El màxim suport per a la transformació de la indústria

Arran de comprovar la funcionalitat de ChatGpt i la seva aplicació en tots els nivells, s’ha tornat a posar sobre la taula el debat de com afectarà la IA als llocs de treball, les nostres empreses i la nostra economia. Es tracta d’un nou exemple sobre la rapidesa en com s’estan produint els canvis. Ja fa temps que les empreses industrials que formen part d’Amec, que són plenament internacionalitzades i per això estan en permanent contacte amb el que passa arreu i amb les noves tendències, veuen la necessitat de transformar-se per afrontar els reptes que se’ns presenten. Es tracta d’una feina feixuga i il·lusionant alhora, que s’està produint a diferents ritmes, i que necessita de tot el suport i reconeixement per a que tiri endavant amb força.

Hem estat sempre conscients que amb un treball constant de detecció de tendències i d’anticipació podem afrontar present i futur amb majors garanties. És així com, en arribar la pandèmia, des d’Amec sabíem prou bé que no només havíem de combatre la crisi, sinó també aprofitar el moment de revisió per establir una mirada més profunda i a llarg termini, i donar eines a les empreses per superar els grandíssims reptes que tenim al davant. Teníem clar que a la COVID-19 li seguirien altres nous esdeveniments aparentment inesperats, com ara problemes geopolítics, noves pandèmies, incidents mediambientals… La realitat ens ho va demostrar aviat: tot just després vam viure els problemes de subministrament per falta de nòlits, l’encariment i escassetat de les matèries primeres, i la guerra de Rússia a Ucraïna que ha posat en risc el subministrament energètic. A tot plegat se suma una evident gran crisi mediambiental que obliga a transformar la indústria i a repensar el nostre model econòmic. No només aquests fets empenyen les empreses a estar preparades, a saber anticipar-se i adaptar-se. Al mateix temps, la digitalització està canviant els models de negoci, la forma d’estar en els mercats, de maneres de treballar i de relacionar-se.

Davant de tot això, vam establir quins són els nous factors claus de competitivitat en les empreses: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Des d’aleshores, la comunitat d’empreses d’Amec donem eines i impulsem les capacitats per tal d’assegurar en la empresa industrial el desenvolupament d’aquests factors.

Ens pensàvem que ens avançàvem força, i ens trobem que en poc temps els nous factors de competitivitat ja marquen avui plenament l’agenda de les empreses. La indústria no només ha après en poc temps a estar molt a l’aguait, com ens demostren les empreses, cada vegada més avesades a practicar la prospectiva. També estan adaptant les seves organitzacions cap a una major liquidesa que els permet reaccionar amb rapidesa als canvis que es presenten. A banda de les estructures, també s’ha adequat la seva forma d’operar. La bona planificació inclou plans B en tots els àmbits: proveïdors, mercats, formes de producció, etc. En les seves estratègies, també preveuen canvis en els propis models de negoci. La digitalització, la gestió de les dades i la servitització han obert nous àmbits en la indústria.

Els factors de competitivitat són completament interdependents. Ens trobem així, per posar un exemple, que l’anticipació contribueix plenament a l’adaptabilitat, i l’adaptabilitat i la glocalització, a la sostenibilitat. Al mateix temps, la col·laboració és el factor clau per assolir tots els reptes esmentats: compartir capacitats, coneixement i projectes permet a les empreses adaptar-se a un entorn en frenètica evolució, descobrir noves oportunitats i fer front als desafiaments. Així s’ha posat clarament de manifest al Fòrum Amec, on les persones directives de les empreses industrials han parlat de destacats casos d’èxit de col·laboració industrial. Tal com s’ha evidenciat a través dels diversos exemples, la col·laboració entre empreses industrials ha ajudat a millorar la presència internacional; ha contribuït a la transformació digital; a captar el millor talent; o a afrontar els canvis cap a nous models de negoci.

El Fòrum Amec ha anat més enllà, i a més de tractar aquest aspecte que serà cada vegada més essencial per a l’empresa industrial, ha realitzat una dinàmica pràctica en la que els participants han pogut treballar en equip i desenvolupar habilitats per a la col·laboració industrial efectiva.

Tot plegat perquè tenim clar que aquesta gran transformació que afrontem l’hem de fer conjuntament, i amb la també necessària col·laboració de les administracions, per tal que la indústria pugui seguir exercint el seu paper com a garant de l’estabilitat de la nostra economia i del progrés.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.