Evitant l'escletxa digital amb la 5G

Amb l'obertura de dues àrees 5G, a Ponent i a Terres de l'Ebre, el Govern vol visibilitzar la voluntat que aquesta tecnologia arribi arreu del territori català. Per això, d'aquí a final d'any posarà en marxa tres àrees més per aglutinar totes les iniciatives al territori. I és que tal com ha manifestat el director general d'Innovació i Economia Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració, Dani Marco, en la clausura de la 4a Jornada Smart Cities organtizada per Enginyers Industrials de Catalunya, ''Barcelona ha de ser la punta de llança, però necessitem tot el país''.

Marco ha destacat que des del Departament ja s'estan treballant prop de 300 projectes en més de 75 municipis per tal da¡avançar cap al concepte d''smart city' sempre ''sense crear l'escletxa digital al territori''. Per Marco també serà clau per a la transformació de les citutats i per això s'han prioritzat polítiques públiques en aquesta línia, ja que considera que hi ha necessitat de fer un desplegament i una ordenació concreta. Marco creu que amb aquesta tecnologia es podrà canviar la manera de treballar a les fàbriques, al sistema sanitari o en el sector de l'educació i hi veu ''capacitat'' de crear una nova indústria al seu voltant que pot afectar molts àmbits diferents com el mateix industrial, l'alimentari o el turístic, generant una nova economia. El director general, citant el conseller Puigneró, ha destacat que Catalunya no serà un país ''social'' si no és ''digital''.

Per això, Marco ha ressaltat la importància de poder tenir debats com el de la jornada d'aquest dimarts al voltant de les implicacions i els impactes d'aquesta tecnologia. En una línia similar s'ha manifestat, el degà del Col·legi  Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, que considera que l'impacte de la 5G serà tema ''d'actualitat i recorrent'' perquè tracta un ''binomi trascendental'' abordant la ciutat, com a hàbitat de l'ésser humà, i la tecnologia. 

La 4a Jornada Smart Cities s'ha celebrat aquest dimarts en un format online a causa de la situació epidemiològica i ha comptat amb una taula rodona moderada per Joan Giró on han participat Fénix Rios, de la Fundació Cyborg, Pascual Sanchis de Valle, de Telefónica, José Capote, de Huawei Technologies Iberia, Jordi Ortuño, de Barcelona City Council i José Antonio Aranda de Cellnex. En acabar, Jordi Bastida, del grup de treball d'Smart Cities ha resumit les conclusions dels tallers de discussió que van tenir lloc la setmana passada i que des de Fulls d'Enginyeria hem resumit en aquest article.

Prèviament, la fundadora i CEO d'anteverti, Pilar Conesa, ha ofert una conferència sobre els reptes que es presenten a les smart cities gràcies a  la 5G, que també ha explicat en aquesta entrevista. Eduard Martín, CEO de 5G Barcelona, ha donat el tret a la jornada advertint que no ncal només parlar de la 5G sinó de ''xarxes intel·ligents''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.