Ideen una placa solar un 20% més eficient

L'obsessió per la refrigeració dels panells fotovoltaics de  l'enginyer Antonio Barroso l'han portat a treballar solucions per millorar l'eficiència de les plaques. I sembla que, després de tres anys de feina, ha aconseguit el primer prototip que augmenta l'eficiència en un 20%: un 15% perquè ha aconseguit una tensió més constant i un 5% perquè amb l'estabilització de la tensió s'eviten les pèrdues que generaven en l'inversor.

Per assolir-ho, Barroso ha ubicat un tanc d'aigua que toca directament al revers de tot el panell fotovoltaic, superant els inconvenients de l'estanquitat i la pressió, de manera que no hi ha cap resistència tèrmica. Així, la calor va a parar a l'aigua i l'aigua l'emmagatzema per utilitzar-la per convecció natural, és a dir, sense cap component,cap motor ni cap bomba. La calor doncs, s'extreu a través d'unes petites canonades i l'aigua es refrigera. D'aquesta manera, es controla la temperatura de la cèl·lula i es recupera el rendiment que normalment es perd amb les altes temperatures que s'assoleixen en aquestes plaques.

El prototip de Barroso, ara instal·lat en proves a l' escola Joan Maragall de Badalona, també aprofita la calor de l'aigua per acumular-la en un dipòsit i utilitzar-la per a l'aigua calenta sanitària, és a dir, una energia solar tèrmica. És per tant, un panell híbrid que permet aprofitar l'energia fotovoltaica per generar electricitat i alhora, per a energia tèrmica.

De moment, les proves a l'escola han requerit algun retoc però Barroso està satisfet del resultat. I en un moment que els projectes d'autoconsum d'energia solar estan en auge, creu que val la pena apostar per una major eficiència. El projecte de Barroso és escalable, es pot instal·lar a qualsevol lloc, i  és econòmic perquè com ja és habitual en aquest tipus de projectes, s'amortitza en poc temps tota la inversió.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.