La transformació digital a la indústria

Primer de tot m’agradaria començar explicant el meu punt de vista sobre el que s’entén per transformació digital i concretament quan circumscrivim aquest terme a les fàbriques.

Per a mi, la transformació digital es tracta ni més ni menys que d’aplicar a l'empresa i a les persones que conformen l'empresa una sèrie de tecnologies existents amb l’objectiu de millorar processos i incrementar la productivitat. És a dir, no es tracta tan d’inventar la roda sinó de posar en pràctica el que ja està inventat. Tot plegat ha de permetre a les empreses ser competitives en aquest entorn tan canviant en el que es mouen.

Transformació digital és un paraigües on hi caben moltes tecnologies i solucions. És un terme que ens serveix com a aglutinador d’altres termes com per exemple; Cloud Computing, Intel·ligència Artificial / Machine Learning, Big Data, Internet de les Coses (IoT), Virtualització, Blockchain...i molts més.

Si ens centrem en la indústria i particularment en les empreses manufactureres, podríem fer el símil amb un altre terme també molt en voga en els darrers anys; Indústria 4.0. Per a mi seria l’equivalent a la transformació digital però amb un focus a la part productiva de les empreses.

De nou, en aquest paraigües hi podem posar altres conceptes i tecnologies que ajuden a que les fàbriques siguin més eficients i rendibles. Hi caben dins per exemple; fabricació additiva, simulació de processos, robòtica, realitat virtual / realitat augmentada... i un munt més. Tot plegat ajuden a l’automatització i a la digitalització de les empreses.

Val la pena esmentar que cadascuna d’aquestes tecnologies és tot un món on hi podem trobar un gran conjunt de proveïdors especialitzats que ajuden a les empreses a l’hora de poder fer la implementació als seus sistemes productius.

Considero que és de vital importància el rol de les persones en tot aquest procés de digitalització. Darrere de qualsevol tecnologia sempre hi trobem persones que han d’aplicar-la en el seu dia a dia. Ja siguin tècnics, comercials, enginyers... necessitem tant als usuaris que aplicaran la tecnologia com a les persones que l'han desenvolupada.

La transformació digital no es tracta tan sols de l’aplicació de noves eines i processos sinó que va mes enllà i requereix d’un canvi a la manera de fer i, per tant, un canvi cultural a l’empresa. Tot plegat, posa a prova l’organització i les persones que la conformen. És aquí on tornem a veure la rellevància de les persones en la gestió del canvi. Ens calen figures que ajudin a fer la transició de forma suau i a vèncer les reticències que puguin aparèixer.

És cabdal la formació continua de les persones. Cal, doncs, que ens actualitzem per estar al dia de les competències digitals bàsiques i tenir persones qualificades per a les diferents posicions que apareixen. Alguns exemples de continguts a formar-se són: metodologies Agile, processos Lean, programació, analítica de dades, ciberseguretat...

Acabo comentant que, segons el meu parer, totes les empreses o sectors estan afectades per la transformació digital i per la necessitat d’adaptar-se als canvis que estan venint des de fa anys. A més a més, amb la irrupció del COVID-19 hem vist com s’ha accelerat aquesta digitalització i com aquelles empreses que estaven mes avançades en aquest camí ho estan paint millor que les que no ho estan tant.

Cal, per tant, que des dels equips que lideren les empreses s’aposti pel camí de la transformació digital i la indústria 4.0 per tal d’assegurar que les empreses siguin competitives.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.