El futur del reciclatge de plàstics complexos

El projecte d’identificació i separació de corrents de residus plàstics complexos, conegut com a ECLIPSE, ha estat aprovat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) en la segona convocatòria del seu programa Missions Ciència i Innovació. L'objectiu del projecte ECLIPSE és investigar noves rutes tecnològiques que facilitin el reciclatge i revaloració dels residus polimèrics complexos. Es busca, doncs, un avenç rellevant en la tècnica de separació, reciclatge, purificació i síntesi química per a obtenir nous polímers aptes per a nou ús. En definitiva, la seva finalitat és assolir un sistema sostenible, circular i integral de reciclatge i revaloració de residus plàstics complexos, versàtil, testat en automoció i transferible a tots els sectors industrials estratègics.

La investigació és rellevant en l'actualitat, ja que el reciclatge mecànic de plàstics, que és la tecnologia més assentada gràcies a la seva viabilitat econòmica i senzillesa, presenta importants limitacions per al reciclatge de plàstics complexos. Així doncs, ECLIPSE pot suposar un valuós pas endavant en la solució dels problemes mediambientals derivats dels residus plàstics.

El projecte es troba plenament integrat en les estratègies de l'economia circular, perquè el seu desenvolupament permetrà l'aprofitament de matèries primeres secundàries a partir de reciclatge de residus polimèrics complexos, reduint així l'ús de recursos naturals, la contaminació i els abocaments, i facilitant una major eficiència dels processos de reciclatge. Per tant, contribuirà a la lluita contra el canvi climàtic, a través de la reducció de les emissions i la petjada de carboni, impulsada pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i el Pacte Verd de la Unió Europea.

La recerca titulada Investigació de Noves Tecnologies de Reciclatge i Valorització de Residus Plàstics Complexos ha estat la tercera més ben valorada en la convocatòria de Missions Ciència i Innovació. En la convocatòria del CDTI s'han presentat 111 projectes, dels quals només han estat aprovats 37. ECLIPSE, que es desenvoluparà durant 38 mesos, tindrà un pressupost de 7,3 milions d'euros amb una subvenció de 4,4 milions, és a dir, equivalent al 59% del pressupost.

Una iniciativa col·laborativa

El projecte està format per un consorci de vuit empreses: PicvisaActecoCellmat TechnologiesGrupo CopoRepsolSeatSynthesia Technology Europe, i Técnicas Reunidas, que liderarà el grup.

Les vuit companyies es responsabilitzaran de les tasques previstes segons la següent distribució:

  • La recerca industrial d'estudis de composició i origen de residus procedents d'automoció anirà a càrrec de Seat i dels residus de rebutjos industrials s’ocuparà el Grupo Copo

  • Picvisa i Acteco s’encarregaran de la identificació i separació de corrents de residus plàstics complexos

  • De les metodologies de reciclatge alternatives i amb millores substancials basades en tractaments tèrmics s’ocupa Técnicas Reunidas, de les biotecnològiques, Repsol, i de les químiques, Synthesia, Acteco i Cellmat Technologies

  • Técnicas Reunidas també es responsabilitzarà de les etapes de purificació i aïllament de les unitats químiques d'interès

  • La síntesi d’especialitats químiques termoplàstiques i termostables és treball de Synthesia i Cellmat Technologies

  • Cellmat Technologies i Grupo Copo tenen la tasca dels formulats polimèrics

  • Per acabar, l’ecodisseny i fabricació de productes és feina del Grupo Copo i Seat

La coordinació de l'oficina del projecte és responsabilitat de CETIM, que a més portarà a cap, entre altres tasques, l'anàlisi dels residus plàstics complexos, el suport als socis en l'eco-disseny de les rutes tecnològiques de reciclatge, la col·laboració en la recerca de les diferents tecnologies tèrmiques, químiques i biològiques, i l'anàlisi dels productes finalment proposats.

ECLIPSE compta també amb la cooperació d'altres set organismes de recerca: la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de Saragossa (UNIZAR), el Centre Tecnològic LEITAT, la Universitat de Valladolid (UVA), l'Institut Químic de Sarrià (IQS), el Centre Tecnològic d'Automoció de Galícia (CTAG) i el Centre Nacional de Supercomputació (BSC).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.