lleida a Sevilla, on van instal·lar-se al costat de les casetes antigues per poder-se fer la migració.

Fa uns dies, Solenver ha acabat la fase de monitorització d’aquestes instal·lacions i es disposa a fer l’informe valorant el seu comportament i comparar-ho amb els resultats de les simulacions fetes abans de començar el projecte.

Oró estima que hi haurà un “increment substancial d’eficiència energètica” perquè amb la incorporació del sistema fotovoltaic acabaran produint més que el consum energètic que es fa i per tant, “la petjada energètica pot ser negativa”. Això ho han aconseguit, recalca Oró, reduint al màxim les pèrdues elèctriques amb sistemes més eficients, reduint també el consum del sistema de clima.

solenver

 

 

 

 

 

 

 

Amb aquests resultats, Cellnex podria començar a substituir les 10.000 casetes de 5G que hi ha a tot el territori espanyol i, si no és possible per la inversió que suposa, almenys en podran canviar alguns elements que en milloraran la seva eficiència. El projecte forma part del ‘Pilot 5G’ que han liderat Vodafone i Huawei a Andalusia i que impulsa el Ministeri d’Economia i Empresa.

Compta amb un pressupost de 25,4 milions d’euros i té l’objectiu és impulsar a Espanya la implantació i el desenvolupament de serveis i xarxes 5G, donar suport als desplegaments de les primeres xarxes i experimentar amb les tècniques de gestió de xarxa que permet aquesta tecnologia, així com desenvolupar casos d’ús en empreses i institucions.

Solenver ha participat en aquest projecte al costat de Cellnex amb qui Oró va dissenyar aquest “salt disruptiu” en el disseny de les casetes 5G, actualment de formigó) buscant maneres perquè fossin més lleugeres i amb un comportament tèrmic diferent. Oró explica que els equips informàtics que integren aquestes casetes consumeixen energia elèctrica i generen calor, per la qual cosa s’han de refrigerar. La idea de Solenver i Cellnex va guanyar el concurs i després d’aquests primers resultats, ja s’està començant a pensar en les primeres 400 casetes , un dels 32 casos d’ús

Oró ja havia tingut els primers contactes amb Cellnex arran de participar, en la seva etapa anterior a l’impuls de Solenver com a investigador de l’IREC, en diferents projectes industrials relacionats sempre amb l’eficiència energètica i la implementació de les energies renovables als projectes IT.

solenver2

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.