'La Closa': Centre d'innovació sostenible de bonÀrea
Des de la producció i el processament fins al transport i l'envasament, cada etapa de la indústria alimentària, un dels sectors més grans i essencials a escala internacional. La Corporació Alimentària Guissona, més coneguda com a bonÀrea, conscient d’aquesta realitat ha desenvolupat un projecte d'avantguarda enfocat a la reducció de l'impacte hídric i l'optimització energètica mitjançant intel·ligència artificial i tecnologies avançades. L'empresa ha abordat la substitució de recursos hídrics per aigua regenerada, així com la millora de l'eficiència en la refrigeració industrial i en altres processos energètics en el centre alimentari "La Closa", marcant una fita en la sostenibilitat empresarial a Catalunya.
"La Closa" és un centre de 220.000 m² que aglutina totes les activitats industrials i logístiques necessàries per fer arribar l'extensa gamma de productes alimentaris de bonÀrea al consumidor final, d'una forma ràpida i eficient. Aquest complex agroalimentari és reconegut per ser un centre de producció i transformació de productes agroalimentaris, en què es duu a terme un procés d'integració entre la producció agrícola, la tecnologia i la sostenibilitat. "El projecte inclou la reducció de la petjada hídrica, utilitzant una aigua regenerada d’alta qualitat obtinguda a partir d’un Bioreactor de Membranes configurada amb tecnologia d’ultrafiltració, i també energètica, optimitzant el sistema de refrigeració mitjançant intel·ligència artificial” ha assegurat Raül Requena, responsable de medi ambient a bonÀrea.
El treball en optimització energètica de la companyia es remunta al 2013, segons ha explicat a Fulls d’Enginyeria en Jordi Brull, enginyer a càrrec de les noves instal·lacions de fred industrial. Tanmateix, va ser a partir del 2016 quan es va iniciar l’aplicació d’intel·ligència artificial per analitzar dades i implementar solucions. “Una primera prova de concepte es va dur a terme l'any 2020” ha afegit Josep Cirera, responsable de la part d'anàlisi de dades, assegurant que actualment el projecte està operatiu, amb un enfocament en la millora contínua i en l'aprofitament de nous escenaris reguladors, com el nou decret de reutilització d'aigua.
L’enfocament a la sostenibilitat i la innovació dins de la indústria agroalimentària ha fet destacar el projecte. L'empresa ha implementat tecnologies per a l'eficiència energètica, com ara l'ús d'energies renovables i la millora de processos per reduir el consum energètic. La gestió del sistema frigorífic al centre productiu de "La Closa" ha permès aconseguir una significativa reducció de l'impacte ambiental. Concretament, s'ha aconseguit estalviar més d'un 5% de l'energia, i això suposa una reducció de més de 2.000 MWh anuals. A més, gràcies a les millores implementades, s'han deixat d'emetre més de 800.000 kg de CO₂ a l'any. També s'ha aconseguit una reducció del 15% en el consum total d'aigua potable, destacant l'èxit de la iniciativa en termes de sostenibilitat i eficiència en conjunt.
Intel·ligència Artificial i sostenibilitat
Així mateix, hem pogut conèixer que l’ús de la intel·ligència artificial s’està expandint a processos com els assecadors industrials, a través de disseny d’algoritmes específics que han optimitzat recursos en entorns variats. L'ús d'IA i altres tecnologies avançades s’han portat a terme per millorar l'eficiència dels processos, tant a la producció com a la gestió dels recursos.
Segons ens ha comentat Cirera, diverses empreses han mostrat interès en la tecnologia implementada, assegurant que “més d'una persona s'ha posat en contacte per conèixer més detalls sobre el desenvolupament, ja que part de les metodologies utilitzades s'han publicat a revistes científiques”. Els responsables tenen constància que, a partir d'aquests estudis, s'han creat almenys dues empreses nacionals, les quals han sol·licitat informació addicional de manera personal.
En paral·lel, en pròxims passos, es començarà a treballar en un grup operatiu enfocat en la recerca per a la millora de la qualitat de l’aigua regenerada, fent-la potencialment assimilable a aigua potable per a futurs usos industrials. El complex de "La Closa" té un fort compromís amb la gestió sostenible de l'aigua, aplicant tecnologies de reciclatge d'aigües regenerades i optimitzant-ne l'ús en els processos productius.
Economia circular a Guissona
En línia amb els principis d'economia circular, l’empresa treballa en la reducció de la petjada hídrica i la gestió de residus, promovent pràctiques responsables amb el medi ambient. Els beneficis directes d’aquestes innovacions inclouen un estalvi econòmic substancial i una millora en l'eficiència energètica i hídrica. Jordi Brull calcula que el 75% del seu consum elèctric es destina a la refrigeració industrial, fet que converteix qualsevol estalvi percentual en un benefici econòmic significatiu.
Pel que fa el futur més proper, l'empresa treballa en un nou projecte anomenat "triple salt", que busca transformar els sistemes de refrigeració tèrmica, actualment alimentats amb vapor i cogeneració, cap a alternatives més sostenibles basades en bombes de calor i electricitat. Segons els responsables, això contribuirà a una reducció substancial de la petjada de carboni. "Com a empresa, tenim clar que el nostre camí és l’economia circular, millorant tractaments d’aigua, gestionant residus de manera més eficient i consumint menys recursos en general" ha assegurat Marcel Hortal, enginyer de projectes mediambientals.
L’èxit del projecte també s’ha degut a un equip multidisciplinari format per enginyers industrials, electrònics, químics i experts en ciències ambientals, que han combinat esforços per cobrir aspectes com la gestió de dades, l'execució mecànica i la regeneració d'aigües. Requena ha afirmat que “cadascú ha contribuït amb la seva experiència”, sumada a l'experiència d’enginyers de dades i desenvolupadors de software.
El projecte ha estat reconegut per Enginyers Industrials de Catalunya amb el Premi Millor Pràctica Empresarial en el marc de la Diada dels Enginyers 2024. A través d’iniciatives com aquesta, l'empresa continua apostant per un model productiu sostenible. "BonÀrea porta la sostenibilitat en l'ADN" ha sentenciat Requena.