LIDL construeix a Múrcia una gran plataforma logística amb precertificació DGNB Plata
La companyia alemanya LIDL Supermercats continua la seva expansió de botigues per l’Estat espanyol. Un clar exemple d’aquesta estratègia empresarial és la construcció a Lorquí (Múrcia) d’una gran plataforma logística que serveix per donar resposta a aquest creixement. LIDL Supermercats, però, no aposta només per l’expansió quantitativa, sinó que té molt en compte la qualitat i la sostenibilitat dels seus establiments.
De fet, el projecte constructiu de la nova plataforma, que ja es troba plenament operativa, s’ha sotmès a la pre-certificació DGNB i ha obtingut una qualificació DGNB Plata, gràcies en part a les mesures d’estalvi energètic i a la utilització d’energies renovables implementades.
Els resultats de l’estudi energètic mostren estalvis d’entre el 65% i el 80% si es compara amb una instal·lació equivalent.
Des del Col·legi es promou aquesta certificació des de la Comissió de Construcció.
En concret, el projecte del magatzem logístic s’ha precertificat amb l’eina DGNB per a edificis industrials de nova construcció i amb l’eina VERDE Equipamiento, promoguda pel Green Building Council España. Aquesta doble certificació DGNB i VERDE ha permès a LIDL endegar un procés de millora en la construcció dels seus magatzems que permet complir no només amb objectius ecològics sinó també amb aspectes tècnics, econòmics i de confort per als seus treballadors. No podem oblidar que l’obtenció d’aquesta certificació d’edificis sostenibles també ha comportat que l’em?presa LIDL tingui un ampli reconeixement social i que es vinculi la companyia amb criteris de sostenibilitat.
El projecte d’enginyeria, la direcció d’obra i el project management de la plataforma logística murciana han estat realitzats per l’empresa IDP, complint el termini previst de dotze mesos d’obres i ajustant-se als costos establerts. Les tasques de consultoria i certificació DGNB han estat dutes a terme per l’empresa ZERO Consulting (auditor DGNB Artur Garcia).
La plataforma logística de LIDL a Lorquí és una nau de 37.800 metres quadrats que dóna servei a les botigues de LIDL d’acord amb el seu procés d’expansió. L’edifici, que consta de magatzem i oficines, està ubicat en una parcel·la de 60.000 metres quadrats, en una zona molt ben comunicada a prop de l’autovia A-30. El 50% de la seva superfície està destinada a l’emmagatzematge de productes frescos i congelats. Per aquest motiu, la rendibilitat del sistema de fred és un element important per a la màxima sostenibilitat de l’edifici, i per això aquest sistema s’ha construït de manera que utilitza gasos no contaminats i lliures d’halògens.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"188","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"line-height: 1.538em; text-align: center; float: left;","typeof":"foaf:Image"}}]]
Habitualment, les emissions de CO2 derivades de les instal·lacions de refrigeració representen fins el 50% de les emissions totals originades pels magatzems de distribució per a supermercats. En aquest cas, les emissions com a conseqüència del sistema de refrigeració són molt reduïdes, de només un 0,1%. Aquest resultat s’explica per l’elecció dels refrigerants amb menys impacte sobre el canvi climàtic, com l’amoníac, que té un impacte nul (1 quilo de NH3 emès equival a 0 quilos de CO2 emès), i el CO2 d’impacte molt reduït (1 quilo de CO2 de la refrigeració equival a 1 quilo de CO2 emès), enfront d’altres gasos utilitzats habitualment en refrigeració industrial, com el R404 (1 quilo emès de R404 equival a 3.260 quilos de CO2 emesos).
D’altra banda, la il·luminació de tota la nau es fa mitjançant llums de LED d’intensitat regulable. L’edifici també disposa d’una coberta fotovoltaica amb una potència instal·lada de 500 kW pic, capaç d’autoabastar el 70% del consum elèctric de tota la instal·lació. Gràcies a aquesta instal·lació, s’obté una millora del consum elèctric del 25% respecte a altres magatzems de LIDL. A banda, el magatzem incorpora mesures i elements tècnics, en molts casos recomanats per obtenir una alta qualificació DGNB que moltes vegades superen el mínim requerit per la normativa vigent, de manera que el resultat és un edifici d’alta qualitat i prestacions que permet prolongar el seu cicle de vida.
WSB14
Michael Dax, director general del DGNB, presentarà el sistema de certificació DGNB en el pròxim congrés World Sustainable Building, WSB14. Aquest congrés se celebrarà a Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya, del 28 al 30 d’octubre.
La certificació DGNB i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya també tindran presència en aquest congrés, a l’estand del BMUB (Ministeri Federal alemany per al Medi Ambient i la Construcció). Us hi esperem!!
Trobareu tota la informació sobre el congrés WSB14 al web de l’organització: www.wsb14barcelona.org
Contacte
www.dgnb.es www.eic.cat/wps/portal/dgnbAltres consultes:
Montse Hita (933 192 300)mhita@eic.cat
Foto: Arxiu